Nautika

Kanapi za nautiku – Vežite svoje plovilo na siguran način

kanapi za nautiku Tehnonautika 1

Kanapi za nautiku predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata plovidbene opreme. Bez nautičkih kanapa ne treba bilo gde isplovljavati.

Leto nam se iz dana u dan bliži, što znači da se svi ljubitelji nautike uveliko pripremaju za najnoviju i uzbudljivu sezonu plovljenja. Jedan od najbitnijih segmenata pripreme plovila jeste snabdevanje plovnog objekta odgovarajućim kanapima za vezivanje. Svaki pravi vlasnik čamca, broda, jedrilice ili drugog plovila zna koliko je važno imati ove kanape. Kanapi za nautiku služe za vezivanje plovila uz obalu ili, pak, za sidro koji omogućavaju bezbedno sidrenje. Ovi kanapi se mogu i međusobno vezivati. S druge strane, zbog učestalog kontakta sa morskom vodom i drugim spoljašnjim uticajima, nautičke kanape treba na pravi način skladištiti i održavati. Na taj način produžićete im životni vek i ostvariti veliku uštedu. Zbog svega navedenog, neophodno je imati kvalitetne kanape za vezivanje plovila.

Kanapi za nautiku moraju biti od vrhunskog materijala

Nautički kanapi se u skoro svim segmentima razlikuju u odnosu na svakodnevne konopce i kanape koje upotrebljavamo. S obzirom na to da kanapi, prilikom vezivanja plovila, igraju ključnu ulogu u stabilnosti plovnog objekta, nikako ne treba uzimati jeftine nautičke kanape. Oni moraju biti od izuzetno kvalitetnog materijala koji omogućavaju čvrstinu i adekvatno rastezanje kanapa. Samo na taj način moći ćete da vežete svoj čamac, brod ili drugi plovilo na siguran i bezbedan način.

kanapi za nautiku Tehnonautika 2

Danas se nautički kanapi u velikoj meri izrađuju od poliestera i polipropilena. Takođe, materijal od koga se ovi kanapi prave su poliamidi i kudelje (vlakna koja se dobijaju preradom konoplje). Treba istaći da, usled ubrzanog razvoja nautike i jedrenja, ovi potonji kanapi skoro da više i nemaju primenu u plovljenju. Kada govorimo o kanapima od poliestera i poliamida, njihova težina je veća od vode, tako da oni tonu kada ih bacite u vodu. Dok su, s druge strane, kanapi od propilena plivajući, odnosno plutajući. U najvećoj upotrebi danas su kanapi od poliestera jer poseduju najveći koeficijent rastezanja i stabilnosti, što ih čini idealnim za vez.

Nemojte ploviti ako ne znate da napravite pravi čvor

Samo posedovanje nautičkih kanapa nije dovoljno ukoliko ne poznajete pravilnu tehniku vezivanja plovila. S druge strane, treba poznavati i vremenske uslove kako biste „pogodili“ najbolji momenat za vezivanje plovnog objekta. U tom smislu, plovilo uvek treba vezivati niz vetar. Zarad čvrstog i stabilnog držanja plovila, kanapi za nautiku uvek treba da budu vezani u istoj ili malo višoj ravni u odnosu na bitvu plovila. Takođe, kada se plovilo vezuje, mora postojati odgovarajuće (usko i čvrsto) rastojanje od obale i dužina kanapa. Jer, u suprotnom, može doći do oštećenja plovnog objekta.

Najvažniji segment vezivanja kanapa jeste pravljenje nautičkog čvora ili petlje. Čvorovi služe za spajanje plovila za nepokretan objekat ili za spajanje dva ili više nautičkih kanapa. Postoji više vrsta nautičkih čvorova i svaki za sebe ima prednosti prilikom vezivanja plovila. Jedna od najpoznatijih tehnika vezivanja, odnosno jedan od najpopularnijih čvorova je tzv. pašnjak. On se vezuje izuzetno brzo, veoma čvrsto drži plovilo i praktično ne može da se zapetlja. Neke od podvarijanata pašnjaka su dupli pašnjak, španski pašnjak i vodni pašnjak. Pored ovog nautičkog čvora, popularne tehnike vezivanja kanapa su i muški čvor, ženski čvor, sidreni čvor i vrzni čvor. Naravno, postoji i najjednostavniji – tzv. ribarski čvor.

Koji kanapi za nautiku su najkvalitetniji?

Nautički kanapi su, vidi se, jedan od najelementarnijih delova palubne opreme. Postoji raznolika podela nautičkih kanapa. Mogu se podeliti prema čvrstini, debljini, načinu na koji se pletu, dimenzijama, funkciji i nameni, kao i vrsti plovila. Prema tome, odabir kvalitetnog kanapa za nautiku u potpunosti zavisi od vaših pretenzija i zahteva. Nemojte eksperimentisati i pokušavati sami da napravite ovu vrstu kanapa. Zbog nekvalitetnih, jeftinih i neodgovarajućih kanapa i nepravilne tehnike vezivanja, mnogo života je izgubljeno na reci, moru ili jezeru. Pouzdan znak kvalitetnog nautičkog kanapa jeste taj ukoliko potiče od proverenog proizvođača.

kanapi za nautiku Tehnonautika 3

Jedan od najtraženijih kanapa za vezivanje plovila danas je trostruko sukani poliesterski kanap. On je neplutajući, čvrst, izuzetno otporan na UV zrake i druge štetne uticaje. Veoma lako se veže na marinu ili na sidro. Pored njega, možete izabrati i jednostruki poliesterski kanap široke namene koji je izuzetno pogodan za vezivanje. U velikoj potražnji je i najlonski plutajući kanap. Njegova ogromna prednost je ta što se praktično ne može zapetljati ukoliko se „otkači“ i padne sa plovila koje je u pokretu.

Tehnonautika – Izaberite najbolje nautičke kanape

Kanapi za nautiku poznati su od davnina i dan danas predstavljaju plovidbenu opremu bez koje nije preporučljivo otisnuti se put reke, mora ili jezera. Ako želite da nabavite najkvalitetnije kanape za nautiku, onda je Tehnonautika najbolje rešenje za vas. Pored kanapa, kako biste uplovili potpuno spremni u predstojeću letnju sezonu, nudimo opremu za sve vrste plovila i to po najpovoljnijim cenama. U našem asortimanu možete naći kompletnu nautičku opremu za svoje plovilo, ali i sve što vam treba od palubne opreme.

Kako je sigurnost na vodi najbitniji element plovidbe, nudimo vam i najkvalitetniju sigurnosnu nautičku opremu. Kada govorimo o bezbednosti na vodi, kod nas takođe možete naći i opremu za osvetljavanje plovila, kao i potrebne navigacione uređaje. Prodajemo i boje i antialgine od isključivo renomiranih proizvođača. Našu celokupnu ponudu možete pogledati u jedinstvenom web shop-u, što znači da kupovinu veoma lako možete obaviti i online putem. Naša prodavnica, koja se prostire na neverovatnih 280 metara kvadratnih, nalazi se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu.

Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i naručite potrebnu plovidbenu opremu. Neka vaše plovilo bude spremno za plovljenje u svakom trenutku!

 

2 thoughts on “Kanapi za nautiku – Vežite svoje plovilo na siguran način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *