Blog

Oprema za sidrenje čamaca

Oprema za sidrenje camaca

Oprema za sidrenje čamaca, odnosno plovnih objekata, sasvim sigurno predstavlja izuzetno važan deo sigurnosne opreme za plovidbu. Bilo da isplovljavate svakodnevno ili samo ponekad, sigurnosna nautička oprema mora se naći na vašem plovilu. Ovo pravilo važi i za duže i za kraće plovidbe. Sidrena oprema jednostavno mora biti deo vaše pripreme plovila za isplovljavanje.

Svi nautičari, i oni iskusni i oni manje iskusni saglasni su u tome da su čari plovidbe leti, tokom sezone, zaista jedinstvene, te da se ne mogu uporediti ni sa čim. Veoma je teško opisati ugođaj letnjeg povetarca dok plovite otvorenim vodama. To se, jednostavno, mora doživeti. Dolazak letnjih temperatura, sunčanih dana i sezone kada je najveći broj nautičara najvećim delom dana na vodi, sve više je i plovila na rekama, moru ili jezerima. Ali, kako bi svaki boravak na vodi bio siguran, mora se voditi računa o postojanju adekvatne nautičke opreme. Bilo da uživate u pecanju na otvorenom ili pak u vodenim sportovima ili stojećem veslanju na SUP daskama, jedno je sigurno – vaše uživanje na vodi mora biti bezbedno. Osim sigurnosnih prsluka, pojaseva, kolutova, navigacionih uređaja, setova prve pomoći i ostalog, na vašem plovilu mora se naći i određena oprema za sidrenje.

Čemu služi oprema za sidrenje čamaca?

Koliko god uživanja vam vaše isplovljavanje donosi, sasvim je izvesno da ćete u jednom trenutku morati da zaustavite svoj čamac, brod ili drugi plovni objekat. Upravo tome služi oprema za sidrenje plovila.

Oprema za sidrenje camaca

Pravilno i bezbedno sidrenje plovila predstavlja pozicioniranje plovnog objekta u jednoj tački na vodenoj površini. Najčešće se vrši u slučajevima nevremena na vodi, većih talasa usled nemirnog mora i slično.

Proces sidrenja zahteva posebnu obazrivost i oprez od strane svih prisutnih na plovnom objektu, a najviše od strane “kapetana broda“, odnosno osobe koja upravlja plovilom. Veština i iskustvo su od presudne važnosti, kao i kvalitetna oprema za sidrenje. Bez kvalitetnog i izdržljivog sidra i druge sidrene opreme, svako zaustavljanje na vodi može biti potencijalno opasno.

Šta spada u opremu za sidrenje plovila?

Sidro predstavlja najvažniji element opreme za sidrenje raznih vrsta plovila. Njegov osnovni cilj jeste ograničavanje kretanja plovila i zaustavljanje na bilo kojoj vodenoj tački. Nakon zabacivanja, sidro se spušta u vodu, a zatim zakopava u rečno, jezersko ili morsko dno. Samim tim, ono obezbeđuje učvršćivanje plovila na jednoj lokaciji, te sprečava odvlačenje istog usled delovanja različitih faktora – vetra, talasa i slično.

Ono mora posedovati određene karakteristike. Pre svega, mora biti sačinjeno od odgovarajućeg materijala, dovoljne težine i dimenzija, usklađenih sa dimenzijama, veličinom i težinom samog broda ili drugog plovnog objekta. U većini slučajeva, sidra se izrađuju od čelika.

Najčešće se koriste sledeće vrste sidra: Danforth, Hall, Bruce, admiralsko sidro, Grapnel, Gamma sidro, itd.

Osim sidra, postoji i ostala oprema za sidrenje čamaca. Pre svega, mislimo na takozvani sidrenjak. Radi se o metalnom lancu ili kanapu koji se vezuje za sidro. Svrha sidrenjaka jeste da poveže sidro sa palubom. Iako se ne radi o formalnom pravilu, većina nautičara zna da bi dužina sidrenjaka trebalo biti četiri ili pet puta veća od dubine vode, gde će se sidro spustiti.

Pored sidra i sidrenjaka u opremu za sidrenje svrstavaju se vrtilica, bitve i vitlo ili vinč. Svaki deo opreme igra svoju ulogu u sidrenju plovila. Vrtilica sprečava da se sidrenjak zapetlja prilikom spuštanja sidra. Bitve se koriste za stabilnost sidrenjaka, dok se za namotavanje koristi vitlo ili vinč.

Gde pronaći najkvalitetniju opremu za sidrenje?

Ukoliko ste u potrazi za novom opremom za sidrenje, prodavnica Tehnonautika nudi vam najveći asortiman najkvalitetnije opreme.

U našoj prodavnici u Beogradu možete pronaći i svu ostalu nautičku opremu, neophodnu za sigurnu i ugodnu plovidbu.

Osim toga, nudimo vam i veliki asortiman različite opreme za vanbrodske i brodske motore, ali i kozmetike za plovila, kvalitetne antivegetativne premaze i mnogo toga drugog.

Oprema za sidrenje camaca

Čekamo vas na dobro poznatoj adresi u glavnom gradu naše države! Možete posetiti i naš nautički web shop, kako biste veoma jednostavno pronašli sve što vam je potrebno za vaše plovilo!