Blog

Oprema za pecanje tokom zime

Oprema za pecanje tokom zime

Oprema za pecanje tokom zime je od ključnog značaja za ovaj vid rekreacije na vodi. Šta je sve potrebno da znate o pecanju tokom zime?

Pecanje u toku zimskog perioda predstavlja zaista jedinstveno iskustvo, kojem se iskusni ribolovci iznova i iznova vraćaju.

Ribolov u ovo doba godine, naravno, podrazumeva prilagođavanje različitih praksi i opreme. Koliko će ove stvari biti različite zavisi u potpunosti od toga u kom delu sveta živite i pecate. Osim ako ne živite na večito osunčanom jugu, moraćete da se pozabavite sledećim aspektima zimskog ribolova:

  • Sigurnost;
  • Oprema za zimski ribolov;
  • Taktike zimskog ribolova;

U narednim redovima predstavljamo vam svu neophodnu opremu za pecanje tokom zime, koja će biti od neverovatne koristi za kreiranje neverovatnog iskustva na vodi.

Ribolov tokom zime i sigurnost na vodi

Sigurnost je očigledno važan faktor kada je u pitanju ribolov tokom zime.

Obucite se toplo i slojevito. Bez obzira da li stojite na zaleđenom jezeru otkrivajući rupe i postavljate napojnice ili pecate iz svog čamca, izbegavanje hipotermije je ključno. To znači da se je potrebno da se oblačite na odgovarajući način, pazite da ostanete suvi i da imate sredstva za komunikaciju da pozovete pomoć ako je potrebno.

Oprema za pecanje tokom zime

Pametni zimski ribolovci takođe uvek nose prsluk za spasavanje ili tešku zimsku jaknu sa ugrađenim plutajućim elementom. Ako završite u vodi koja se skoro smrzava, pokušaj da ga obučete može biti skoro nemoguć. Prema tome, pri svakom pecanju tokom zime obucite sigurnosni prsluk na vreme. I pre nego što se otisnete morem, jezerom ili rekom.

Pazite na vremensku prognozu. Još jedan važan aspekt sigurnosti tokom pecanja zimi je mudro biranje dana za ribolov. Povetarac od 15 čvorova i talasi od dva metra možda neće zvučati tako strašno sredinom avgusta, ali je tokom zime drugačija situacija. Takođe, zapamtite da ako nešto krene po zlu na vodi usred zime, verovatno nećete imati mnogo društva u blizini da vam pomogne. Tamo će biti mnogo manje ljudi, a vlasti će verovatno patrolirati po skraćenim zimskim rasporedima. Dakle, uverite se da je vremenska prognoza dobra pre nego što krenete u ribolov.

Oprema za pecanje tokom zime koja će vam pomoći da ribu i upecate

Osim ako ne idete na pecanje na ledu, isti štapovi koje ste koristili tokom cele sezone će dobro raditi zimi.

Jedan važan komad zimske opreme je par visokokvalitetnih ribarskih rukavica. Ne, te obične zimske rukavice neće učiniti da se zagrejete. Ne možete da vežete čvorove sa naduvenim, glomaznim rukavicama, niti možete da rukujete udicom. Povrh toga, vaša osetljivost dramatično opada kada nosite debele rukavice i propustićete mnogo ugriza ribe. Rukavice dizajnirane za zimski ribolov su veoma specifične.

Druga oprema za zimski ribolov koji će vam trebati iznosi iste stvari koje biste želeli za sve aktivnosti na otvorenom po hladnom vremenu:

  • Višeslojna odeća;
  • Topla kapa i čizme;
  • Termos boca sa toplim napitkom;

Garmin FishFinder Striker +4  biće vaš najbolji saveznik u ribolovu tokom zimskih i hladnih meseci. Radi se o fishfinder-u sa 4.3-inčnim ekranom, koji poseduje ugrađen GPS sistem. U sastav ovog fishfindera ulazi i Garmin CHIRP sonar, sonar za skeniranje, kao i Quickdraw Contours softver za izradu karata. GPS sistem omogućava korisnicima označavanje tačaka, kao i jednostavnu navigaciju do njih. Takođe je dostupan i prikaz brzine plovila.

Ova oprema biće vam od koristi za brzo i jednostavno pronalaženje ribe, kao i efikasniji ulov tokom zimskih meseci.

Osim toga, u asortimanu nautičke prodavnice Tehnonautika možete pronaći i svu neophodnu nautičku opremu – bilo palubnu, sidrenu ili sigurnosnu.

Oprema za pecanje tokom zime

Za više informacija o nautičkoj opremi iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju. Možete je poručiti online, putem našeg web shop-a ili nas posetiti na dobro poznatoj adresi u Beogradu. Čekamo vas!