Nautika

Ventilacija na plovilima – Neka vaš plovni objekat „prodiše“

ventilacija na plovilima Tehnonautika 1

Ventilacija na plovilima služi da vam boravak u plovnom objektu bude maksimalno udoban. Zbog toga predstavlja jednu od najvažnijih komponenti prilikom opremanja plovila.

Jedna od najbitnijih stvari, kada su plovila u pitanju, jeste njihovo održavanje. Koliko god brod, jedrilica, jahta i drugi plovni objekti bili „moćni“ i opremljeni, sva plovila su podložna kvarovima i oštećenjima. Razlog zbog čega u najvećem broju slučajeva dolazi do ovih negativnih efekata leži u neodgovarajućem održavanju plovila. Pored mehaničkih oštećenja, vremenom se i sam kvalitet vazduha u prostorijama plovila kvari usled mnogobrojnih faktora. Neki od njih su neprovetravanje kabine, isparavanje gasova koji dolaze od različitih mašina i uređaja. Vlažan i ustajao vazduh u kabini, kao i u drugim prostorijama, može naneti veliku štetu samom plovilu. Takođe, postoji rizik nastanka i morskih bolesti zbog zagađenog vazduha. Zato je neophodno obezbediti stalni dovod svežeg vazduha. Upravo je iz ovog razloga od ključne važnosti posedovanje adekvatnog ventilacionog sistema u okviru plovila.

Zašto je ventilacija na plovilima važna?

Svaki pravi vlasnik broda ili drugog plovila zna od koliko velike važnosti je kvalitetna ventilacija i celokupna ventilaciona struktura. Sam cilj ventilacije je obezbeđivanje udisanja svežeg, zdravog i kvalitetnog vazduha u zatvorenim prostorijama. Zadatak svakog ventilacionog sistema na plovilima je dvostruk. Na prvom mestu, ventilacija doprinosi održavanju plovila tako što uklanja vlagu, toplotu i zagađen vazduh iz prostorija plovila. Samim tim ventilacija odstranjuje i neprijatne mirise i druge zagađivače vazduha.

ventilacija na plovilima Tehnonautika 2

S druge strane, ventilacija služi za dovođenje svežeg vazduha i kiseonika, čime se omogućava udoban boravak svima koji se na plovilu nađu. Dakle, ventilacioni sistemi služe za izjednačavanje nivoa vlažnosti unutar i izvan plovila. Bez odgovarajuće ventilacije, došlo bi do nagomilavanje vlage unutar prostorija, usled čega bi se sama konstrukcija plovila oštetetila i pokvarila. Ova situacija može izazvati i koroziju. Treba napomenti da kvalitetna ventilacija utiče i na rad i performanse samog motora plovila, kao i bilo koje druge nautičke opreme.

Koje vrste ventilacije na plovnim objektima postoje?

Pre svega, treba istaći da današnji moderni brodovi i druga savremena plovila koriste takve ventilacione sisteme koji „prerađuju“ vazduh. Odnosno, ovakva ventilacija na plovilima vazduhu, pre ulaska u prostorije, daje određeni kvalitet u smislu temperature i vlažnosti. Drugim rečima, klimatizuje ga. Inače, sama plovila, u cilju razmene vazduha i ventilacije, mogu koristiti vetar, toplotu ili mehaničku energiju. U prvom slučaju, ventilacioni sistemi funkcionišu na bazi kinetičke energije. U drugom slučaju, ventilacija se bazira na različitoj temperaturi vazduha, dok se u trećem slučaju primenjuju centrifugalni i drugi ventilatori.

Postoji više podela ventilacionih sistema na plovilima. Međutim, najrasprostranjenija podela svih ventilacionih sistema jeste na prirodnu i mehaničku ventilaciju. Prirodna ventilacija u prostorijama plovila zasniva se na razlici u težinama između toplog i hladnog vazduha na odvodnim i dovodnim ventilacionim otvorima. Prirodni ventilacioni sistem je strukturno jednostavan i izuzetno pogodan za održavanje. Plovila, čiji ventilacioni sistem funkcioniše na bazi prirodne ventilacije, koriste tzv. vetrolovku. Kada je u pitanju mehanička ventilacija, ona se sastoji od aksijalnih ventilatora koji su neophodni za dovod i odvod vazduha iz prostorija. Naravno, u sastav mehaničke ventilacije ulaze i ventilaciona creva, kao i druga neophodna oprema za ventilaciju.

Ventilacija na plovilima – Ventilatori, ventilaciona creva i otvori

Treba napomenuti da priodna ventilacija prečišćava vazduh samo sporadično (jer zavisi od vremenskih uslova) i delimično. S druge strane, kompletno prečišćavanje vazduha u prostorijama može se postići samo i jedino mehaničkom ventilacijom. Jer na ovu potonju vrstu ventilacije ne utiču vremenski i temperaturni uslovi, a vazduh se može ravnomerno i pravilno distribuirati u svaku prostoriju. Zato je neophodno imati i odgovarajuću ventilacionu opremu poput ventilatora, ventilacionih creva i ventilacionih otvora.

ventilacija na plovilima Tehnonautika 3

Jedan od najboljih prečišćivača vazduha na plovilima svakako je Solarni Ventilator INOX koji može biti izduvni i usisni. Među traženijim ventilatorima spada i Blower Ventilator od ojačane ABS plastike koji je idealan za ventilaciju kabinskog i mašinskog prostora. Pored ventilatora, potrebno je imati i kvalitetno ventilaciono crevo koje je ojačano čeličnom žicom, lagano, fleksibilno i otporno na vremenske i temperaturne uslove. Za adekvatnu ventilaciju neophodno je posedovati i odgovarajuće ventilacione otvore. Među popularnim proizvodima ove vrste spadaju ugradni ventilacioni INOX otvor, kao i VETUS ventilacioni otvor za usisavanje vazduha.

Tehnonautika – Pronađite najbolju ventilacionu opremu na jednom mestu

Kao što možemo videti, ventilacija na plovilima igra jednu od najvažnijih uloga u održavanju plovnog objekata. Od ventilacije zavisi kvalitet vazduha u plovilu, a samim tim i udobnost i funkcionalnost plovidbe. Ukoliko želite da nabavite najkvalitetniju ventilacionu opremu i obezbediti da vaše plovilo „prodiše“, onda nećete pogrešiti ako izaberete Tehnonautiku. Kod nas možete naći najširi asortiman plovidbene opreme koja je potrebna za vaš brod, čamac, jedrilicu, jahtu ili drugo plovilo.

Prodajemo po najpovoljnijim cenama izuzetno kvalitetnu nautičku opremu, a u domen naše delatnosti ulazi i prodaja palubne opreme. Budući da je bezbednost na vodi prioritet nad prioritetima, u našoj prodavnici možete kupiti i najbolju sigurnosnu nautičku opremu. U tom smislu, prodajemo opremu za sidrenje plovila, opremu za svetlosno obeležavanje plovila, vrhunske navigacione uređaje, kao i bokobrane. Naravno, vodimo računa i o estetici vašeg plovila, tako da kod nas možete pronaći i opremu za farbanje, kao i sav onaj materijal neophodan za ulepšavanje plovila.

Celokupnu ponudu možete pogledati u našem jedinstvenom web shop-u, tako da sigurnu, laku i brzu kupovinu možete obaviti i putem interneta. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i omogućite sebi i svom plovilu vrhunski ugođaj na vodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *