Blog

Zaštita plovila tokom zimskog perioda

Zaštita plovila tokom zimskog perioda

Zaštita plovila tokom zimskog perioda igra veoma važnu ulogu u njegovom pravilnom održavanju, čuvanju i skladištenju. Kako biste sopstveno plovilo mogli da koristite tokom prolećne i letnje sezone, morate se starati o njemu i tokom zime.

Plovidba tokom zime može biti veoma uzbudljiva i očaravajuća, ali isto toliko i nepredvidiva. Stoga se veliki broj nautičara odlučuje za čuvanje plovila na suvom tokom zimskog perioda.

S obzirom na to da tokom zime možemo očekivati velike i nagle padove temperatura, važno je na vreme izvaditi plovila iz vode i postarati se da ono bude potpuno bezbedno za narednu sezonu. Loši vremenski uslovi, mraz, led i sneg mogu imati štetnog uticaja na plovni objekat. Kao što verovatno i znate, plovila su sačinjena iz više delova koji su itekako skloni propadanju i rđanju, ukoliko se ne održavaju i ne čuvaju pravilno. Popravke ovih delova plovila su veoma skupe, te se iskusni nautičari trude da ih, po svaku cenu, izbegnu. Kako vas vaše plovno sredstvo ne bi neprijatno iznenadilo nakon prvog isplovljavanja u proleće, mislite na zaštitu plovila tokom zime.

Šta sve podrazumeva zaštita i održavanje plovila tokom zimskog perioda otkrivamo vam u narednim redovima.

Kako zaštititi spoljašnjost plovila tokom zime?

Opšte je poznata činjenica da je plovilo neophodno pokriti adekvatnom ceradom ili prekrivkom ukoliko ga držite na otvorenom tokom zime. Međutim, upotreba cerada za plovilo savetuje se i nautičarima koji svoja plovila čuvaju u zatvorenom prostoru. Razloga za to je mnogo – od nakupljanja prljavštine i prašine do drugih kontaminata koji se mogu pronaći u zatvorenom.

Zaštita plovila tokom zimskog perioda

Međutim, pre nego što svoje plovilo odložite i pokrijete ga ceradom, potrebno je da se uverite da na njemu već ne postoje određena oštećenja. Zaštita plovila tokom zimskog perioda odnosi se, kako na njegovu unutrašnjost, tako i na njegovu spoljašnjost. Trup plovila mora biti u savršenom redu pre nego što ga ostavite da stoji na suvom tokom zime. Ukoliko to nije slučaj, i mala oštećenja mogu dovesti do velikih kvarova ili se pogoršati tokom zimskog perioda.

Kada svoje plovilo izvadite iz vode, dobro ga osušite. Pre svega, potrebno je osušiti i kaljužnu pumpu, kao i sve cevi i rezervoare. Uklonite sve ostatke vode, kako ne bi došlo do pojave korozije i eventualnog oštećenja plovila. Neophodno je sipati antifriz u kaljužnu pumpu i rezervoare za vodu, kako bi se sprečilo smrzavanje na niskim temperaturama, koje tokom zime u našoj državi neretko idu u minus.

Kada je plovilo potpuno suvo, možete početi sa njegovim čišćenjem. Potrebno ga je oprati mlazom čiste vode, a zatim naneti i sapune namenjene isključivo upotrebi u nautici. Nakon toga, ponovo isperite plovilo, kako bi se minerali iz slane vode mogli dobro rastvoriti, te kako biste ih lakše uklonili sa plovila. Za dodatnu zaštitu savetuje se voskiranje i poliranje plovila.

Ukoliko je to neophodno, nanesite i sloj antialgina, kako biste spremno dočekali sledeću plovnu sezonu. Ovaj antivegetativni premaz će doprineti zaštiti vašeg plovila pri sledećem isplovljavanju i učiniti da se mikroorganizmi ne lepe za trup i ne nagomilavaju se. Nagomilavanje mikroorganizama iz vode može doprineti brzom propadanju trupa plovila i izazvati velike izdatke za popravku istog.

Zaštita plovila tokom zimske sezone – Unutrašnjost plovila

Priprema motora plovila za zimski period takođe se savetuje. Potrebno je ukloniti svu prljavštinu sa motora i sistema za hlađenje. Neophodno je i dopuniti sistem za hlađenje antifrizom. Zamena ulja i svih filtera se takođe preporučuje.

Iskusni nautičari znaju da se skidanje pogonskih kaiševa podrazumeva, kako ne bi došlo do njihovog pucanja od prejake hladnoće.

Ne zaboravite da dopunite rezervoar gorivom za stabilizatorom. Nikako se ne savetuje čuvanje plovila na suvom sa praznim rezervoarom za gorivo. Vodite računa i o akumulatoru, napunite da go kraja i očistite ga. Čuvajte ga na toplom mestu.

Zaštita plovila tokom zime podrazumeva i podmazivanje upravljačkih mehanizama i drugih pokretnih delova plovila. Sve metalne delove potrebno je dobro podmazati, uključujući i propeler.

Vodite računa i o elektronici plovila.

Zaštita plovila tokom zimskog perioda

Najkvalitetniju zaštitnu opremu, kao i zaštitne premaze za razne delove plovila možete kupiti u prodavnici Tehnonautika. Čekamo vas!