Blog

Brodski bokobrani

Brodski bokobrani

Brodski bokobrani predstavljaju specijalne jastuke ili podloge koji služe kao sekundarna zaštita na mestu kontakta plovila i obale.

Dizajnirani su tako da sprečavaju da plovilo udari u dok ili drugo plovilo. Samim tim štite ga od ogrebotina i ostalih oštećenja koja mogu nastati prilikom udara.

Vrste bokobrana

Brodski bokobrani dolaze u različitim oblicima. Od modela plovila zavisi izbor bokobrana, te je važno da znate koje sve vrste postoje. Na taj način možete biti sigurni da ste izabrali odgovarajući i da je vaše plovilo u potpunosti zaštićeno.

Cilindrični bokobrani su jedna od najčešće korišćenih vrsta. Zahvaljujući cilindričnom obliku ne samo da su jednostavni za upotrebu, već pružaju i dovoljan nivo zaštite.

U posebnu grupu cilindrinčnih spadaju bokobrani sa rupama za vezivanje na oba kraja. Ova karakteristika omogućava postavljanje kako vertikalno, tako i horizontalno. Samim tim obezbeđuju i veću stabilnost.

Okrugli ili kuglični bokobrani su manjih dimenzija i pogodni su za ribarske čamce.

Bokobrani za čamce

Postoje i brodski bokobrani ravnog dizajna. Ovakva forma smanjuje klizenje, dok konturisani deo prati oblik plovila, te savršeno prianjaju.

Pramčani bokobrani predstavljaju posebnu vrstu koja je namenjena za zaštitu prednjeg dela plovila.

Prema materijalu od kog su izrađeni postoje 2 grupe.

Guma je najčešći materijal za izradu bokobrana. Karakteriše je izuzetna izdržljivost i pristupačna cena. Obično su beli, jer ova boja ima tendenciju da ne ošteti premaz i farbu na plovilu.

Bokobrani od pene su čvršće konstrukcije. Međutim, posle izvesnog vremena mogu se raspasti. Ne samo da će ostaviti trag na vašem plovilu, već postaju i izvor zagađenja vode.

Koliko je bokobrana potrebno za plovilo?

Broj bokobrana koji vam je potreban zavisi od vodene linije. Opšte pravilo kojeg se nautičari pridržavaju pri određivanju broja jeste jedan bokobran na svakih 10 stopa dužine vodene linije. Tako, na primer, plovilo od 20 stopa treba da ima 3, a ono od 40 stopa treba da ima najmanje 4 bokobrana.

Ipak, pri određivanu treba uzeti u obzir i dužinu, težinu plovila i uslove veza.

Kako se postavljaju brodski bokobrani?

Kod postavljanja bokobrana najvažnije je voditi računa o položaju i obliku objekata koji se nalaze bočno od plovila. Ukoliko se plovilo nalazi vezano između druga dva, bokobrani se prvo postavljaju na mesto najveće širine plovila i služe kao svojevrsna početna pozicija za određivanje mesta ostalih.

Brodski bokobrani

Ako pristanete samo sa svojim pramcem pored mola, onda većinu bokobrana postavite na taj kraj plovila.

Prilikom postavljanja morate voditi računa i o visini na kojoj se nalaze. Nikako nije poželjno da gornji deo bokobrana prelazi ivicu trupa plovila. Kod vertikalnog postavljanja obratite pažnju da je njihovo dno tik iznad vodene linije. Time ćete sprečiti da se bokobran podigne iznad pristaništa. Ni prenisko postavljanje nije preporučljivo, jer će se oko njih sakupljati morska trava.

Bokobrani se pričvršćuju pomoću specijalnog kanapa i to neposredno pred ulazak plovila u pristanište. Nakon isplovljavanja treba ih skinuti, jer mogu da otežaju plovidbu.

Različite vrste bova i bokobrana za plovila možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.