Blog

Kaljužne pumpe za plovila

Kaljužne pumpe za plovila

Kaljužne pumpe za plovila predstavljaju neophodan deo nautičke opreme. Ukoliko se na vašem plovilu ne nalazi ručna ili automatska kaljužna pumpa – vaše isplovljavanje nije bezbedno!

O njoj se ne govori često. Ovaj deo nautičke i plovidbene opreme neretko se i zanemaruje. Ipak, kaljužna pumpa je jedan od najvažnijih aspekata odbrane od potonuća plovila. Prema tome, investiranje u kvalitetnu kaljužnu pumpu je, čini se, imperativ!

Bilo da se radi o kraćoj ili dužoj plovidbi, kaljužna pumpa se, jednostavno, mora naći na vašem plovilu. Bez nje ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Iskusni nautičari, koji se decenijama bave određenim sportom na vodi ili jednostavno uživaju u čarima plovidbe, sasvim sigurno su se barem jednom susreli sa situacijom kada je upotreba kaljužne pumpe bila neophodna. Nažalost, oni manje iskusni shvate njenu važnost tek onda kada im zatreba! Ne dozvolite da se to dogodi i vama. O sigurnosti na brodu, čamcu, jahti ili drugom plovilu mora se razmišljati unapred.

I pre nego što krenete da razmišljate o sledećoj destinaciji, uverite se da posedujete svu neophodnu zaštitnu, sigurnosnu i palubnu opremu, uključujući i kaljužnu pumpu. Bezbrižno i udobno krstarenje rekom ili morem moguće je samo kada je vaša sigurnost zagarantovana.

Kaljužne pumpe za plovila

U narednim redovima otkrivamo vam značaj kaljužne pumpe za plovila i objašnjavamo kako ona zapravo funkcioniše.

Čemu služe kaljužne pumpe za plovila?

Kaljužna pumpa dobila je naziv po kaljuži. Kaljuža predstavlja najnižu tačku u unutrašnjosti plovnog objekta, bilo da se radi o čamcu ili većem plovilu, kao što je brod. U ovoj, najnižoj tački, sakuplja se i najviše vode. Kada to kažemo, ne mislimo samo i isključivo na vodu iz mora, reke ili jezera. Nepotrebna voda koja se skuplja u ovoj tački može biti i rezultat kondenzacije, loših vremenskih uslova i oluja na vodi. Ona se u kaljuži može skupiti i usled kvara na vodovodnom sistemu.

Svakako, najesktremnija situacija koja uključuje prispeće vode u kaljužu svakako je probijanje trupa usled sudara sa objektom na vodi ili sa drugim plovnim objektom. Koji god razlog bio, voda će najpre dospeti u ovaj deo broda.

Iz potrebe za kreiranjem načina za izbacivanje vode sa plovila usled ovakvih situacija kreirana je i prva kaljužna pumpa. Ona predstavlja prvu liniju odbrane u slučaju potonuća broda. Kao takva, izuzetno je važna.

Njena svrha je izbacivanje viška vode koja se nakuplja u kaljuži. Ukoliko se radi o potonuću broda, upravo kaljužna pumpa obezbeđuje dovoljno vremena za bezbedno oblačenje sigurnosnog prsluka i evakuaciju sa plovila.

Koje vrste kaljužnih pumpi postoje?

Moramo napomenuti da postoji više vrsta kaljužnih pumpi. Ipak, osnovna podela svakako je na ručne i električne kaljužne pumpe.

Ručne pumpe obično se koriste kao rezervne pumpe, u slučaju da električna pumpa prestane sa radom. Iako nisu neophodne, uvek je poželjno imati ih na brodu.

Električne kaljužne pumpe se dele na membranske i centrifugalne.

Membranske pumpe ne mogu izbaciti velike količine sakupljene vode, što predstavlja njihov glavni nedostatak u odnosu na centrifugalne.

Centrifugalne pumpe koriste kinetičku energiju kao bi izbacile vodu iz plovila. Koriste čvrste i stabilne rotore u obliku turbina, koji ubrzavaju protok vode. Samim tim, voda se izbacuje efikasnije. Radi se o potpoljenim pumpama, te su one sve vreme u vodi. Izuzetno su pouzdana, te se preporučuje da se uvek nađu na vašem plovilu. Dodatna prednost je povoljna cena po kojoj ih možete nabaviti.

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika u svojoj ponudi poseduje najkvalitetnije kaljužne pumpe za čamac ili drugu vrstu plovila. Osim toga, kod nas ćete pronaći i mnoštvo druge nautičke opreme, uključujući palubnu i sigurnosnu opremu.

Kaljužne pumpe za plovila

Bilo da su vam neophodni novi nautički kanapi, bove, bokobrani ili sigurnosna zaštitna oprema – kod nas ćete pronaći sve za udobnu i bezbednu plovidbu. Čekamo vas!