Blog

Bove i bokobrani za plovilo

Bove i bokobrani za plovilo

Bove i bokobrani za plovilo veoma su važan aspekt zaštite plovila od slučajnih i nenamernih oštećenja tokom uplovljavanja i isplovljavanja.

Zaštita čamca, brodića, jahte ili jedrilice je na vrhu liste svakog vlasnika bilo kog plovnog objekta. S obzirom da se smatra velikom investicijom, želite da održite vaše plovilo u besprekornom stanju što je duže moguće. Samim tim, održavanje trupa u vrhunskom stanju je od krucijalnog značaja. Kakvu ulogu igraju bove i bokobrani u osiguravanju vašeg plovila od moguće štete?

Bove i bokobrani su prva linija odbrane prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz marine. One nude način da zaštitite vaše plovilo od slučajnih oštećenja na pristaništima, prilikom “bliskih“ susreta sa drugim plovilima i drugih prepreka. Koliko god iskusni bili ili vodili računa prilikom pristajanja ili sidrenja, teški uslovi mogu biti neminovna situacija. Upravo u ovakvim situacijama može doći do oštećenja trupa plovila. Isto tako, možete doći u situaciju da svoj čamac morate ostaviti u vodi. Korišćenje bokobrana i bova može vam pružiti mir da će vaše plovilo biti zaštićeno od skupih oštećenja.

Šta su bokobrani i bove i kakvu još ulogu igraju u zaštiti vašeg plovila, otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta su bokobrani?

Bokobrani najjednostavnije možemo opisati kao branike za vaše plovilo. Oni su “jastuk“ koji služi za zaštitu plovila od oštećenja na dokovima i drugih čamaca koji su usidreni u neposrednoj blizini.

Bove i bokobrani za plovilo

Za različite dužine i težine plovile biće vam potrebni bokobrani različitih oblika i veličina. Isto tako, za jedno plovilo biće neophodno više različitih bokobrana. Tako, da zaštitite pramac plovila koristićete poseban oblik bokobrana nalik polumesecu – pramčane bokobrane.

Najčešći modeli koji se mogu susresti na domaćem tržištu su oni napravljeni od gume, mada ni PVC bokobrani nisu redak prizor. Najpopularniji oblik za rekreativce na vodi svakako je cilindar koji se može namontirati ili vertikalno ili horizontalno, koristeći nautički konopac.

Kada kupujete bokobrane za vaše plovilo, trebalo bi da vodite računa o njihovom kvalitetu, kao i da poseduju određen nivo UV zaštite. Razlog za to je što ova vrsta bokobrana traje mnogo duže. Određeni bokobrani, ali i bove, mogu sadržati antimikrobni agens u sebi, kako bi zaustavili prodor bakterija koji izaziva degeneraciju materijala.

Šta su bove?

Bove za plovilo se drugačije mogu nazivati i plutačama. One su poput branika, osim što ne dolaze u cilindričnom, već u okruglom obliku.

Obično se koriste na motornim čamcima i za komercijalnu upotrebu, gde postoji velika udaljenost do pristaništa, koju bokobran jednostavno ne može da pokrije. Idealne su i za splavove, jer nude veću zaštitu od cilindričnih odbojnika, kako bi se trup čamca zaštitio od oštećenja. Osim toga, bove se mogu koristiti i kao markeri, odnosno plovke.

Bove dolaze u više različitih veličina, ali će većina ljudi koji poseduju manje, rekreativne brodiće kupiti bove manjeg prečnika. Dostupne su u različitim materijalima, kao i bokobrani. Njie retkost da dolaze sa navlakama od tkanine koja omogućava adekvatnu zaštitu za morsku vodu. Jedrilice i komercijalna plovila obično koriste bove, okrugle plutače, nego cilindrične bokobrane jer se njihov trup bolje štiti okruglim oblikom.

Bove i bokobrani za plovilo u ponudi Tehnonautika nautičke prodavnice

Ukoliko želite da zaštitite vaše plovilo od bilo kojih oštećenja u vodi, bokobrani i bove su neophodnost. Možda se pitate gde ih možete nabaviti?

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor najkvalitetnijih bokobrana i bova, sačinjenih od različitih materijala. Bokobrani i bove dostupne su u više različitih oblika i dimenzija. U zavinosti od vaših preferencija i potreba birate i dimenzije pramčanih ili drugih oblika bokobrana.

Bove i bokobrani za plovilo

Osim toga, u našoj prodavnici možete pronaći i veliki izbor druge nautičke opreme, uključujući sigurnosnu zaštitnu opremu, kao i palubnu opremu.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.