Blog

Rezervoari za gorivo

Rezervoari za gorivo

Rezervoari za gorivo za plovila svrstavaju se u red najvažnije nautičke opreme. Oni su osnovna komponenta svakog plovila koje radi na benzin ili dizel gorivo.

Svaka plovidba, a naročito ona višečasovna ili višednevna mora biti sigurna. Da bi to postala, neophodno je da se na vašem plovilu nađe određena nautička oprema. Od sigurnosne opreme u vidu prsluka i pojaseva za spasvanje, preko palubne opreme u vidu kanapa i merdevina do rezervoara za gorivo i vodu – svi ovi elementi čine plovidbu bezbednom. Dakle, i pre nego što se otisnete otvorenim vodenim površinama, o ovim aspektima bi trebalo da razmišljate na vreme.

Zbog čega su vam neophodni rezervoari goriva i gde pronaći najkvalitetnije otkrivamo vam u narednim redovima.

Vrste rezervoara za gorivo

Rezervoari koji se koriste za gorivo dolaze u različitim oblicima i veličinama. Dizajnirani su tako da bezbedno skladište i isporučuju gorivo u motor.

Rezervoari za gorivo

Postoje dve glavne varijante rezervoara za gorivo – prenosivi i stalni.

Prenosivi rezervoari su dizajnirani tako da se lako uklanjaju sa čamca i dopunjavaju gorivom na stanici. Obično su napravljeni od plastike i dolaze u različitim veličinama – od manjih do rezervoara veće zapremine.

Stalni rezervoari su ugrađeni u trup plovila i nisu predviđeni za uklanjanje. Ovi rezervoari su obično sačinjeni od aluminijuma ili plastike i mogu da skladište veće količine goriva. Trajni rezervoari se obično viđaju na većim plovilima i češći su na motornim čamcima nego na jedrilicama.

Ukoliko posedujete manje plovilo, prenosivi rezervoari za gorivo mogu biti sjajno rešenje za vas. Oni će skladištiti dovoljno goriva za višečasovnu, dužu plovidbu. Stoga, bićete u stanju da uživate u rečnim i morskim prizorima bez brige oko dopunjavanja goriva.

Materijali koji se koriste pri izradi rezervoara goriva za čamce

Rezervoari za gorivo su napravljeni od različitih materijala, a svaki ima svojih prednosti. Najčešće se izrađuju od plastike, aluminijuma i nerđajućeg čelika.

Rezervoari od plastike predstavljaju prvi izbor za većinu nautičara u našoj državi. Plastika je lagana, otporna na koroziju i jeftinija verzija od aluminijuma. Izrađuju se od izdržljive plastike, koja je otporna na habanje, ogrebotine i pucanje. Naravno, podrazumeva se oprez pri rukovanju sa rezervoarom, naročito onda kada je napunjen.

Rezervoari od nerđajućeg čelika sa sobom donose određene prednosti, ali se radi o skupljem materijalu. Samim tim, i cena rezervoara biće skuplja od plastičnih verzija. Takođe, nerđajući čelik dodaje težinu rezervoaru, što može otežati njegovo korišćenje.

Rezervoari za gorivo – Kako odabrati pravi?

Pre svega, potrebno je da odredite odgovarajuću veličinu rezervoara za gorivo, na osnovu potrošnje vašeg plovila i zahteva dometa. Zapitajte se koliko dugo planirate da koristite plovilo, kao i koliko često isplovljavate. Veći rezervoar može biti neophodan ako planirate da provedete duži vremenski period na vodi ili ako planirate plovidbu na velike udaljenosti.

Nakon toga, potrebno je da se odlučite za materijal rezervoara. Plastični rezervoari jesu najpopularniji, ali i najpristupačniji izbor.

I na kraju, razmislite zašto je prenosivi rezervoar najbolje rešenje za vaše plovilo. Oni se mogu lako ukloniti i zameniti kada to postane neophodno. Ali, i u ovom slučaju potrebno je razmisliti o dostupnom prostoru na plovilu gde ćete postaviti vaš novi prenosivi rezervoar.

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći prenosivi rezervoar za gorivo zapremine 45 litara. Ovaj rezervoar dolazi sa meračem, a izrađen je od kvalitetne plastike otporne na gorivo, ulje i vremenske nepogode.

Osim rezervoara za gorivo, u okviru naše ponude možete pronaći i vrhunske rezervoare za vodu, koji su vaši najbolji saputnici na dužim plovidbama. Voda iz ovakvih rezervoara obično se koristi za održavanje higijene tokom plovidbe.

Rezervoari za gorivo

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći i svu ostalu nautičku opremu, uključujući sigurnosne prsluke, bove, bokobrane, opremu za vanbrodske i brodske motore i mnogo toga drugog.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.