Nautika

Priprema plovila za predstojeću sezonu

Sneg je davno za nama, a proleće samo što nije stiglo, što znači samo jedno – idealno je vreme da se počne sa pripremom plovila za narednu sezonu.

Priprema plovila predstavlja skup radnji  koje će obezbediti da plovilo bude funkcionalno i bezbedno tokom cele sezone. Bez adekvatne pripreme i sigurnosne nautičke opreme veoma je rizično kretati na put, bilo da je u pitanju reka, more ili, pak, jezero. Prioritet je, svakako, otkloniti sva oštećenja koja su nastala ove zime. Predstavljamo vam sve aktivnosti koje morate preduzeti zbog vaše i bezbednosti drugih učesnika u vodnom saobraćaju.

Priprema plovila – važno je prvo izvršiti temeljno čišćenje

Iako čišćenje plovila možda nekome predstavlja mukotrpan posao, neophodno je izvršiti ga. Pre svakog kretanja na put najbitnija stvar, kada je u pitanju priprema plovila, jeste da temeljno pregledate i očistite svoje plovilo. Redovno čišćenje plovila će vam uštedeti ne samo vreme, već i dosta novca. Morska voda je slana, što čini da dođe do korozije i rđe na plovilu, a takođe i slatka voda nanosi ogromne probleme plovilu. Uklonite svu ovu vodu sa plovila i isperite ga hemijskim sredstvom za čišćenje. Temeljno čišćenje će vam se sigurno isplatiti na duži rok.

Kako vam ne bi bilo dosadno, uključite dobru muziku, zavrnite rukave i krenite na posao. Vreme će vam proteći brže i lakše.

Ne krećite u novu sezonu bez šmirglanja plovila

priprema plovila 1

Nakon duge i hladne zime, na plovilu se gotovo uvek nakupi izvesna količina prljavštine i algi. Zato priprema plovila podrazumeva i adekvatno šmirglanje površine plovila. Kao što smo rekli, sigurno je i da će morska voda prouzrokovati koroziju na plovilu. Ove tvrdokorne mrlje od rđe ne smete nikako ignorisati. Zato obavezno treba išmirglati delove gde se rđa nakupila. Nakon šmirlganja možete staviti sprejeve za održavanje i zaštitu, kako se ovaj problem ne bi stalno ponavljao.

Nećete verovati koliko će vaše plovilo biti funkcionalnije i bolje za upotrebu. A i mnogo lepše će izgledati.

Nanošenje nove podloge –  bitna stvar kada je u pitanju priprema plovila

Nakon urađenog čišćenja i šmirglanja, kako biste bili sigurni tokom plovidbe, potrebno je naneti novu podlogu na plovilo. Važno je da nova podloga bude ravna, čvrsta i stabilna. Na taj način sprečićete sva eventualna nova oštećenja plovila. Ova radnja vam neće oduzeti mnogo vremena, jer se nove podloge za plovne objekte veoma lako postavljaju. Ukoliko je potrebno, brzo se mogu i zameniti.

Ovo je, inače, obavezna i radnja pre nego što na svoje plovilo nanesete antialgin.

Obavezno stavite antialgin na vaše plovilo

priprema plovila 2

Poslednja, ali ne i najmanje bitna radnja kada je u pitanju priprema plovila jeste stavljanje antialgina. Antialgin se nanosi na sam trup, odnosno površinu plovnog objekta sve do visine linije do koje plovilo ulazi u vodu. U zavisnosti od vremenskih uslova, kao i zbog šmirglanja i stavljanja nove podloge, nanošenje ove zaštite može trajati i do nedelju dana. Nakon stavljanja, antialgin može delovati i do dve godine. Uslovi za ovo su da je plovni objekat bio u vodi u tom periodu i da je upotrebljavan.

Dakle, ako se tokom zime plovni objekat izvadi iz vode, antialgin koji je prethodno bio stavljen neće više delovati, pa je upravo zbog toga neophodno naneti ga opet.

Tenhonautika – najbolji izbor za vaše plovilo

Tehnonautika će vam na najbolji način, uz najpovoljnije cene omogućiti priremu plovila za predstojeću sezonu. Naravno, ovo je samo deo iz celokupnog asortimana naših usluga. Pored pripreme plovila, vršimo i prodaju palubne opreme za sve vrste plovila, a takođe prodajemo i nautičku opremu. Našu komplentu uslugu i ponudu možete pronaći i u web shop-u, tako da ćete sve što vas interesuje moći da kupite i onlajn.

Posetite nas i nećete se pokajati, pripremite vaš brod, čamac ili jedrilicu i budite spremni da sigurno uplivate u novu sezonu.

4 thoughts on “Priprema plovila za predstojeću sezonu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *