Nautika

Ulje za vanbrodske motore – Neka se vaše plovilo kreće „kao po loju“

ulje za vanbrodske motore tehnonautika 1

Ulje za vanbrodske motore je neophodan i nužan element nautičke opreme koji obezbeđuje da motor na vašem plovnom objektu funkcioniše bez problema. Bez ove vrste ulja ne treba polaziti ni na jedan plovidbeni put.

Za svakog pravog vlasnika broda ili čamca ne postoji lepši osećaj nego kada njegovo plovilo savršeno i efikasno radi. S druge strane, izuzetno je frustrirajuće kada motor plovila ne funkcioniše kako treba zbog lošeg održavanja plovnog objekta. Tada gotovo izvesno dolazi do nekog kvara ili oštećenja na motoru plovila, uzrokujući nemogućnost plovidbe. Uvek je bolje i isplativije svoje plovilo održavati i ulje vanbrodskog motora menjati na vreme, nego snositi troškove popravke. Mnogi ljudi, nažalost, previđaju ovu vrlo važno stvar. Shvate tek kada se motor njihove „ljute mašine“ pokvari. Stoga je, prilikom pripreme plovila za plovidbu, potrebno imati kvalitetno ulje za vanbrodske motore. Ono će se „postarati“ da vaše plovilo perfektno radi.

Šta su vanbrodski motori?

Pre svega, treba reći da izbor ulja za vanbrodske motore zavisi od same vrste i odabira vanbrodskog motora. Vanbrodski motori se u najvećem broju slučajeva postavljaju na čamac i služe kao pogon koji pokreće plovilo. Naziv su dobili po načinu i lokaciji postavljanja – van trupa plovnog objekta. Pored toga što im je primarna funkcija davanje energetskog pogona plovilu, vanbrodski motori takođe služe za određivanje pravca i smera kretanja.

ulje za vanbrodske motore tehnonautika 2

Običaj je da se vanbrodski motori koriste samo na nekim manjim plovilima i to uglavnom u sportsko-rekreativne svrhe. Ali, mogu se upotrebljavati na plovnim objektima koji služe za lov i ribolov. Dakle, na čamcima, gliserima i slično. Njihova ogromna prednost u odnosu na klasične, stabilne motore plovila jeste brza i laka ugradnja, niska cena, kao i pravljenje manje buke. Naravno, i višak prostora na samom čamcu. U zavisnosti od performansi i količine potrošnje goriva, razlikuju se dvotaktni i četvorotaktni vanbrodski motori.

Zbog čega je ulje za vanbrodske motore važno?

Ulje za vanbrodske motore predstavlja „krv“ vašeg čamca, glisera ili drugog plovila. Njegova najveća uloga ogleda se u podmazivanju pokretnih delova motora, smanjujući njihovo trenje i potrošnju. Takođe, ovo ulje održava čistoću motora, sprečava koroziju i uklanja toplotu koja dolazi do sistema motora. Na taj način omogućuje njegov nesmetani rad. Treba istaći da ova vrsta ulja nije ista kao i ulje za motore automobila ili drugih vozila drumskog saobraćaja. Plovila su, za razliku od automobila, mnogo izloženija spoljnim, štetnim uticajima – zbog vode, morskih organizama i slično. Zato niukoliko ne treba, umesto ulja za vanbrodske motore, koristiti obično motorno ulje.

Dakle, ova vrsta ulja je, kao neophodni deo nautičke opreme, od ključnog značaja za funkcionisanje celokupnog plovila. Ono, jednostavno, produžava životni vek vašeg „ljubimca“ na vodi. U najvećoj mogućoj meri služi za očuvanje vitalnosti vašeg plovila i motora. Nikako ne treba treba uzimati neko jeftino ulje, jer se time povećava verovatnoća oštećenja samog motora.

Koje vrste ulja za vanbrodske motore postoje?

Od samog kvaliteta ulja za vanbrodske motore zavise i performanse plovnog objekta. Jedino je vrhunsko i ulje za vanbrodske motore od pouzdanih proizvođača sigurna investicija koja se uvek isplati. Jedno od najboljih i najpopularnih ulja za vanbrodske motore je Quicksilver Ulje 25W-40 4T 1L. U potpunosti štite od habanja i korozije i koriste se u svim četvorotaktnim motorima. Omogućava visok nivo performansi, čak i pri velikim obrtajima. Pored njega, za svoje plovilo možete izabrati i Quicksilver Ulje 10W-30 4T 4L koje je dizajnirano tako da prkosi i najtežim morskim uslovima.

ulje za vanbrodske motore tehnonautika 3

Ukoliko je vaš motor dvotaktni, onda je pravi izbor za vas Ravenol Ulje 2T Mineralno 1L. Ovo ulje se bazira na mineralnim baznim uljima sa bezbednim aditivnim paketom za superiordno podmazivanje. Na taj način zadržava maksimalne performanse motora. Pored mineralnog, možete nabaviti i Ravenol Ulje 2T Sintetičko 1L koje je specijalno dizjanirano za vanbrodske motore. Ovo je ulje visokih performansi zasnovano na visokokvalitetnoj mešavini poliolestara i PAO.

Naravno, nećete nikako pogrešiti ako izaberete i Ravenol Ulje 2T Polusintetičko 1L, kao i Ravenol Ulje Gear Lube 1L. Ovo potonje ulje se bazira na visokokvalitetnim baznim uljima zajedno sa balansiranom kombinacijom aditiva, koje osigurava visoku nosivost i stabilnost oksidacije.

Tehnonautika – Ulje za vanbrodske motore i druga plovidbena oprema na jednom mestu

Možemo slobodno zaključiti da od ulja za vanbrodske motore zavise i performanse plovnog objekta. Stoga, ako želite da imate najkvalitetnije ulje za vaš vanbrodski motor i obezbedite sebi sigurnu plovidbu, onda je Tehnonautika pravo rešenje za vas. Pored ulja, da biste u novu sezonu uplovili spremni i sigurni, nudimo vam kompletnu opremu za sve vrste plovila. Bavimo se prodajom palubne opreme, a pošto je bezbednost na vodi prioritet, u našem asortimanu možete naći sve što vam treba od sigurnosne nautičke opreme.

Takođe, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, opremu za sidrenje plovila, kao i opremu za svetlosno obeležavanje plovnih objekata. Međutim, to nije sve. Našu celokupnu ponudu možete pogledati u jedinstvenom web shop-u, a kupovinu možete jednostavno izvršiti i onlajn putem.  Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu i nudimo široku paletu proizvoda od isključivo renomiranih proizvođača, kao i kompletna i pouzdana rešenja za vaše nautičke probleme.

Posetite nas ili nas kontakirajte odmah. Biće nam više nego drago da vam pomognemo, jer je vaše zadovoljstvo nama uvek na prvom mestu.

2 thoughts on “Ulje za vanbrodske motore – Neka se vaše plovilo kreće „kao po loju“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *