Blog

Sidro za brod

Sidro za brod

Sidro za brod predstavlja osnovnu nautičku opremu.

Da li vaše plovilo poseduje sidro? Ako je vaš odgovor potvrdan, da li ste sigurni da je ono dovoljno veliko i da ima dovoljno snage da drži vaš čamac u mestu? Verovali ili ne, mnogi vlasnici čamaca odlučuju koje će sidro kupiti na osnovu prostora koji imaju za skladištenje istog, ne obraćajući pažnju na mnoge druge detalje. Međutim, sidra dolaze u različitim oblicima i veličinama, baš kao i plovila. Razlog zašto postoji toliki izbor svodi se na vremenske prilike, tip čamca i njegovu veličinu, kao i na uslovne dna gde će se sidro ukopati.

Samim tim, prilikom odabira ovog dela nautičke opreme itekako bi trebalo obratiti pažnju na ove važne detalje. Pre nego što krenete u kupovinu, pročitajte naredne redove.

Sidro za brod bira se po snazi koju poseduju, kao i po težini

Možda se čini da ima smisla jednostavno odabrati sidro za brod na osnovu veličine, tj. težine plovila. Međutim, sidra se ocenjuju na osnovu snage držanja ili količini sile povlačenja koju ono mora izdržati, kako bi čamac ostao na svom mestu.

Sidro za brod

Ova snaga je formulisana na osnovu faktora okoline, poput brzine vetra. Dakle, važno je obratiti pažnju i na ovaj element prilikom kupovine sidra. U prodavnici nautičke opreme uvek možete pitati za savet, a iskusni prodavci će vam objasniti koji model sidra najviše odgovara vašim potrebama.

Kada govorimo o težini sidra – veće je uvek bolje. Neće vam trebati sidro velike težine ako je vaše plovilo u mirnoj uvali, ali će vam itekako trebati mnogo veća težina sidra za kritične situacije, kao što su brzi vetrovi ili oluje. Takođe, možete nositi i dva sidra različite težine, ako uslovi na vašem plovilu (dostupan i slobodan prostor) to dozvoljavaju. Sidra manje težine biće adekvatna za kratka sidrišta u mirnoj luci. Ali, želećete da imate i radno sidro za putovanja kada ste izloženi naletima vetra.

Snaga i težina sidra su samo onoliko dobri koliko i sposobnost sidra da prodre u dno. Sidra lako prodiru u dno tvrdog peska. Ali potrebno je da vaše sidro ima sposobnost prodiranja kroz mulj u sekundardno, tvrđe dno. Dakle, vodite računa prilikom kupovine sidra, kako biste dobili kvalitetno sidro za uložen novac.

Vrste sidra za plovila

Među najpopularnija sidra na domaćem, ali i stranom tržištu svrstavaju se danforth sidra. Ona predstavljaju najbolji izbor za većinu rekreativnih čamaca manje dužine. Ovo sidro pruža dovoljno snage, srazmerno dužini i veličini plovnog objekta. Po dizajnu, sklapaju se ravno i lako odlažu u specijalno dizajnirane odeljke. Sidreni krak se zakopava nakon što se šiljasti delovi zakopaju u dno. Iz tog razloga, ova sidra su idealna za tvrdi pesak i blato. Ono ne može da prodre u stenovito dno i ne preporučuju se za glatka dna. Rastresito blato ili glina mogu zaprljati šiljke i sprečiti prodor do dna.

Ništa manje popularno sidro je i takozvano grappling sidro. Radi se o sidru kompaktnog dizajna, koja se lako skladište u malim prostorima. Obično se koriste na čamcima, kanuima, kajacima i aluminijumskim čamcima. Dakle, radi se o savršenom sidru za manja plovila.

Za uslove u kojima je potrebno usidriti plovilo na travi, u korovu ili kamenitom dnu, idealno rešenje su mornarička, navy sidra.

Sidro za brod

Sidra u obliku pluga imaju nizak centar gravitacije, što znači da će se na dnu postaviti praktično momentalno. Oblik ovog sidra mu omogućava da se lako postavi na drugu poziciju, ako vetar ili plima zaljulja čamac. Pogodna su za kamenita dna, korov i travu, ali se ne preporučuju za meka dna. Velika snaga držanja ga čini idealnim za vetrovite uslove na otvorenim vodama.

U prodavnici Tehnonautika možete pronaći najveći izbor sidrene opreme. Za više informacija o našim proizvodima, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.