Nautika

Navigacioni uređaji: Plovite do svog cilja brzo i bezbedno

Jedna od najvažnijih stvari kada se nađete na vodi jeste da svoje plovilo pozicionirate, a za to su vam potrebni navigacioni uređaji.

Narodskim rečnikom – da znate gde se nalazite, kako u odnosu na vodu, tako i u odnosu na ostala plovila. Najvažniji segment za tačno upravljanje i kretanje plovilom predstavlja navigacija. Da bi navigacija na vodi bila idelana, za to vam treba adekvatna navigaciona oprema.

Šta su navigacioni uređaji?

Navigacioni uređaji predstavljaju deo celokupnog sistema za navigaciju. Dakle, sva raspoloživa sredstva, instrumenti, pribor i opremu pomoću kojih plovilo određuje svoju poziciju u vodi spadaju u navigaciona sredstva. Veština upravljanja plovilom je nemoguća bez navigacionih uređaja.

Način na koji su se nekada ljudi snalazili, kada su se nalazili na moru, ima i zanimljivu istoriju. Iako danas, sa razvojem modernih tehnologija, naći prave koordinate na moru ili jezeru je lako, ali to nije uvek tako bilo. Mornari su od davnina voleli da znaju gde se kreću, koja je njihova tačna lokacija, kao i koliko im je potrebno da dođu do svoje destinacije. Jedan od najstarijih navigacionih uređaja bili su časovnik i dubinomer, da bi kasnija plovidba bila mnogo sigurnija otkrićem kompasa. Prvi pravi revolucionarni pomak napravljen je onog trenutka kada su počeli da su upotrebljavaju elektronski navigacioni uređaji. Danas se za navigaciju uglavnom koriste moderni GPS sistemi.

Zbog čega su navigacioni uređaji neophodan deo nautičke opreme?

navigacioni uređaji 1

Ukoliko krećete put mora, jezera ili reke, nikako ne polazite bez odgovarajućih navigacionih sredstava. Bez navigacionih uređaja postoji velika verovatnoća da se vaše plovilo izgubi na vodi. To je malo teže na reci, budući da je obala blizu, dok na moru ili okeanu situacija može biti dosta otežavajuća. Prema tome, veoma je bitno odrediti poziciju vođenja broda, čamca, jedrilica ili nekog drugog plovila. Navigaciju obavezno treba podesiti u nekim od sledećih slučajeva:

  • pre nego što plovilo počne da se udaljava, odnosno odlazi od obale;
  • ukoliko je ranije određeno da se plovilo ide jednom rutom, odnoso istim kursem, onda najmanje na svakih sat vremena;
  • ako bude doneta odluka da kurs bude promenjen;
  • pre nego što padne mrak ili pre smanjenja vidljivosti (magla, smog…);
  • ukoliko postoje indicije da će se vremenska situacija pogoršati.

Zato su navigacioni uređaji obavezni deo upravljačkog sistema svakog plovila.

Kako da odredim navigaciju u slučaju loših vremenskih uslova?

Mnoge stvari u životu se dešavaju nenadano, a tako je i kada plovite. Vremenski uslovi mogu da se pogoršaju „dok trepneš“. Dogodiće se da, pre početka plovidbe, podesite svoj navigacioni uređaj, odredite rutu, a onda ćete zbog lošeg vremena morati da je menjate. U tom slučaju neće ploviti najpovoljnijim putem, već onom rutom kojom biste morali da izbegnete potencijalnu navigacijsku opasnost.

navigacioni uređaji 2

U zavisnosti od toga koliko su vremenski uslovi otežani i pogoršani, navigacija, odnosno orijentir na vodi bi trebalo da se podešava na svakih petnaestak minuta, a nekada i kraće. Ali, budite bez brige. Pored adekvatnih navigacionih instrumenata, u ovoj situaciji će vam biti potrebna i odgovarajuća sigurnosna nautička oprema.

Tehnonautika – izaberite najbolja navigaciona i nautička sredstva

Navigaciona sredstva i instrumenti, kao i najkvalitetnija navigaciona signalizaciona svetla samo su deo celokupne opreme koju možete pronaći u Tehnonautici. Ako vam je potrebna vrhunska nautička oprema, mi smo pravi izbor za vas. Tehnonautika vam nudi idealnu elektriku i osvetljenje za vaše plovilo, palubnu opremu, kao i svaku drugu vrstu nautičke opreme koja vam je potrebna za zaštitu i održavanje broda, jahte, jedrilice, čamca ili bilo kog drugog plovila.

Tehnonautika vam nudi i mogućnost online kupovine nautičke opreme po vašem izboru, tako da našu kompletnu uslugu i ponudu možete pronaći u web shop-u. Posetite nas i pronađite sve što vam treba za plovidbu. Sezona je počela.

 

2 thoughts on “Navigacioni uređaji: Plovite do svog cilja brzo i bezbedno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *