Blog

Značaj kaljužne pumpe za plovila

Kaljuzne pumpe

Kaljužne pumpe predstavljaju esencijalan deo svake plovidbe čamcem ili nekim drugim plovnim objektom. Zbog čega su važne?

Bez kvalitetnih i proverenih kaljužnih pumpi, renomiranih proizvođača, ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Bilo da ste ljubitelj plovidbe ili iskusan nautičar, u određenom momentu moraćete se upoznati sa čuvenom kaljužnom pumpom. Uprkos činjenici da ona zaista predstavlja važan deo nautičke opreme, mnogi ljudi zaboravljaju na njen značaj, sve dok ne postane kasno. Vodite računa da se radi zaista o neophodnom delu opreme za plovidbu, bez koje nijedno isplovljavanje nije bezbedno!

Šta je razlog tome? Prevashodno, radi se o tome da su kaljužne pumpe prva linija odbrane u slučaju neposrede opasnosti od potonuća plovnog objekta. Samim tim, one vam “čuvaju glavu“ i spas su u kritičnim situacijama.

Šta je kaljužna pumpa i kako funkcioniše, kao i gde možete nabaviti ovaj deo nautičke opreme otkrivamo vam u narednim redovima.

Osnovna funkcija kaljužne pumpe

Kaljužna pumpa svoj naziv duguje najnižoj tački unutar broda, čamca ili nekog drugog plovnog objekta. Kaljuža znači upravo to, te se u ovoj tački nakuplja najviše nepotrebne vode. Voda koja se sliva u kaljužu ne mora biti isključivo slatkovodnog ili morskog porekla. Naime, u kaljuži se može nakupljati i kondenzovana voda, voda usled nevremena, voda iz sistema za hlađenje, itd.

Kaljuzna pumpa

Svakako, najgori scenario jeste dospevanje vode u kaljužu usled probijanja trupa, spoljašnjosti broda, usled sudara sa određenim objektom ili drugim plovilom. Radi se o ekstremnoj situaciji, ali ipak mogućoj. Iz tog razloga, nautičari su morali osmisliti način rešavanja viška vode. Efikasan način. Tako je nastala kaljužna pumpa!

Osnovna uloga koju ima kaljužna pumpa jeste ispumpavanje viška vode iz kaljuže. Na ovaj način vlasniku plovila ostaje dovoljno vremena da se pronađe izvor vode i sanira šteta. U gorim situacijama, vlasniku ostaje dovoljno vremena da obuče sigurnosni prsluk i evakuiše se sa plovila koje tone.

Vrste kaljužnih pumpi

Kada govorimo o kaljužnim pumpama, moramo napomenuti da postoji više različitih vrsta ovog dela nautičke opreme.

Pre svega, možemo ih grupisati ili razvrstati u dve kategorije – ručne i električne kaljužne pumpe. Zatim, električne pumpe se mogu podeliti na membranske i centrifugalne.

Ručne kaljužne pumpe koriste se kao rezervne, u najvećem broju slučajeva. Ipak, ovo ne umanjuje njihov značaj. Uvek je poželjno imati ih na plovilu, kao zaštitu i rezervu u slučaju otkazivanja rada električne kaljužne pumpe.

Membranske pumpe zapravo se mogu opisati kao mali usisivači vode. Voda se uvlači kroz ulazni ventil, a izbacuje kroz izlazni. One samostalno izbacuju višak vazduha iz sistema. Njihova prednost je što mogu ostati suve mnogo duže od drugih vrsta pumpi, ali ne mogu izbacivati velike količine vode. Takođe, nisu otporne na otpatke i prljavštinu.

Druga vrsta električnih kaljužnih pumpi su takozvane centrifugalne pumpe. Ono što ih karakteriše jeste korišćenje kinetičke energije radi izbacivanja nepotrebne vode. Oslanjaju se na čvrste rotore, nalik turbini, čije obrtanje ubrzava protok vode. Samim tim, voda se izbacuje efikasno i brzo. Radi se o potopljenim pumpama, koje moraju biti u vodi kako bi efikasno sanirale problem. Posebna pogodnost ovih pumpi jeste niska cena i efikasno uklanjanje otpadnog materijala iz vode, bez straha od začepljenja.

Kaljužna pumpa – Gde pronaći najkvalitetniju?

Sada kada vam je postao jasan značaj kaljužne pumpe za jedno plovilo, možda se pitate gde je možete nabaviti.

Najkvalitetnije i najbezbednije kaljužne pumpe možete pronaći u velikom asortimanu nautičke prodavnice Tehnonautika u Beogradu.

Naša prodavnica nudi vam mogućnost kupovine u maloprodajnom objektu ili putem nautičkog online shop-a. U našoj ponudi pronađite efikasnu kaljužnu pumpu, koja će biti vaš najbolji saveznik na dužoj ili kraćoj plovidbi.

Kaljuzne pumpe

Osim toga, kod nas ćete pronaći i svu ostalu neophodnu nautičku opremu, bilo da se radi o sigurnosnoj ili palubnoj opremi. Čekamo vas!

Related Posts