Blog

Sredstva za čišćenje plovila

Sredstva za čišćenje plovila

Dolazak vedrijih, sunčanih dana obično znači i početak plovidbene sezone. Ipak, pre toga, na scenu stupa priprema, a samim tim i sredstva za čišćenje plovila!

Pre nego što se otisnete omiljenom vodenom površinom, čišćenje plovila predstavlja neophodan korak. Na taj način, vaše plovilo biće uredno, i izgledaće kao novo u svakom trenutku. Osim toga, čišćenje i upotreba različitih sredstava u ove svrhe, ima i drugu ulogu, odnosno funkciju. Ono će zaštititi vaše plovilo od mogućih oštećenja usled nakupljanja vodenih mikroorganizama.

Upotreba plovila tokom plovidbene sezone obično znači dobar provod na vodi, nezaboravna iskustva i avanture sa prijateljima i porodicom. Međutim, vožnja plovilom na duži vremenski period obično znači da će se na istom pojaviti i prvi znaci prljavštine. Čim primetite da se vaš plovni objekat zaprljao i da je time ugrožena njegova higijena, ali i vaše zdravlje, neophodno je da isti i očistite.

Ukoliko je vaše plovilo pod ceradom ili prekrivkom čekalo lepše dane, sada je pravi trenutak da ga očistite i pripremite za sezonu. Uvek bi trebalo imati na umu da čišćenje adekvatnim sredstvima ima i zaštitnu ulogu, te se nikako ne bi trebalo preskakati ili zapostavljati. Dakle, ne postoji izgovor da svoj brod, jedrilicu ili jahtu ne očistite temeljno i početkom ovogodišnje sezone na vodi!

U narednim redovima predstavljamo vam načine na koje možete očistiti svoje plovilo od svih prljavština, a predstavljamo vam i najefikasnija sredstva za čišćenje plovila dostupna i na domaćem tržištu.

Pranje plovila predstavlja prvi korak

Pre nego što se svojim plovilom otisnete duž horizonta, postarajte se da ga temeljno operete.

Sredstva za čišćenje plovila

Temeljno pranje podrazumeva upotrebu čiste vode, ali i posebno dizajniranih sapuna i šampona za brod i druge vrste plovnih objekata.

Jedan od najkvalitetnijih šampona svakako je i Marine Shampoo, neutralni i koncentrovani proizvod za sve vrste čamaca i plovila. Osim što ga možete koristiti sa čistom vodom, pogodan je za mešanje sa slanom vodom. Kako se radi o koncentrovanom proizvodu, potrebno ga je razblažiti prema datom uputstvu. Proizvod se koristi tako što se nanese na sunđer, a zatim nanese i na celu površinu koju je potrebno oprati. Bilo da se radi o unutrašnjim ili spoljašnjim površinama, važno je isprati ga nakon upotrebe.

Blago čišćenje, a opet veoma efikasno za uklanjanje najčešćih zagađivača, kao što su alge ili ostaci insekata sa jedara, trupa i palube, možete obaviti upotrebom Liqui Moly univerzalnog čistača. Poseduje antistatičke komponente, koje smanjuju elektrostatičko privlačenje čestica pigmentirane prljavštine na plastične površine, čime se olakšava uklanjanje istih. Potrebno ga je naneti u tankom sloju, rasporediti ga ravnomerno preko cele površine. Zatim je neophodno isprati čistač vodom. Može se koristiti na raznim površinama, ali je prevashodno namenjen za čišćenje plastike.

Ne zaboravite na sredstva za poliranje i voskiranje plovila

Kako bi vaše plovilo održalo sjaj i čistoću tokom dužeg vremenskog plovila, dve procedure nikako ne bi trebalo preskakati – poliranje i voskiranje.

Kada temeljno očistite svoj plovni objekat, potrebno je naneti i određene zaštitne slojeve. Važno je napomenuti da vaše plovilo mora biti čisto, pre nego što krenete sa nanošenjem ovih premaza.

Prvi korak jeste poliranje. U ove svrhe možete koristiti International Liquid Rubbing sredstvo. To je sredstvo koje sadrži srednje abrazivne čestice i deluje kao brusni papir fine granulacije.  Uklanja ogrebotine i oštećenja na površini materijala. Posle njega površina je spremna za poliranje. Nanesite tanki sloj koristeći krpu i ispolirajte sa čistom, suvom krpom ili električnom polirkom (800-1000 obrtaja u minuti).

Naredna faza je faza voskiranja. Na duže staze, voskiranje štiti vaše plovno sredstvo od daljeg gomilanja čestica prljavštine i prašine. Efikasno voskiranje podrazumeva nanošenje voska na male površine, sve dok trup ne postane sjajan. Koristite isključivo sredstva namenjena voskiranju plovila.

Sredstva za čišćenje plovila

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor kozmetike za plovila, koja će učiniti svako pripremno čišćenje plovila daleko jednostavnijim. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!