Blog

Setovi za čišćenje palube broda

Setovi za čišćenje palube broda

Setovi za čišćenje palube broda učiniće obavljanje ovog zadatka daleko jednostavnijim, efikasnijim i bržim.

Održavanje higijene plovila podrazumeva i redovno ribanje i čišćenje palube. Kako bi uvek bila u savršeno čistom stanju, ovaj korak pripreme za isplovljavanje ne bi trebalo preskočiti.

Ako želite da zadržite vrednost svog broda i da budete spremni za isplovljavanje, morate ga održavati čistim. Održavanje vašeg broda čistim čini ga mnogo ugodnijim i spremnijim za goste.

Važno je napomenuti da imate razne opcije kada čistite čamac. Možete to da uradite sami ili da to uradi neko drugi. Ukoliko želite da uštedite novac, ali kvalitetno očistite vaše plovno sredstvo, na pravom ste mestu.

U narednim redovima predstavljamo vam načine na koje uz pomoć adekvatnih setova za čišćenje možete očistiti palubu i učiniti da izgleda savršeno.

Setovi za čišćenje palube broda biće vam od velike koristi

Svako plovno sredstvo je različito, ali čak i najbazičniji čamac bi trebalo povremeno čistiti. Jedina razlika između čamca i luksuzne jahte, kada se radi o čišćenju je veličina i broj površina koje ćete morati očistiti.

Ukoliko posedujete običan čamac, veoma brzo možete isprati trup, motor i unutrašnjost i isploviti otvorenim vodenim površinama. Kruzer sa kabinom, jedrilica ili jahta zahtevaju više vremena i pažnje. To je zato što se materijali od kojih su izrađeni razlikuju.

Čamci se obično grade od fiberglasa, drveta, aluminijuma i čelika. Svaki materijal zahteva poseban način čišćenja, a svaki deo opreme poseban nastavak i čistač. Međutim, sam postupak čišćenja je uglavnom isti.

Setovi za čišćenje palube broda

Prvi deo je da plovni objekat isperete čistom vodom, počevši od vrha, te radeći nadole. Obavezno uklonite svu travu ili morske alge i druge mikroorganizme zalepljene za čamac. U kanti pomešajte blagi sapun i vodu ili adekvatno sredstvo za čišćenje palube. Nakvasite meku krpu, navucite rukavice i koristite mekanu četku kako biste ravnomerno naneli “smesu“ za čišćenje svuda. Radite polako i fokusirajte se na male površine. Nakon toga, sve dobro isperite svežom, čistom vodom. Pustite da se voda izlije preko čamca ili drugog plovnog objekta. Ova vrsta ispiranja će ukloniti sav preostali saun i sprečiti mrlje.

U svrhe čišćenja palube dizajnirani su i posebni setovi za čišćenje palube broda. Ovi setovi dolaze sa teleskopskom drškom, četkom i pamučnim brisačem poda. Takav je i aluminijumski set za čišćenje palube koji možete pronaći u asortimanu prodavnice Tehnonautika. Uz ovakve setove, sve što vam je neophodno jeste volja i malo truda, te će paluba vašeg broda izgledati besprekorno u tren oka.

Nakon čišćenja palube, potrebno je dobro osušiti sve površine broda

Kada završite detaljno čišćenje palube, potrebno je osušiti sve površine vašeg broda. Ovo uključuje stakloplastiku, drvo i staklene površine. Koristite mekanu krpu koja ne ostavlja tragove, kako se na sveže opranim sjajnim površinama ne bi pojavile nečistoće.

Sušenje čamca ponekad podrazumeva i poliranje određenih delova, čišćenje stakala i slično. Možda će vam u ove svrhe biti neophodni određeni proizvodi, koje možete pronaći u prodavnici nautičke opreme, Tehnonautika.

Koliko često bi trebalo nanositi vosak, između ostalog, zavisi i od toga koliko često koristite svoj čamac. Brod koji se intenzivno koristi može zahtevati voskiranje i do dva puta godišnje.

Gde pronaći opremu za čišćenje broda?

Ukoliko je vašem brodu neophodno redovno čišćenje, u prodavnici Tehnonautika čeka vas ogroman izbor setova za čišćenje, kao i sve potrebne kozmetike za brod.

Osim toga, kod nas možete pronaći i svu ostalu nautičku opremu.

Sigurnosna zaštitna oprema je neophodna na svakom plovnom objektu, bez obzira na veličinu, i ona podrazumeva sigurnosne prsluke, bove, plutače, kao i setove prve pomoći.

Palubna oprema podrazumeva razne vrste nautičkih kanapa, antiklizne podloge, merdevine i druge elemente neophodne za sigurno isplovljavanje.

Setovi za čišćenje palube broda

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.