Nautika

Nautička oprema bez koje ne treba ploviti – Najkvalitetniji rezervoari za vodu i gorivo

rezervoari za plovila Tehnonautika 1

Nijedno putovanje na okeanu, moru, reci ili jezeru nije zamislivo bez odgovarajuće i vrhunske plovidbene opreme, a to su rezervoari za plovila. Među njima su dva najznačajnija: rezervoari za vodu i rezervoari za gorivo.

Letnja sezona nam je iz dana u dan sve bliža, a to znači samo jedno – idealno vreme za svakodnevnu, kao i višednevnu plovidbu. Međutim, sa „prilivom“ toplijih temperaturnih prilika, na svom brodu, čamcu, jedrilici ili drugom plovnom objektu, uvek treba imati adekvatne rezervoare za plovila. Ovo naročito važi u slučaju putovanja na vodi na duži rok. S jedne strane, u tim rezervoarima treba skladištiti vodu koja se mnogo više koristi za održavanje higijene, nego za piće. Jer, mornari najčešće unose tečnost u sebe na drugačiji način, odnosno iz drugih izvora zaliha vode. Tada govorimo o rezervoarima za vodu. S druge strane, plovilo uvek treba držati u pogonu i pri odgovarajućoj rezervi energije. Tada govorimo o rezervoarima za gorivo.

Rezervoari za plovila su neophodna nautička oprema – Rezervoari za vodu

Svaki plovilo u svakom trenutku plovidbe mora imati adekvatne rezervoare za vodu. Ova vrsta rezervoara igra veliku ulogu prilikom plovljenja. Iako ste sve vreme na vodi u svom plovilu, svima je poznato da morska voda nije tečnost koja se može koristiti kao piće. Niti se može upotrbljavati za kupanje zbog velikog procenta soli u njoj. Upravo tu dolaze do izražaja rezervoari za vodu. Oni se obavezno moraju napuniti pre i posle svake plovidbe svežom, čistom i pijaćom vodu.

rezervoari za plovila Tehnonautika 2

Duži boravak na moru, reci ili jezeru uvek iziskuje postojanje odgovarajuće tehničke vode koja se skladišti u rezervoarima za vodu. Ova vrsta rezervoara se u mnogo većoj meri koristi zbog održavanja higijene (kupanje, tuširanje, pranje ruku, umivanje…), nego za piće. Upravo zato, da ne bi došlo do pojavljivanja (ili širenja) bilo kakve infekcije ili zaraze, rezervoare za vodu treba kompletno prečišćavati i ispirati. Pored toga, treba vršiti i detaljnu dezinfekciju iz istih razloga. Jedino je na ovaj način tehnička voda sigurna za upotrebu.

Plovljenje je nemoguće bez rezervoara za goriva

Opšte je poznata činjenica da je za kretanje plovnog objekta potrebna energija u vidu goriva. Zato, prilikom pripreme plovila, morate svoj plovni objekat napuniti određenom dozom goriva. Međutim, u slučaju dugoročnog putovanja neophodno je posedovati i odgovarajuće zalihe ove vrste pogonskog pokretača. Tada dolaze do izražaja posebni rezervoari za plovilarezervoari za gorivo. Vek trajanja većine rezervoara za gorivo izonosi od 15 do 20 godina, ukoliko se redovno održavaju.

Najveće opasnosti za ovu vrstu opreme, zbog konstantnog boravka u vodi, jesu nastanak kondenzacije, korozije i zapušavanje creva. Što u velikoj meri može uticati na tok i kvalitet vaše plovidbe i oštetiti vaše plovilo. Kako ne biste snosili nepotrebne troškove popravke plovila, vodite računa da voda ni najmanje ne dođe u kontakt sa rezervoarom za gorivo. S vremena na vreme ovaj rezervoar morate čistiti, kao i njegovu prateću oprema (creva, otvore, čepove i slično). Ukoliko postoji i najmanja verovatnoća da je gorivo u ovoj vrsti rezervoara kontaminirano, odmah ga treba isprazniti. Stoga, uvek u rezervoare treba sipati gorivo proverenih i pouzdanih proizvođača.

Rezervoari za plovila moraju biti od vrhunskog kvaliteta

Jedno od najvažnijih pitanja, kada govorimo o rezervoarima za plovila, jeste kakve rezervoare treba koristiti. Odnosno od kog materijala. Većina stručnjaka saglasna je u oceni da treba koristiti plastične rezervoare, i to više i češće nego metalne. Razlog za ovo je jednostavan – kod metalnih rezervoara, usled skladištenja tečnosti u njima, postoji velika mogućnost krunjenja metala. Zbog čega dolazi do toga da se voda ili gorivo u rezervoaru pokvari, a posledica toga je narušavanje celokupne „ravnoteže“ plovila i njegovo oštećenje. Zato treba koristiti samo kvalitetne rezervoare za vodu i goriva, kao i njihovu prateću opremu.

rezervoari za plovila Tehnonautika 3

Tako na primer, jedan od najprodavanijih rezerovara za vodu je rezervoar za vodu od 85 litara u beloj boji izrađen od polietilena srednje gustine. Naročito tražen na tržištu je i rezervoar za vodu SOGLIOLA od 45 litara. Poželjno je imati i tzv. fleksibilan rezervoar za vodu od 75 litara, izrađen od elastomernog termoplasta. Takođe, na tržištu se, zbog svog kvaliteta, dosta traži i rezervoar za gorivo ERCOLE od 55 litara koji ima mogućnost ugradnje plovka. Podjednako je kvalitetan i rezervoar za gorivo HULK koji je izuzetno otporan na vremenske uslove.

Uz ove rezervare neophodno je imati i odgovarajuću prateću opremu. Pod tim prvenstveno mislimo na fiting za rezervoare, potom konekciju za rezervoare, zatim gumice za fiting, kao i na čepove rezervoara, ali i otvore rezervoara.

Tehnonautika – Pronađite najkvalitetnije rezervoare i ostalu plovidbenu opremu na jednom mestu

Kao što vidimo, rezervoari za plovila imaju ogroman udeo prilikom plovidbe. Ukoliko želite da posedujete najkvalitetnije rezervoare, kanistere, plovke i delove za vaše plovilo, onda je Tehnonautika jedino rešenje za vas. Naša prodavnica se bavi prodajom opreme za sve vrste plovila, kako biste bili spremni i kompletni za novu sezonu. Vršimo prodaju najkvalitetnije nautičke opreme, a u naš domen spada i prodaja vrhunske palubne opreme. Takođe, radimo i prodaju sigurnosne nautičke opreme, jer je bezbednost na vodi uvek na prvom mestu. Iz istih razloga, kod nas možete naći i najkvalitetniju opremu za sidrenje, kao i navigacione uređaje, ali i opremu za osvetljenje plovila.

Nikako ne možete pogrešiti ako na plovilu u svakom momentu imate i vrhunske bokobrane. Celokupnu kupovinu opreme koja vam je potrebna možete pronaći u našem jedinstvenom web shop-u. To znači da kupovinu željenog dela plovila jednostavno možete obaviti online putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu u prodavnici koja se prostire na 280 metara kvadratnih. Nudimo vam široku paletu proizvoda od svetski poznatih i renomiranih proizvođača.

Budite slobodni da nas kontaktirate odmah i poručite opremu koju želite. Mi ćemo vam odmah izaći u susret jer je vaše zadovoljstvo naš prioritet.

4 thoughts on “Nautička oprema bez koje ne treba ploviti – Najkvalitetniji rezervoari za vodu i gorivo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *