Blog

Bokobrani i bove za plovilo

Bokobrani i bove za plovilo

Bokobrani i bove za plovilo predstavljaju jedan od najvažnijih delova palubne opreme, koja u kritičnim situacijama može biti od presudnog značaja.

Brodski bokobrani imaju jedinstvenu ulogu. Oni sprečavaju oštećenje čamaca prilikom pristajanja, kada su vezani u marini ili u slučaju trenja koje nastaje u toku kontakta sa drugim objektom. Oni su vitalni deo pomorske opreme koju bi si svako plovilo trebalo da ima. Pružaju adekvatnu zaštitu i obezbeđuju sigurnost tokom uplovljavanja i isplovljavanja.

Ako vaše plovilo ne poseduje bokobrane i bove, sada je pravo vreme da ih nabavite. U suprotnom, mogli biste se suočiti sa raznim potencijalnim problemima.

U narednim redovima predstavljamo vam sve što bi trebalo da znate o bokobranima i bovama za plovilo.

Šta su bokobrani za plovila?

Bokobrani su, jednostavno rečeno, branici za čamac. Dizajnirani su tako da zaštite čamce i druge plovne objekte prilikom pristajanja u marinu, kao i od samog pristaništa. Posebno su dizajnirani tako da obezbede efekat amortizacije za čamce kada dođe do sudara bilo koje vrste. Kao što možete da pretpostavite, sudari se mogu desiti prilikom pristajanja, isplovljavanja, trenja o dok kada je plovilo vezano, sa drugim plovilom (ako su usidreni zajedno) i slično.

Bokobrani i bove za plovilo

Dakle, uloga bokobrana jeste da čuva spoljašnjost, odnosno trup plovila. Oni su deo osnovne nautičke opreme, jer čine da trup čamca ostane netaknut. Od brodova, preko velikih plovila do čamaca – bokobrani su neophodni i donose veliki broj prednosti korišćenja za širok spektar plovila.

Kako bi pružili adekvatnu zaštitu, bokobrani moraju biti robusni, izrađeni po meri i imati velik kapacitet apsorpcije energije. Jednostavno rečeno – moraju biti napravljeni tako da traju!

Brodski bokobrani se mogu proizvoditi od različitih materijala. Guma, penasti materijal i plastika su najpopularniji materijali od kojih se prave bokobrani. Naravno, svaki materijal pruža jedinstvene prednosti.

Bokobrani i bove za plovilo – Vrste

Moramo naglasiti da postoji mnogo različitih tipova branika za čamce. Svaki ima svoju svrhu i pogodni su za različite plovne objekte, uslove pristajanja i još mnogo toga drugog. Ipak, svi su konstruisani tako da pružaju povećan stepen zaštite, kako bi sva plovila mogla bezbedno da pristanu (i ostanu usidrena), bez izazivanja bilo kakve štete.

Sve vrste bokobrana i bova su tako dizajnirane da apsorbuju kinetičku energiju pri udaru, kako se stanje čamca ne bi promenilo.

Najpopularnija vrsta bokobrana jeste ona cilindričnog oblika. Pogodni su za veće plovne objekte, poput jahti i brodova, jer odbijaju i do 50 procenata energije prilikom pristajanja ili sudra sa drugim plovilom.

Slično cilindričnim, konusni bokobrani su takođe popularan izbor. Međutim, oni se obično koriste na kruzerima i velikim plovilima.

Pneumatski bokobrani su najjeftiniji i najjednostavniji oblik branika za plovila. Dizajnirani su tako da se lako prenose sa jednog plovnog objekta na drugi. Pogodni su za plovila srednjih i manjih dimenzija.

Okrugli oblik ili bove su takođe veoma popularan oblik bokobrana za sve vrste plovila.

Posebna vrsta bokobrana su pramčani bokobrani. Kao što sam naziv kaže, njihova uloga je zaštita prednjeg dela plovila, odnosno pramca.

Gde pronaći najkvalitetnije bokobrane i bove?

Ukoliko ste u potrazi za novim bokobranima i bovama za vaše plovilo, na pravom ste mestu.

Kao što i sami možete da vidite, bokobrani i bove igraju nesumnjivo važnu ulogu u zaštiti vašeg plovila od mehaničkih i fizičkih oštećenja bilo koje vrste. Prema tome, potrebno je birati samo kvalitetne i proverene bokobrane i bove, koji će vas služiti dugi niz godina.

U okviru prodavnice Tehnonautika možete pronaći sve neophodno za zaštitu i održavanje plovila, uključujući i bokobrane, bove, sidrenu opremu, kao i ostalu palubnu opremu.

Bokobrani i bove za plovilo

Osim bokobrana vrhunskih specifikacija i performansi, kod nas možete pronaći i svu ostalu nautičku opremu. Putem našeg web shop-a možete naručiti gotovo svu nautičku opremu – od sigurnosnih pojaseva, preko opreme za vodene sportove do dekoracije za kabinu.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.