Blog

Elektrika za plovila – Sve što bi trebalo da znate!

Elektrika za plovila

Elektrika za plovila podrazumeva veliku grupu elemenata neophodnih za pravilno funkcionisanje broda ili drugog plovnog objekta.

Kako bi vaš plovni objekat funkcionisao i plovio onako kako bi i trebalo, potrebno je da i elektro instalacije funkcionišu besprekorno.

Bez adekvatnog pogona, strujnog sistema, elektrike i elektronike nijedno veće plovilo, poput broda, jedrilice ili jahte ne može ploviti. Dakle, neophodna mu je pokretačka energija. Prema tome, elektrika i elektronika, pa samim tim i elektro instalacije, neophodni su elementi i važni faktori sigurne i udobne plovidbe.

Ukoliko mnogo vremena provodite na vodi, uloga elektrike za plovila je toliko veća. Opšte je poznata činjenica da je voda provodnik struje. Prema tome, kako bi vaša plovidba bila sigurna, svi elementi elektro instalacija i elektrike moraju biti kvalitetni i pozudani.

Šta sve spada u kategoriju elektrike za plovila, kao i gde istu možete pronaći otkrivamo vam u narednim redovima.

Elektrika za plovila podrazumeva elektro opremu i delove

Kao što strujni sistem u domaćinstvu ne možemo zamisliti bez odgovarajuće opreme i delova, tako nijedno veće plovilo ne može raditi bez istih tih elemanata.

Stoga, elektrika za plovila podrazumeva i veliki asortiman elektro opreme i najrazličitijih delova.

Elektrika za plovila

Pre svega, u ovu podkategoriju svrstavamo razne vrste sijalica. Bez upotrebe sijalica, nema ni sigurne plovidbe. Ovo je naročito slučaj kada govorimo o noćnoj plovidbi.

Kako biste osvetleli unutrašnjost, ali i spoljašnjost plovila, upotreba sijalica je neophodna. Možete se odlučiti za klasičnije verzije, kao što je sijalica BA15D GEL 12/24V od 2W. Mnogi iskusni nautičari se pak odlučuju za nešto savremenije verzije sijalica – LED sijalice.

LED sijalice pronašle su svoje mesto i u nautici. One predstavljaju sve popularniji izbor među nautičarima širom sveta.

Osim sijalica, nijedan elektro sistem ne može se zamisliti bez osigurača. Osigurač je uređaj koji štiti od prejake struje u električnom kolu, što je u električnom sistemu plovila veoma važno. Na tržištu su dostupni razni automatski osigurači, a među popularnijim svakako su vodootoporni osigurači od 80 i 100 ampera. Pored automatskih, na raspolaganju su vam i manuelni osigurači.

U ostalu elektroopremu za brod spadaju uvodnice za kablove, zaštite za kleme, bakelitni osigurači za vitla, kao i kleme za akumulatore.

Prekidači i utičnice

Kada govorimo o elektrici za plovila, ne možemo a da ne spomenemo prekidače i utičnice. Kako bi se prekinulo strujno kolo, na plovilu moraju postojati i razni prekidači. Od prekidača za kaljužnu pumpu do prekidača za akumulator.

Za upotrebu na vodi, obično se savetuje upotreba muško-ženske utičnice sa kablom. Ovaj tip utičnica obično dolazi sa zaštitom od kratkih spojeva, te su pogodan izbor za upotrebu u nautici.

Ukoliko želite da koristite određeni uređaj na vašem brodu, možda vam zatreba i dupla utičnica sa USB-om. Ova utičnica je kompatibilna sa Carling prekidačima. Radi se o vodonepropusnim prekidačima, maksimalnog kapaciteta od 20A na 12V.

Osim toga, može vam zatrebati i panel prekidač za kaljužnu pumpu. U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći SEAFLO panel prekidač za kaljužnu pumpu vrhunskog kvaliteta.

Razvodne table još jedan su element elektrike za plovila. Obično dolaze sa više prekidača, tastera i utičnicom.

Ostala elektrika za plovila

Osim gore navedenih elemenata, u kategoriju elektrike za plovila svrstavaju se i signalizaciona svetla, kao i ostala unutrašnja i spoljašnja rasveta. Signalizaciona svetla igraju veoma važnu ulogu u nautici, stoga je bitno birati kvalitetna svetla koja vas neće izneveriti.

Kada govorimo o unutrašnjoj i spoljašnjoj rasveti, mislimo na LED svetla, kao i na halogene farove. Unutrašnjost većih plovila obično krase LED plafonjere i zidne svetiljke, dok se halogeni farovi postavljaju spolja.

Osim toga, sirene i trube takođe su sastavni element elektrike za plovila. Zvučna signalizacija nemoguća je bez upotrebe odgovarajućih sirena. Prema tome, trebalo bi se naći i na vašem plovilu.

Elektrika za plovila

Za više informacija o proizvodima iz kategorije elektrike i elektronike, prodavnica Tehnonautika stoji vam na raspolaganju.