Blog

Volani za plovilo – Upravljajte plovilom sigurno!

Volani za plovilo

Volani za plovilo predstavljaju neophodan deo nautičke opreme i samog plovnog objekta, bez kojeg je njegovo upravljanje nezamislivo.

Pre nego što se otisnete pučinom i započnete avanturu na vodi, važno je da obratite pažnju na više različitih stvari. Pre svega, važno je da znate da ste bezbedni na vodi i da posedujete svu neophodnu nautičku opremu. Odmah zatim, morate poznavati i sopstveni pravac kretanja, kako biste imali orijentir i znali gde se tačno nalazite u svakom datom trenutku. U ovome važnu ulogu igraju upravljački mehanizam, navigacioni uređaji, ali i volani za plovila. Bez adekvatnog, kvalitetnog i ispravnog volana plovilo nije moguće pravilno pozicionirati i kretati se u željenom smeru. Bez volana ni ostali elementi upravljačkog sistema i mehanizma plovila ne mogu funkcionisati. Samim tim, iskusnim nautičarima potpuno je jasna njihova uloga i njihova važnost za sigurnu plovidbu otvorenim vodenim površinama.

Vodeći se zdravim razumom i logikom, sasvim je jasno da bi pri odabiru volana za vaše plovilo trebalo da se vodite isključivo kvalitetom, a ne njegovom cenom.

Kako da odaberete i gde da pronađete visokokvalitetan i stabilan volan ili kormilo za vaš plovni objekat otkrivamo vam u narednim redovima.

Kratka istorija volana za plovilo

Do pronalaska volana, kormilar se morao oslanjati na prvobitnu verziju kormila – horizontalnu šipku postavljenu direktno na vrh stuba kormila. Ova šipka se koristila kao poluga za upravljanje brodom.

Volani za plovilo

Početkom 18. veka pojavio se veliki broj plovila koji su koristili dizajn volana, odnosno kormila kakvog ga danas poznajemo, ali istoričarima nije jasno kada je prvi put napravljeno ili upotrebljeno.

Tradicionalni brodski volan se sastoji od osam cilindričnih drvenih krakova (mada ponekad samo šest ili čak deset) u obliku balustera. Svi krakovi spojeni su u centralnu drvenu osnovu (ponekad prekrivenu mesinganom pločom) u koju je smeštena osovina. Kvadratna rupa u centru kroz koju je prolazila osovina naziva se pogonskim kvadratom i često je bila obložena mesinganom pločom, na kojoj je bilo ugravirano ime proizvođača kormila.

Drvo korišćeno za izradu prvobitnih kormila najčešće je bilo ili tikovina ili mahagonij. Oba su veoma izdržljiva tropska, tvrdo drva sposobna da prežive dejstvo prskanja slane vode i redovnu upotrebu bez značajnih znakova raspadanja i truljenja.

Moderan dizajn, a posebno na manjim plovilima može odstupiti od šablona. Ovi volani, neretko izrađeni od inox-a, izgledaju poput volana za automobil i znatno su manjih dimenzija.

Kako odabrati kvalitetne volane za plovila?

Volani za plovilo koji su fabrički ugrađeni često nisu dovoljno visokog kvaliteta ili estetski ne odgovaraju preferencijama vlasnika plovnog objekta. Koji god da je razlog, u jednom trenutku možete poželeti da zamenite postojeći volan novim, kvalitetnijjim i otpornijim na spoljašnje uticaje. O čemu bi trebalo da vodite računa pri kupovini?

Pre svega, potrebno je da znate da materijal, ali i dimenzije samog volana igraju važnu ulogu u načinu na koji ćete volan i samo plovilo koristiti. Prečnik volana potrebno je birati u skladu sa vašim preferencijama, ali i u skladu sa prostorom i dimenzijama samog plovila. Volan ne bi trebalo da zauzima isuviše prostora, a opet bi trebalo da izgleda estetski i vizuelno skladno sa ostatkom broda, čamca ili druge vrste plovnog objekta.

Kada govorimo o materijalima izrade, u moderno vreme na raspolaganju vam je veliki izbor. Neretko se nautičari odlučuju za volane od inox-a, tvrde plastike ili za metalne volane za plovila. I sve dok oni predstavljaju odličan izbor kada su suvi, ukoliko dođe do kontakta sa vodom, oni postaju klizavi i nezgodni za upravljanje. Naravno, ukoliko je volan obložen određenom tkaninom ili drugim materijalom sa teksturom, hvat postaje stabilniji, kao i samo upravljanje plovilom. Sa druge strane, drveni volani vizuelno izgledaju najbolje. Međutim, troše se daleko brže nego što to čine volani izrađeni od drugih materijala.

Boja volana može biti još jedan od faktora koji će uticati na vašu odluku o kupovini. Metalni, sivi volani ili crni volani, koji se lako održavaju, predstavljaju najpopularniji izbor.

Volani za plovilo – Gde pronaći najkvalitetnije?

Ukoliko tražite kvalitetne volane za plovilo, na pravom ste mestu. Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor.

Kod nas možete pronaći jedan od najtraženijih i najaktuelnijih volana od inox-a, prečnika 350mm, koji odgovara svim upravljačkim mehanizmima.

Volan u sivoj boji, obložen poliuretan gumom takođe je sjajan izbor za vaše plovno sredstvo. Otporan je na UV zračenja i izuzetno dugotrajan.

Za sve ljubitelje nešto klasičnijeg izgleda volana za plovilo, preporučujemo kupovinu volana od inox-a, obezbeđenog poliuretanom i ukrašen mahagoni drvetom.

Volani za plovilo

Sve ove vrste volana za plovilo možete pronaći u našoj prodavnici nautičke opreme. Kod nas vas čeka i mnoštvo druge nautičke opreme – palubne i sigurnosne – koja će učiniti svaku vašu plovidbu nezaboravnom, ali pre svega – bezbednom.

Čekamo vas!