Blog

Cerade za motor – Zašto su važne?

Cerade za motor

Cerade za motor predstavljaju veoma važan aspekt zaštite ovog dela plovila.

Prekrivke se svrstavaju u finalni deo zaštite motora. Kako predstavlja finiš dobrog održavanja, ona itekako ima velik uticaj na motor.

Posebno je potrebno obratiti pažnju kada se plovilo ostavlja na duži vremenski period, kao što je to zimska sezona. Nije slučajno što ovo predstavlja najbitniju stavku kada se govori o pripremi plovila za zimsku sezonu. Neophodno je pregledati pogonski sistem, proveriti sam motor, proveriti antifriz, promeniti i dodati ulje u motor. Takođe, neophodno je napuniti rezervoar gorivom kako ne bi došlo do pojave kondenzacije. Nakon detaljnog pregleda i prethodnih stavki preporuka je upotreba cerade, koja će doprineti održavanju.

Bilo da se radi o sezoni kada se plovilo aktivno koristi ili o zimskom periodu značaj cerade za motor se ne dovodi u pitanje. Cerada za plovilo i motor se svrstava u zaštitnu nautičku opremu.

U narednim redovima otkrićemo vam šta su cerade za plovila i motor i gde možete pronaći najkvalitetnije.

Zašto su cerade za motor važne?

Svi iskusni nautičari znaju koliko je motor važan. On predstavlja glavni deo svakog plovila. Motori za različite vrste plovila variraju po svojim karakteristikama. Isto tako, kada se vrši izbor motora potrebno je da se dobro raspitate. Složićemo se da je kupovina motora za različite vrste plovila itekako ozbiljna investicija. Kako biste iskoristili sve čari dobrog motora i kako bi njihov vek trajanja potrajao, zaštita je od posebne važnosti.Cerade za motor

Preporuka je da se samo plovilo kao i motor zaštite odmah nakon njegovog korišćenja. Bez obzira da li je plovilo ostalo u vodi ili je na kopnu, njegova zaštita je na prvom mestu. Korišćenjem cerade za motor svakodnevno i na vreme obezbeđuje se visoka sigurnost motoru vašeg plovila.

Kako i vama nekada mogu zasmetati spoljašnji uslovi, kao što su visoka temperatura, kiša, vetar, sneg tako i vaše plovilo oseti promene. Zbog toga kažemo da su ovo jedni od glavnih „krivaca“ za nastanak oštećenja.

Kada govorimo o oštećenju motora i njegovih delova direktno govorimo o velikim finansijskim izdacima. Cilj upotrebe prekrivki upravo i jeste sprečavanje oštećenja većih razmera, a za vas to znači veliku uštedu. Najverovatnije znate koliko negativno dejstvo UV zračenje ima kada deluje duži period. Ono ujedno može imati negativnog uticaja i na motor plovila. Prema tome, potrebno je koristiti adekvatne prekrivke, kako bi se on obezbedio.

Upotreba cerada za motor

Postavljanjem cerade sprečava se prolazak prljavštine koja može itekako ugroziti funkcionisanje motora. Pored zaštite od prljavštine, takođe, cerade karakteriše i zaštita od udaraca. Motor je potrebno prekrivati posebno napolju, ali je preporuka da se ovo čini i u zatvorenom prostoru.

Takođe, pre nego što svoje plovilo i motor prekrijete zaštitnim ceradama preporuka je detaljno pranje i čišćenje. Detaljan pregled celog plovila i motora ukazaće vam da li je potrebno izvršiti određene prepravke. Prekrivanje ceradom će time biti sigurnost da je vaše plovilo spremno za ponovnu upotrebu.

Cerada za motore je izrađena od poliesterske tkanine u sivoj boji. Otporna je na UV zračenje i ostale vremenske uslove. U kompletu dolazi sa gumenom gurtnom za dotezivanje.

Gde možete pronaći najkvalitetnije cerade za motor?

Ukoliko vam je potrebna kvalitetna cerada za vase plovilo i motor, na pravom ste mestu. Prodavnica Tehnonautika nudi vam najkvalitetniju nautičku opremu. U našoj ponudi imamo cerade koje su izrađene od materijala visokog kvaliteta i izdržljivosti.Cerade za motor

Osim što će vam ove cerade značiti van sezone tako što će štititi vaše plovilo i motor, one će vam biti od velike koristi i u toku sezone.

Čekamo vas na dobro poznatoj adresi, a možete posetiti i naš web shop nautičke opreme. Ovo je mesto gde možete pronaći svu potrebnu opremu za održavanje vašeg plovila i njegovu negu.