Blog

Bokobrani za čamce – Koju ulogu igraju?

Bokobrani za čamce

Bokobrani za čamce predstavljaju esencijalan deo sigurne plovidbe. Njihova upotreba u nautičkom svetu je široko rasprostranjena. Osnovna svrha ove plovidbene opreme jeste zaštita spoljašnjosti, odnosno trupa plovila.

Plovidba tokom jeseni i zime predstavlja posebno iskustvo, koje se rečima teško može opisati. Mnogi nautičari i dalje koriste svoja plovila, bez obzira na temperature koje su svakim danom sve niže. Međutim, tokom zimske plovidbe, naročito, potrebno je brinuti o stanju plovila. Neophodno je voditi računa da ono bude u besprekornom stanju, kako bi se njegova spoljašnjost, ali i unutrašnjost očuvala. U te svrhe koristimo raznu kozmetiku za plovila, specijalne premaze i boje za plovila, kao i razne sprejeve za motor broda. Međutim, sigurnosna oprema takođe igra veoma važnu ulogu.

Bilo da se radi o kraćoj ili dužoj plovidbi, o sigurnosnom aspektu mora se voditi računa. Pod ovim mislimo i na vašu bezbednost, ali i na bezbednost plovnog objekta. U cilju zaštite plovila, koristi se razna nautička oprema. Međutim, ništa ne čuva spoljašnjost vašeg broda, čamca, jedrilice ili nekog drugog plovila, kao što to čine bokobrani.

Radi se o objektima koji se postavljaju na određenim mestima duž plovila, ali i na doku, kako bi se sprečila moguća oštećenja plovila pri isplovljavanju, uplovljavanju ili pri sudaru sa drugim plovilom. Nije retkost da se o bokobranima priča kao o prvoj liniji odbrane u nautici.

Bokobrani za čamce

Dakle, kako biste bili potpuno sigurni na otvorenim vodenim površinama, upotreba bokobrana se itekako preporučuje. Zbog čega su toliko važni i gde možete pronaći najkvalitetnije bokobrane otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta zapravo predstavljaju bokobrani za čamce?

Bokobran je, jednostavno rečeno, odbojnik. Njegova uloga je apsorbuje kinetičku energiju u slučajevima kao što su pristajanje plovila u luku ili uz drugo plovilo.

Apsorbovanjem kinetičke energije čamac ili drugo plovilo štiti se od potencijalnih oštećenja. Dakle, upotrebom bokobrana ne štitite samo sopstveno, već i tuđe plovilo.

Bokobrani se mogu upotrebljavati praktično na svim vrstama plovila. Tako ćete ih videti i na putničkim brodovima, ali i na teretnim, trajektima, privatnim jahtama i čamcima.

U najvećem broju slučajeva, ova plovidbena oprema izrađuje se od gume, elastomera sa penom ili pak od plastike. U našem podneblju, bokobrani od gume su uglavnom u upotrebi. Što se tiče veličine i obima bokobrana, ona se određuje u srazmeri sa veličinom plovila.

Važno je napomenuti da se oni, pored upotrebe na plovnim objektima, koriste i na drugim mestima. Prevashodno, mogu se postaviti na dokovima, u lukama, na strukturama mostova, u morskim kanalima i slično. Tada je njihova uloga i svrha usporavanje plovila, ali i sprečavanje oštećenja datih struktura na koje se postavljaju.

Kao što se može videti, bokobrani za čamce igraju važnu ulogu u nautičkom svetu i na njih se svakako mora obratiti posebna pažnja.

Gde možete pronaći kvalitetne bokobrane za plovila?

Ukoliko su vam neophodni novi bokobrani za plovila, prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor najkvalitetnije plovidbene opreme ovog tipa.

Kod nas možete pronaći sve vrste bokobrana. Tako su vam na raspolaganju bokobrani od gume, čija je uloga da zaštite bočne delove čamca ili drugog plovnog objekta. Pramčani bokobrani, kao što sam naziv govori, imaju za cilj očuvanje integriteta i spoljašnjosti prednjeg dela plovila. Obe vrste bokobrana dostupne su vam u prostorijama prodavnice nautičke opreme u Beogradu, ali i za online kupovinu, putem našeg nautičkog web shop-a.

Osim najkvalitetnijih bokobrana, koji će vam pružiti neophodnu zaštitu tokom plovidbe, kod nas možete pronaći i druge vrste nautičke, plovidbene, palubne i sigurnosne opreme. Sigurnosni prsluci, kolutovi za spasavanje, komplet prve pomoći, bove, oprema za sidrenje, oprema za vanbrodske i brodske motore, kozmetika i dekoracija za brod – sve vam je dostupno na jednom mestu!

Bokobrani za čamce

Posetite našu prodavnicu nautičke opreme ili poručite sve neophodno putem našeg online shop-a. Čekamo vas!