Blog

Vetrokazi – Za šta se koriste?

Vetrokazi

Vetrokazi se svrstavaju u kategoriju najvažnije palubne opreme.

Nautička oprema podrazumeva mnogo različitih elemenata, ali se najčešće deli na dve posebne kategorije.

Prva kategorija je sigurnosna ili zaštitna oprema za brod. U ovu nautičku opremu svrstavamo sigurnosne prsluke ili pojaseve, koji nas štite u alarmantnim situacijama, kao što je prevrtanje broda ili njegovo potonuće. Isto tako, obavezan su deo svakog isplovljavanja. Svaki putnik na brodu mora nositi svoj sigurnosni prsluk, jer je jedino tako potpuna bezbednost zagarantovana. Osim toga, u sigurnosnu opremu spadaju i bove, plutače, bokobrani, kao i plutajući splavovi i užad i setovi prve pomoći.

Druga kategorija svakako je palubna oprema. Palubnu opremu čine merdevine, rukohvati, sedišta i stolice, vesla, nautički kanapi, kao i nosači štapa zastavice i vetrokazi. Podjednako je važna kao i sigurnosna oprema, te bez ovih elemenata ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Šta su vetrokazi?

Radi se o specijalnom instrumentu koji pokazuje smer ili pravac vetra.

Ovi instrumenti su u upotrebi vekovima, a datiraju od oko 50. godine pre nove ere. Dolaze u mnogo različitih varijanti dizajna – od ukrasnih i zabavnih do elegantnih i retro stilova. Ono što im je zajedničko jeste da obično prate slična pravila aerodinamičkog dizajna.

Vetrokazi

Za šta se koristi vetrokaz i zašto je važan element u nautici otkrivamo vam u narednim redovima.

Za šta se koriste vetrokazi?

Trenutni pravac vetra, u kombinaciji sa poznavanjem geografije regiona, često može dati dobar pokazatelj kako se vreme može promeniti u narednih dan ili dva. Iz tog razloga, ovaj instrument se neretko koristi u prognozi vremena.

Ako vetar duva iz pravca toplog mora, recimo, mogu se očekivati blagi, oblači ili vlažni vremenski uslovi. U vremenskoj prognozi, vetrokazi na meteorološkim stanicama elektronski beleže smer vetra da bi obezbedili trajne zapise. Koriste se u kombinaciji sa anemometrima, koji mere brzinu vetra.

Pokazivači vetra se takođe koriste i na aerodromima, jer je smer vetra izuzetno važan faktor za avione koji poleću ili sleću na pistu.

U nautici se pokazivači smera vetra koriste kako bi čamac, brod ili jahta održavala kurs. Radi se o prefinjenim verzijama vetrokaza.

Dizajn i izgled vetrokaza

Moderna verzija obično je napravljena od lakih metala, kako bi se obezbedila izdržljivost u raznim vremenskim uslovima, ali i zbog sposobnosti metala da se precizno kuje. Ova preciznost je naročito važno za vetrokaze sa lopaticama, jer težina uređaja mora biti ravnomerno raspoređena da bi pravilno funkcionisao.

Nautički vetrokaz obično dolazi sa metalnim konstrukcijskim prstenom koji održava sam oblik vetrokaza. I ovakvi uređaji su izrađeni od materijala otpornog na većinu vremenskih uslova. U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći jedan od ovakvih vetrokaza, crveno-bele boje koji će odlično služiti svrsi.

Dolazi u sledećim dimenzijama:

  • Ulazni prečnik 200mm, izlazni prečnik 140mm, dužina 1130mm;
  • Ulazni prečnik 250mm, izlazni prečnik 120mm, dužina 1130mm;
  • Ulazni prečnik 300mm, izlazni prečnik 200mm, dužina 1500mm;
  • Ulazni prečnik 600mm, izlazni prečnik 400mm, dužina 2400mm;

Da bi obezbedio tačan smer vetra, vetrokaz mora biti postavljen visoko iznad zemlje/tla. U blizini zemlje, prepreke kao što su zgrade, drveće i slično mogu dovesti do kovitlanja vetra, tako da nije moguće odrediti tačan smer. Obično se postavljaju na visoke zgrade ili namenski izgrađene strukture, gde nijedan viši objekat u blizini ne može da ometa kretanje vazduha.

Kada govorimo o postavljanju na brod ili drugo plovilo, vodite računa da je prednji deo vetrokaza okrenut ka vetru, kako bi se mogao utvrditi njegov tačan smer.

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći najkvalitetnije vetrokaze, ali i svu drugu neophodnu nautičku opremu. U našem asortimanu nalazi se i sva potrebna elektronika za brod, kao i oprema za sportove na vodi.

Vetrokazi

Posetite prostorije naše prodavnice ili svoju opremu naručite putem našeg nautičkog web shop-a. Čekamo vas!