Blog

Boje i antialgini – Koji su najbolji i gde ih možete kupiti?

Boje i antialgini

Boje i antialgini za plovila predstavljaju neophodnost.

Dolazak jeseni obično označava i kraj sezone plovidbe. Međutim, to ne mora biti slučaj. Ako ste strastveni obožavalac nautike, znate koliko čari sa sobom donosi plovidba tokom jeseni.

Kako većina nautičara u ovo vreme izvlači plovila iz vode, potrebno je da znate koje korake preduzeti radi zaštite i održavanja.

Jedan od najvažnijih aspekata pripreme plovila za jesen jeste njegovo premazivanje zaštitnim, antivegetativnim premazima i novim slojem boje.

Zbog čega su antialgini i boje toliko važan segment zaštite plovila otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta su antivegetativni premazi za plovila?

Ukratko rečeno, antialgini su premazi koji se nanose na spoljašnjost plovila. Njihova uloga jeste da zaštite vaše plovilo od raznih uticaja.

Boje i antialgini

Plovila najveći deo svog života provode upravo u vodi. Samim tim, trup je najizloženiji delovanju sitnih mikroorganizama. Ovo je naročito slučaj u slanim vodama, gde su plovila izložena algama. To znači da se tokom vremena ovi sitni mikroorganizmi nagomilavaju, te da mogu oštetiti trup vašeg plovila. Kako se to ne bi dešavalo, neophodno je, s vremena na vreme, na spoljašnji deo plovila nanositi antivegetativne premaze. Antialgini su, dakle, prva linija odbrane od mikroorganizama koji žive u vodi.

Ukoliko se ovi mikroorganizmi ne odbiju, njihovo nagomilavanje može drastično smanjiti performanse vašeg broda, čamca, jedrilice, jahte ili drugog plovnog objekta. A složićete sa nama, nijedan nautičar to ne želi. Oštećenja trupa, propelera i ostalih delova plovila obično iziskuje velike troškove popravke.

Antialgini su odličan način da se sve ovo spreči. Savetuje se nanošenje antivegetativnog premaza jednom godišnje, a obično pre spuštanja plovila u vodu ili nakon izvlačenje istog iz vode.

Na tržištu možete pronaći veliki broj antialgina, ali se sve opcije mogu svrstati u tri glavne kategorije: tvrdi, erodirajući i antialgini na bazi bakra.

Kada se plovilo izvuče iz vode, neophodno je dobro ga oprati, očistiti specijalno formulisanom kozmetikom za plovila i osušiti. Nakon toga, na potpuno čistu površinu trupa naneti antialgin. Tokom procesa nanošenja ovog premaza, neophodno je da pratite uputstva proizvođača. Na određenim mestima, gde se trup češće haba, neophodno je naneti deblji sloj antialgina.

Boje i antialgini za plovila – Kako odabrati najkvalitetnije?

Sva plovila u određenom trenutku zahtevaće ponovno farbanje i nanošenje nove, sveže boje. Kako bi povratilo stari sjaj, ovaj korak ne bi trebalo da preskočite.

Farbanje plovila možete obaviti samostalno, ako posedujete svu neophodnu opremu i pronađete zadovoljavajuće farbe, koje ispunjavaju sve nautičke standarde. Tajna trajno dobro ofarbanog plovila jeste u kvalitetnim bojama i lakovima za brod.

Ako ste često na vodi, savetuje se upotreba kolateralnih ablativnih boja, za razliku od tvrdo modifikovane epoksidne boje. Razlog za to je što one ne gube sposobnost delovanja kao antialgin, kada su jednom izložene vazduhu.

U modernoj nautici neretko se mogu videti jednodelne boje, koje se veoma jednostavno mogu naneti ručnom tehnikom farbanja. Međutim, ove boje se mogu i prskati. Dvodelne boje su bolja opcija ako želite trajan sjaj plovila. Ipak, one bi se trebalo nanositi u tankim slojevima, za najbolji efekat.

Ukoliko se u potrazi za najkvalitetnijim bojama i antialginima za plovila, u ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći samo najkvalitetnije.

Prodavnica Tehnonautika nudi vam i veliki izbor ostale nautičke opreme, uključujući palubnu opremu (nautičke kanape, merdevine i slično), kao i zaštitnu opremu (sigurnosne pojaseve, prsluke, bove, bokobrane i slično). Kod nas ćete pronaći i zidnu dekoraciju za vaše plovilo, poput hromiranog zidnog sata, barometra, termometra i drugih uređaja od najkvalitetnijih materijala. Takođe, kod nas vas čeka i sva neophodna oprema za brodske i vanbrodske motore, kao i oprema za vodene sportove, kozmetika za plovila i slično.

Boje i antialgini

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.

Related Posts