Blog

Prsluk za vodene sportove – Kako odabrati odgovarajući?

Prsluk za vodene sportove

Prsluk za vodene sportove čini obaveznu opremu svih avantura na vodi. Njegov zadatak jeste da vas održi na površini vode, samim tim i u životu, ako neočekivano završite u njoj.

Iako mnogi od nas misle da su nepobedivi na vodi, realnost je sasvim drugačija. Nemojte da zaboravite da se velike nezgode dešavaju svima, čak i profesionalcima.

Bez obzira koji vodeni sport zaokuplja vašu pažnju, uvek postoji određeni nivo rizika. Uslovi mogu biti nepredvidivi i nikad ne znate na koje prepreke možete naići. Zato je ključno da nosite zaštitnu opremu, kao što su prsluci.

Zašto je prsluk za vodene sportove neophodan?

Prsluci za vodene sportove imaju zaštitnu ulogu. Dizajnirani su tako da omogućavaju da plutate u vodi ako padnete. Pri čemu automatski nakon pada obezbeđuju okretanje tela tako da glava bude na površini, tj. okrenuta ka nebu. Na taj način sprečavaju utapanje u vodi.

Koliki značaj imaju potvrđuju i statistički podaci. Oko 84 odsto ljudi koji su poginuli u nesrećama na vodi nisu nosili sigurnosni prsluk.

Specijalna struktura štiti vaše telo i od udarca. Naime, prsluk za vodene sportove može da apsorbuje udarce u slučaju pada ili sudara. Samim tim minimizira rizik od ozbiljnih povreda. Ipak, morate znati da njegova sposobnost da apsorbuje udarce zavisi od debljine i strukture.

Prsluk za vodene sportove

Prsluci održavaju temperaturu tela. Kada se nađete u vodi na duži vremenski period, nije važno samo da plutate, već i da ostanete topli u hladnoj vodi. Prsluk se čvrsto omotava oko tela, te održava telesnu temperaturu dok pomoć ne stigne.

Dodatni razlog nošenja prsluka za vodene sportove jeste mogućnost napredovanja. S obzirom da znate da ste bezbedni na vodi, spremniji ste da pomerate granice svojih performansi.

Standardni ili prsluk za vodene sportove na naduvavanje

Standardni prsluci za vodene sportove napravljeni su od specijalne pene koja omogućava plutanje. Pružaju ne samo visok nivo zaštite, već i niz drugih prednosti.

Glavna jeste mogućnost upotrebe odmah nakon pada. Ove prsluke ne morate ni na koji način da aktivirate da biste obezbedili plutanje.

Svestranost je još jedna karakteristika. Standardni model je pogodan za mnoge različite vodene sportove, kao što su skijanje na vodi, veslanje, surfovanje, vožnja SUP daske Pojedini modeli dolaze sa džepovima tako da možete u njih da smestite dodatnu opremu.

Ne treba zanemariti ni lako održavanje. Zapravo, kada su van upotrebe zahtevaju vrlo malo nege.

Iako prsluk za vodene sportove na naduvavanje mnogima deluje komforniji, ne pruža nivo zaštite kao standardni. Razlog za to je činjenica da nije inherentno plutajući. Da biste mogli da ga koristite morate prvo da ga naduvate. Ukoliko ste povređeni ili u nesvesti ovo predstavlja očigledan problem.

Prsluci na naduvavanje zahtevaju održavanje da bi se obezbedio pravilan rad. Potrebna je i zamena CO2 kertridža nakon svakog naduvavanja, što čini dodatni izdatak.

Imajući ovo u vidu ne čudi što stručnjaci preporučuju upotrebu standardnih modela.

Kako izabrati prsluk za vodene sportove?

Važno je da odaberete prsluk za vodene sportove koji odgovara vašem telu. Ako je prevelik postoji opasnost da sklizne. Sa druge strane, premali prsluk vas neće pravilno održati na površini.

Pri izboru prsluka morate da obratite pažnju i na komfor i mobilnost koju pruža prsluk. Naročito ako se bavite aktivnostima kao što je jedrenje na dasci, kajtbording ili drugi slični sportovi gde ćete nositi pojas. Zato se uverite da prsluk ne ometa vašu pokretljivost.

 

Veliki izbor prsluka, kao i druge opreme za vodene sportove, možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice Tehnonautika.