Nautika

Svetlosno obeležavanje plovila – Za vašu i sigurnost drugih plovnih objekata

osvetljenje plovila tehnonautika 1

Osvetljenje plovila predstavlja jedan od najvažnijih segmenata kada je u pitanju pozicioniranje plovila u odnosu na druge plovne objekte.

Kada odlučite da se otisnete put mora, reke ili jezera, naročito ako je u pitanju duže putovanje, sigurno je da ćete u plovilu morati da prenoćite. Poput vozila u drumskom, železničkom ili vazdušnom saobraćaju, tako i plovilo mora biti svetlosno obeleženo tokom noći. Mornari su od davnina želeli da pozicioniraju svoje plovilo kako bi znali gde se nalaze. Ali i kako bi ih i drugi učesnici plovidbe primetili. Navigacioni uređaji su odličan način za to, ali tokom noći je za to potrebno i odgovarajuće osvetljenje plovila. Svetlosno obeležavanje brodova, čamaca ili jedrilica jedan je od najbitnijih elemenata svake plovidbe.

Osvetljenje plovila – Za maksimalnu bezbednost tokom noćne plovidbe

Bez obzira da li putujete avanturistčki ili u poslovne svrhe, kada se nađete na vodi bezbednost je na prvom mestu. Na vodi nikada niste sami. Zarad bezbednosti, plovilo odgovarajućim pozicionim svetlima treba da bude snabdeveno od jutra do mraka. Odnosno, od izlaska do zalaska sunca. Naravno, osvetljavanje plovnih objekata se u većoj odnosi na period noćne plovidbe. Zbog sprečavanja sudara, havarije ili druge nesreće, plovilo mora biti opremljeno esencijalnim pozicionim svetlima. Ta svetla se, inače, nalaze na svim stranama plovila.

Njima ukazujete drugim učesnicima vodnog saobraćaja na svoje postojanje. S druge strane, kada vršite određeni manevar na vodi, takođe morate drugim učesnicima slati svetlosne signale. Dakle, svetlosna signalizacija na vodi služi ne samo za vašu, već i za bezbednost drugih plovnih objekata.

Svetla kojima plovilo mora da bude opremljeno

U sastav obavezne sigurnosne nautičke opreme svakako spada oprema za osvetljenje plovila. Postoji više vrsta signalizacionih svetala koje se moraju naći na plovilu. Zbog različitih signala koji se tim svetlima šalju i njihovih različitih funkcija, ta sveta su, ujedno, i različite boje. Pre svega postoje odgovarajuća bočna svetla. Ona mogu biti zelena signalizaciona svetla koja se pozicioniraju na desnoj strani plovila. Takođe, mogu biti i crvena signalizaciona svetla koja se postavljaju sa leve strane. Ova svetla zaklapaju ugao od 112, 5 stepeni.

Jarbolno svetlo se, kako joj i naziv kaže, postavlja na vrh jarbola. Svetli snažnom belom bojom napred i sa strane, isijavajući neprekidnu svetlost. Vidiljivo je u luku od 225 stepeni. Postoji i krmeno svetlo koje se postavlja sa zadnje strane plovila. Svetli kristalno jasnom belom bojom, a može i žutom zahvatajući ugao od 135 stepeni, Naravno, neophodan deo plovidbene opreme je i sidreno svetlo.

Sidreno svetlo – Jedan od najvažnijih elemenata za osvetljenje plovila

Sidreno svetlo ili „svetlo koje se vidi sa svih strana“ uvek se postavlja tamo gde ga svi učesnici plovidbe mogu najbolje videti. Uključivanje ovog svetla je obavezno tokom noći kada se plovni objekat sidri. Zbog najbolje vidljivosti, sidreno svetlo se uglavnom postavlja na vrh jarbola. Može se, takođe, postaviti na prednji, odnosno pramčani deo broda. Ali, može se kombinovati i sa krmenim svetlom u zavisnosti od potreba, manevrisanja i veličinie plovila. U svim slučajevima, sidreno svetlo isijava svetlost pod punim uglom od 360 stepeni.

osvetljenje plovila tehnonautika 3

Pored svih navedenih svetala, svaki pravi vlasnik plovila zna važnost osvetljenja i kabine. U tom smislu možete koristiti obične unutrašnje sijalice. Ali, zarad dugoročne uštede energije, bolja opcija za unutrašnju rasvetu je kvalitetno, ambijetalno LED svetlo.

Tehnonautika – Oprema za svetlosno obeležavanje plovila na jednom mestu

Ako vam je potrebna vrhunska i kvalitetna oprema za osvetljenje plovila, onda je Tehnonautika savršeno rešenje za vas. Pored prodaje nautičke opreme, bavimo se i prodajom palubne opreme za sve vrste plovila po najpovoljnijim cenama u zemlji. Šta god da vam je potrebno za vaš brod, čamac, jedrilicu i jahtu, možete naručiti online. Vršimo maksimalno brzu isporuku opreme i proizvoda direktno na vašu adresu. Našu kompletnu ponudu možete ovog trenutka videti u jedinstvenom web shopu. Samo odaberite željeni proizvod i kompletirajte vaše plovilo kako ste oduvek hteli.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu i nudimo vam najveći asortiman plovidbene opreme od renomiranih proizvođača. Naša prodavnica se prostire na čak 280 metara kvadratnih, pa ne postoji mogućnost da nas „promašite“. Možete nas i odmah kontaktirati, a mi ćemo vam istog trenutka izaći u susret.  Posetite nas i uverite zbog čega smo najbolji u ovom poslu.

1 thoughts on “Svetlosno obeležavanje plovila – Za vašu i sigurnost drugih plovnih objekata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *