Nautika

Sidrenje plovila – Zaustavite svoj plovni objekat na siguran način

sidrenje plovila Tehnonautika 1

Sidrenje plovila je proces zaustavljanja plovnog objekta na vodi (moru, reci, jezeru, okeanu) koji omogućava da se čamac, brod ili jedrilica zadrži na jednom mestu.

Bez obzira da li se putuje poslovno ili iz turističkih pobuda, cilj svake plovidbe jeste stići na željenu destinaciju u što kraćem roku. Međutim, činjenica je da će u jednom trenutku plovilo biti prinuđeno da se zaustavi i zadrži na određenom mestu. Takva situacija je naročito izražena u slučaju loših vremenskih uslova ili iznenadnog kvara. Ili, pak, kada je u pitanju plovljenje koje traje duži vremenski period. Da bi zadržavanje na vodi bilo bezbedno i moguće, neophodno je poznavati pravila bezbednog sidrenja plovnog objekta. Takođe, nijedan brod, čamac, jahta ili jedrilica ne sme da se otisne put vode bez kvalitetne opreme za sidrenje.

Sidrenje (ni)je nauka – Kako pravilno usidriti plovni objekat?

Svaki mornar ili vlasnik plovila zna koliko je važno na siguran i pravilan način usidriti plovilo. Sidrenje plovila, pre svega, zavisi od više parametara. Koje plovilo je u pitanju, njegova veličina, vremenski uslovi, kvalitet i topografija dna, veličina sidrišta i slično. Najprostije rečeno, sidrenje se vrši tako što se sidro zabaci i spusti na dno reke ili mora, tako da se dovoljno duboko ukopa. Jer namena sidrenja upravo jeste pridržavanje plovila. Izuzetno je važno proveriti kvalitet dna jer peskovito, šljunkovito ili dno od blata omogućava da sidro dugo vremena ostane ukopano.

sidrenje plovila Tehnonautika 2

Da bi sidro izvršilo svoju funkciju, neophodno je da krak sidra, u odnosu na svoj struk, zaklapa određeni ugao. Taj ugao uglavnom iznosi oko 45 stepeni. Na kraju, bitno je zapamtiti da ne treba da brinete ukoliko ne uspete da se usidrite iz prvog puta. Najbitnije je voditi računa da se sidro ne otkači.

Koja oprema je neophodna za sidrenje plovila?

Najvažnija stvar pri svakoj plovidbi je da se na put nikako ne kreće bez odgovarajuće opreme za sidrenje. Ona je najvažniji element svake nautičke opreme. Kao što sam naziv kaže, sidro je prvi i osnovni element svakog sidrenja. I ono nije samo jedan običan komad gvožđa, već sidro ima odgovarajuću težinu, veličinu, dizajn i dimenzije. Pre svega, postoji glavno, pomoćno i dodatno (rezervno) sidro. Nažalost, većina plovila ne poseduje sva tri sidra. S druge strane, u zavisnosti od vrste plovila, podloge i drugih parametara postoji i druga podela sidara. Tako razlikujemo admiralitetno sidro, danfort sidro, hall sidro i bruce/force sidro. Naravno, ovo su samo najosnovnije vrste sidara.

Pored sidra, gradivni deo sidrene opreme je i sidrenjak – metalni lanac ili kanap koji se vezuje za sidro. Između sidra i sidrenjaka treba postaviti i odgovarajuću vrtilicu. Da bi sidrenjak bio stabilniji i ravniji, koriste se bitve. S druge strane, kod plovnih objekata većih dimenzija treba imati i uređaj za namotavanje lanca – vitlo. Ono može biti i ručno i električno.

Bezbednost na prvom mestu – Gde je najbolje usidriti plovilo?

Da biste znali da se pozicionirate na vodi, neophodni su vam odgovarajući navigacioni uređaji. Ali, da biste plovili kao pravi „morski vuk“, morate izabrati adekvatno mesto za sidrenje plovila. Pogodno mesto gde se plovilo sidri naziva se sidrište. Pri odabiru lokacije za sidrenje, treba voditi računa o sledećim faktorima: dubini vode, kvalitetu dna koje možete proveriti pomoću sonara, kao i o vremenskim uslovima. Zato se uvek pre sidrenja treba informisati o vremenskoj prognozi.

sidrenje plovila Tehnonautika 3

Kada se sidro zabaci i ono padne na dno, kreće se u vožnju jednim laganim tempom, dok se sve vreme pušta lanac (sidrenjak). Potom se na svakih pet, šest metara stopira spuštanje lanca. Tada se vrši provera da se sidrenjak zategao i da se sidro čvrsto ukopalo u dno. U svakom trenutku treba voditi računa o dubini sidrenja. Nepisano pravilo je da je minimalna dubina, potrebna da bi se plovni objekat usidrio, iznosi pet metara.

Tehnonautika – Sve što vam je potrebno za sigurno sidrenje plovila u svakom trenutku

Ukoliko želite da nabavite najkvalitetniju opremu za sidrenje od renomiranih proizvođača, onda je Tehnonautika savršeno rešenje za vas. Mi vodimo računa da u novu sezonu zaplovite spremni, pa nudimo opremu za sve vrste plovila. Prodajemo najkvalitetniju nautičku opremu, a pored toga u našoj ponudi imate najširi izbor palubne opreme za vaše plovilo. Kako je bezbednost na vodi najbitniji deo svakog plovljenja, u našoj prodavnici možete naći vrhunsku sigurnosnu nautičku opremu ili opremu za osvetljenje plovila

Zahvaljujući našem jedinstvenom i bogatom web shopu, kupovinu ove opreme možete jednostavno izvršiti i onlajn putem, po pouzdanim i najpovoljnijim cenama u zemlji. Naša prodavnica, prostirući se na površini od 280 metara kvadratnih, nalazi se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Tako da ne možete da nas „omašite“. Posetite nas ili nas kontaktirajte, i uverite se zbog čega je naša usluga simbol za profesionalizam i kvalitet.

Related Posts

2 thoughts on “Sidrenje plovila – Zaustavite svoj plovni objekat na siguran način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *