Blog

Kako odabrati osvetljenje za brod?

Osvetljenje za brod

Da li se i vi pitate kako odabrati najkvalitetnije i najbolje osvetljenje za brod? Ako je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mestu.

Kao što vodimo računa kada biramo rasvetu za naš dom, tako bi trebalo da vodimo računa i o rasveti za plovilo. Kao što pažljivo biramo tip sijalice koju ćemo koristiti u dnevnom boravku, tako bi trebalo pažljivo birati i sijalice koje će osvetljavati unutrašnjost kabine plovnog objekta. Dakle, kao što bismo birali rasvetu i osvetljenje za prostor u kojem živimo, biraćemo i osvetljenje za unutrašnjost ili spoljašnjost broda.

Bilo da se radi o brodu, jahti ili nekom drugom plovnom objektu, jedno je jasno – adekvatno osvetljenje ima veoma važnu ulogu.

Osvetljenje za brod razlikujemo od navigacionih i signalizacionih svetala

Kada se spomene osvetljenje broda, većini prvo padaju na pamet navigaciona, kao i signalizaciona svetla. Naravno, ova svetla su veoma bitna za sigurnost na vodi, jer olakšavaju drugim plovilima da vas lakše i brže uoče u uslovima loše vidljivosti. Isto tako, njihova uloga je da drugim plovilima ukažu na vaš sledeći potez.

Osvetljenje za brod

Međutim, i unutrašnje osvetljenje ima svoje mesto u nautičkom svetu. Ono vam pomaže da postignete odgovarajući ambijent u kabini. Takođe, ono je neophodno kod dužih putovanja, a naročito onih noćnih. Bez ambijentalnog osvetljenja, plovidbe noću praktično ne bi se ni mogle zamisliti. Kada padne mrak, neophodno vam je svetlo odgovarajuće jačine, kako biste se bezbedno, bez straha od povreda, mogli kretati po površini plovila. Dakle, prilikom opremanja plovila, vodite računa i o nabavci i instalaciji kvalitetne unutrašnje rasvete.

Unutrašnje osvetljenje za brod mora biti funkcionalno. Ali, ako želite da dobijete utisak kompletne prostorije, potrebno je da ga uskladite sa dizajnom vaše kabine. Podjednako je važno uskladiti unutrašnje osvetljenje (osvetljenje unutar kabine) sa spoljašnjim osvetljenjem (na palubi).

Još jedan aspekt osvetljenja za brod o kojem bi trebalo voditi račina jeste jačina svetlosti koju ono proizvodi. Vodite računa da unutrašnje osvetljenje bude funkcionalno, ali i da bude udobno za vaše oči.

Da li se i vi pitate kako odabrati najkvalitetnije i najbolje osvetljenje za brod? Ako je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mestu.

Zašto se preporučuje LED osvetljenje za plovila?

Kao što je to slučaj za LED osvetljenjem namenjenim za upotrebu u domaćinstvima, tako su i LED svetla za brod daleko najbolji izbor.

Bilo da se radi o spoljašnjem ili unutrašnjem osvetljenju, LED sijalice, plafonjere i lampe su najbolji izbor. U poslednjih nekoliko decenija ono je postalo najpopularnije osvetljenje u nautičkom svetu.

LED rasveta je posebno pogodna za upotrebu na brodu, upravo iz razloga što oponaša prirodno svetlo. Nakon višečasovnog boravka u prostoriji koju osvetljava LED sijalica, vaše oči neće biti umorne, kao što bi to bio slučaj da koristite klasičnu sijalicu.

LED sijalice su ekonomski najisplativiji izbor. One traju i do 50 puta duže od klasične sijalice, te štede vaš novac. Isto tako, one imaju i daleko nižu potrošnju energije. U proseku, LED sijalica je 90% efikasnija od klasične. Dakle, one vam pružaju adekvatan izbor svetlosti, dok u isto vreme smanjuju troškove napajanja.

Međutim, za upotrebu u nautici, najvažniji aspekt rasvete jeste da bude sigurna za korišćenje. LED sijalice su potpuno bezbedne za upotrebu u spoljašnjem, ali i u unutrašnjem delu plovila. One ne emituju toplotnu energiju – ne zagrevaju se. Kako ostaju hladne na dodir, smanjuju i mogućnost opekotina. Isto tako, smanjuje se i mogućnost požara na brodu.

Osvetljenje za brod

Ako vam je neophodno vrhunsko osvetljenje za brod, na pravom ste mestu. U okviru ponude prodavnice nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći najkvalitetnije LED osvetljenje za vaš brod – od sijalica, preko plafonjera, do LED reflektora.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.