Blog

Zaštita i održavanje plovila – Sve što bi trebalo da znate!

Zaštita i održavanje plovila

Zaštita i održavanje plovila na pravilan način učiniće da životni i radni vek vašeg plovnog objekta bude mnogo duži. U ove svrhe, biće vam neophodna i odgovarajuća nautička oprema.

Plovidba brodom ili bilo kojim drugim plovnim objektom obično znači nezaboravnu avanturu na vodi, bilo da se radi o moru, jezeru ili reci. Većina nautičara i moreplovaca složila bi se sa ovom tvrdnjom. Nijedna plovidba, nijedno isplovljavanje nije isto, a sa sobom može doneti i određene izazove. Stoga je važno da uvek budete dobro pripremljeni, ali i da redovno održavate svoje plovilo.

Kako se većina brodova, jahti ili čamaca tokom svog radnog veka nalazi upravo u vodi, podložno je i određenim promenama, kao što je nakupljanje vodenih mikroorganizama. I kada se izvuče iz vode, radi skladištenja, kao što je slučaj tokom zime, mora se voditi računa o adekvatnom održavanju i čuvanju.

Kako bi vaša plovidba uvek i u svakom trenutku bila bezbedna, sigurna i komforna, zaštita plovila, a samim tim i vas, je od krucijalnog značaja. Jednostavno, plovilo se mora redovno proveravati. Jedino na taj način možete biti potpuno sigurni i izbeći potencijalne pogubne situacije na vodenim površinama.

Zaštita i održavanje plovila

Kao što možete da pretpostavite, u svrhe održavanja i zaštite plovila, biće vam neophodna i odgovarajuća nautička oprema. Na koji način možete zaštititi i održavati sopstveno plovilo otkrivamo vam u narednim redovima.

Zaštita i održavanje plovila podrazumeva dobru i detaljnu pripremu pre isplovljavanja

Da li se i vi slažete sa tim da je preventiva najbolji lek? Ukoliko ste pristalica izreke da je bolje sprečiti nego lečiti, uspešno je možete primeniti i na održavanje svog plovnog sredstva. Jedino se preventivom mogu sprečiti defekti koji nastaju ukoliko zapostavite plovni objekat koji koristite.

Dakle, pre nego što se uputite u pustolovinu zvanu plovidba, obavezno odradite pripremu plovila. Pre svakog isplovljavanja, bilo da se radi o kraćem ili dužem putovanju, obavite neophodne pripremne radnje.

Ove radnje podrazumevaju redovno čišćenje nagomilane prljavštine, vodenih mikroorganizama i drugih čestica koje mogu oštetiti trup vašeg broda ili drugog plovila. Većina nautičara zna važnost zaštite i održavanja plovila tokom zime, ali mnogo njih zaboravlja da je ona nephodna i tokom sezone, kao i pred samu sezonu.

Čišćenje plovila podrazumeva upotrebu odgovarajuće kozmetike za plovila. U suštini, plovilo je neophodno oprati čistom vodom, a zatim koristiti sredstva za temeljno čišćenje, namenjena isključivo nautičkoj upotrebi. Adekvatna higijena plovila nemoguća je bez upotrebe ovih sredstava za čišćenje.

Osim čišćenja, periodično bi trebalo naneti novu, svežu boju na vaše plovilo. Farbanje plovila ima dvojaku ulogu. Ono je važno, kako u estetskom smislu, tako i u zaštiti plovila.

Jednom godišnje neophodno je naneti i antivegetativni premaz na plovilo, koji će sprečiti štetne mikroorganizme u nameri da oštete vaše plovilo. Ovi premazi nazivaju se antialgini i igraju važnu ulogu u zaštiti i održavanju svih vrsta plovila.

Zaštita plovila tokom plovidbe

Svakim danom se sezona plovidbe približava. Proleće i leto idealna su godišnja doba da svoje plovilo isprobate na otvorenoj vodenoj površini. Ipak, i tada bi trebalo razmišljati o zaštiti i održavanju plovila.

Naime, jedan od aspekata zaštite plovila tokom plovidbe je i zaštita od UV zračenja. Pri tome, ne mislimo isključivo na zaštitu plovila, već i vas samih. U ove svrhe možete koristiti kvalitetne tende. Temperature koje prelaze 30 stepeni zahtevaju da povremeno boravite u hladovini tokom plovidbe. Tenda je odlično rešenje za ovaj problem.

Kada govorimo o zaštiti plovila tokom zime, upotreba cerada i prekrivki ne sme se zapostaviti. One čuvaju vaše plovilo od štetnih uticaja loših vremenskih uslova, kao što su kiša, susnežica ili sneg.

Zaštita i održavanje plovila

Ne smemo zaboraviti ni na zaštitu od mehaničkih udaraca pri isplovljavanju i uplovljavanju u marinu. U ove svrhe koriste se bokobrani.

Prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam veliki izbor sigurnosne, zaštitne i ostale palubne opreme za sigurnu i udobnu plovidbu. Posetite nas!