Blog

Kako se održava higijena plovila?

Kako se održava higijena plovila

Ako se pitate kako se održava higijena plovila, na pravom ste mestu.

Svaki vlasnik plovila će vam reći da ljudi vole da plove, ali skoro niko ne voli da ostane u blizini kad plovilo treba da se čisti!

Neki vlasnici plovila mogu sebi priuštiti da plate nekome da održava njihov čamac, ali za većinu – neophodno je naučiti kako da čamac bude čist i uredan.

Srećom, postoje neke metode za održavanje čistoće svih vrsta plovila. Preventivno održavanje je najbolji prijatelj vlasnika plovila.

Zato smo vam u nastavku spremili mali vodič kako se održava higijena plovila.

Kako očistiti trup čamca?

Od svih delova vašeg čamca koji se vremenom zaprljaju, trup preuzima najveći teret. Velika površina trupa leži u vodi i izložena je UV zračenju, algama, soli i svom blatu i prljavštini vode. Kada se neodržavani čamac izvuče iz vode, trup ispod vodene linije može izgledati jako neugledno!

Većina trupa čamaca je napravljena od fiberglasa, a prekriveni su gel premazom. Vremenom, moćni i štetni UV zraci mogu prouzrokovati da ovaj gel premaz stari, a zatim popuca, otkrivajući trup ispod. Ta izložena područja tada ostaju podložna degradirajućim efektima algi, školjki, mineralnih naslaga i bilo čega drugog što se nalazi u vodi. Posebno štetni mogu biti različiti zagađivači iz vode.

Kako se održava higijena plovilaAko biste samo ostavili svoj čamac u vodi, izložen suncu između svake upotrebe, na kraju biste morali da izvršite neke velike radove na obnovi trupa, između ostalog.

U idealnom slučaju, nakon svake upotrebe, trebalo bi da izvučete svoj čamac iz vode i operete ga čistom vodom. Trebaće vam dobre četke, krpe od mikrovlakana i neko netoksično, ekološki bezbedno sredstvo za čišćenje čamaca.

Kada se osuši, nanesite vosak za trup da biste osigurali svoj rad i obezbedili životni vek vašeg plovila. Nanošenje ovog voska će pomoći u sprečavanju prljanja trupa i takođe će olakšati čišćenje u budućnosti.

Kako očistiti palubu plovila?

Održavanje palube plovila čistom je kao pranje sudova posle jela. Ako isperete palubu odmah nakon upotrebe, proces čišćenja će ići brzo i glatko. Međutim, ako sačekate, biće vam teže da vratite palubu u prvobitno stanje.

Sve vrste paluba se mogu održavati ispiranjem čistom vodom nakon upotrebe. Za neklizajuće podloge, trebalo bi da imate pri ruci četku za palubu srednje krutosti i ekološki sapun za čamac da biste očistili sve što je potrebno.

Ako imate drvenu palubu od tikovine, moraćete dva puta godišnje da tretirate palubu specijalizovanim sredstvom za čišćenje palube od tikovine. Nikada ne koristite čistače pod visokim pritiskom ili tvrde četke jer one mogu oštetiti drvo.

Čišćenje vetrobranskog stakla čamca

Pleksiglas i staklo na vašem plovilu s vremena na vreme zahtevaju malo pažnje. Tačno je da staklo nije toliko podložno prljavštini i oštećenjima kao drugi delovi čamca, ali postoje stvari koje možete učiniti da biste ga održali u najboljem mogućem stanju.

Staklene površine treba redovno brisati vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje stakla da biste uklonili ostatke, pesak ili ulja koja su možda dospela na njih.

Uvek osušite staklene površine nakon čišćenja. Mrlje od vode na staklenim površinama mogu posebno biti smetnje ako se vozite čamcem u slanoj vodi.

Kako se održava higijena plovilaZato uvek nanesite vodoodbojni materijal dobrog kvaliteta tamo gde je potrebno. Pobrinite se da nabavite adekvatno sredstvo za ovu namenu koje odgovara tipu vetrobranskog stakla koji imate.

Čišćenje nameštaja na čamcu

Sunce i kiša polako izjedaju integritet materijala nameštaja sve dok se ne rascepi i izloži još većoj kiši i suncu. Ovaj proces postepeno uništava inventar i nameštaj na čamcu.

Koristite vlažnu krpu i adekvatnu kozmetiku za čišćenje da obrišete prljavštinu, ostatke soli i sve ostalo što može da ostane od dana provedenog u vodi. Ovde važi univerzalno pravilo čišćenja, tako da što duže nešto stoji na presvlakama, to će biti teže očistiti.

Po potrebi, kada se tapacirung temeljno očisti, trebalo bi da nanesete i vinil zaštitnik.

Konačno, trebalo bi da koristite dobro postavljen pokrivač za čamac da biste sprečili vremenske uticaje od sunca, vetra i kiše. Smanjenje izloženosti tim elementima je ono što održava presvlake vašeg čamca u dobrom izdanju.

Kako očistiti motor čamca?

Kad smo kod toga kako se održava higijena plovila – šta bi bio čist čamac bez čistog motora?

Neki vlasnici čamaca se fantastično brinu o svojim čamcima, ali zaboravljaju da vode računa o jedinoj stvari koja pokreće njihov brod. Mehanički delovi na vašem brodu zahtevaju isto toliko pažnje, ako ne i više, nego ostali. Bez obzira na vrstu vode kojom se krećete, vaš motor će akumulirati pesak i druge nečistoće. Vremenom će to dovesti do korozije i erozije, što će na kraju dovesti do kvara motora.

Zato operite s vremena na vreme motor čistom vodom. Kada radite oko motora, budite oprezni. Takođe bi trebalo da proverite pumpu za vodu.

Prateći ove metode, održaćete svoj čamac čistim i uvek spremnim za plovidbu.

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika može da vam ponudi bogat asortiman kvalitetne opreme za čišćenje plovila.