Blog

Solarni paneli za plovila – Najbolji izvor električne energije za vaš plovni objekat

solarni paneli za plovila Tehnonautika 1

Solarni paneli za plovila (solarne ploče), apsorbujući sunčevo zračenje, predstavljaju jedan od najboljih izvora za proizvodnju električne energije.

Svi vlasnici brodova, jahti ili drugih plovila svesni su koliko je bitno na vodi imati i čuvati neophodnu energiju i baterije plovnog objekta. Jedan od čestih problema sa kojima se oni suočavaju jeste nemogućnost (ili teškoća) pokretanja motora. Razlog leži u tome što se prethodno ispraznio akumulator. S druge strane, prilikom punjenja baterija plovila, uključivanjem motora, može se javiti i dodatni problem. Buka koju tada motor pravi, dopunska potrošnja goriva i neprijatni mirisi izduvnih gasova umeju i te kako da smetaju. Pravilnim montiranjem solarnih panela na plovilo, obezbedićete neophodnu električnu energiju (struju) koju možete tokom sunčanih dana direktno koristiti sa solarne ploče. Višak proizvedene energije se akumilira u baterijama plovila, tako da tu struju možete koristiti noću ili tokom kišnih dana. U oba slučaja bićete zadovoljni i samostalni gde god i kad god da se nađete na vodi. Sve što je potrebno jeste da ekonomično trošite struju.

Šta su solarni paneli za plovila i zašto su bitni?

Solarni paneli ili solarne ploče (poznati i kao fotonaponski paneli – PV moduli) već godinama unazad predstavljaju jedan od najpopularnijih načina dobijanja električne energije. Oni su dizajnirani da konvertuju sunčeve zrake i da istovremeno proizvode struju. Upravo taj fotonaponski efekat služi za pretvaranje sunčeve svetlosti u električnu energiju. Taj efekat ljudi su otkrili pre skoro više od jednog veka, te je primena ove tehnologije u početku bila „bojažljiva“ i postepena. Od tog vremena, pa do danas, prirodni izvori energije, koja se može obnavljati, predstavljali su stvar koja je okupirala pažnju mnogih ljudi. Tu se u velikoj meri mislilo upravo na solarno napajanje, odnosno solarne sisteme i solarne ploče.

solarni paneli za plovila Tehnonautika 2

U poslednje vreme u velikoj ekspanziji je proizvodnja plovila za čiji pogon se koristi električna energija dobijena od sunčevih zraka. U te svrhe, većina brodova i drugih plovnih objekta koriste solarne panele. Danas se na tržištu može naći veliki izbor solarnih, fotonaponskih ploča za plovila različitih konstrukcija, jačine i dimenzija. Solarni paneli za plovila su i izuzetno ekonomično rešenje. Naime, konvertujući sunčevu energiju, omogućavaju plovnim objektima ne samo proizvodnju struje, već i maksimalnu uštedu i smanjenje troškova. Naravno, i ekološki su izuzetno prihvatljiva rešenja.

Koje i koliko vrsta solarnih ploča postoji?

Treba istaći da plovila, na kojima su postavljeni solarni paneli, imaju prioritet prilikom plovidbe u određenim vodama (jezerima, recimo). Štaviše, u pojedinim mestima jedino je plovilima, koje koriste solarno napajanje, i dozvoljeno da plove. Da biste znali koji solarni panel da odaberete za svoje plovilo morate imati dve stvari u vidu. Prvo, koliko energije vaše plovilo troši tokom jednog dana. Drugo, koliko prostora solarna ploča može zauzeti na plovnom objektu, U tom smislu postoje tri najosnovnije generacije svih solarnih panela za plovila.

  • Amorfni solarni paneli. Dobijaju se tako što se na ploču stavi veoma tanak sloj silicijuma. Energetski su efikasni na veoma visokim temperaturama, i vrlo su fleksibilni za montiranje na plovilo. Mana im je što im je potrebno mnogo veća površina za dobijanje iste količine električne energije u odnosu na druge ploče.
  • Monokristalni solarni paneli. Predstavljaju izrazito efikasno energetsko rešenje, jer se za svaku solarnu ćeliju koriste pojedinačni silicijumski delovi (kristali). Uspešno proizvode struju čak i slučaju manjka sunčevih zraka. Zauzimaju ubedljivo najmanje prostora na plovilu u odnosu na druge solarne ploče. Lako se montiraju.
  • Polikristalni solarni paneli. Proces izrade ovakvih solarnih ploča je jeftiniji u odnosu na monokristalne solarne panele. Razlog leži u tome što se sastoje od više kristala, spajajući delove silicijuma u jednu celinu. Polikristalni solarni paneli se lako instaliraju, ali u odnosu na monokristalne solarne ploče potrebna im je veća površina za montiranje.

Kako se solarni paneli za plovila montiraju?

Pre nego što montirate solarne panele na svoje plovilo, potrebno je da obavite detaljnu računicu koliko snage je vašem plovnom objektu potrebno. Dakle, izračunajte (saberite) koliko troše, odnosno koliki je zbir električnog napajanja svakog pojedinačnog uređaja na vašem plovilu. Potom taj broj pomožite sa brojem časova u okviru kojih ti uređaji funkcionišu na dnevnom nivou. Tek kada dobijete ovu energetsku računicu, možete proceniti koje i kolike solarne panele treba koristiti. Kao i gde ih treba postaviti. Sve u cilju da proizvodnja struje odgovara zahtevima i potrebama vašeg plovnog objekta.

solarni paneli za plovila Tehnonautika 3

Solarni paneli za plovila se postavljaju na onom mestu na plovnom objektu gde će najbolje „uhvatiti“ sunčevu svetlost tokom dana. Ako postavljate malu solarnu ploču na čamac, kako biste dopunili baterije, tu vam nije potreban skup solarni panel. Pronađite adekvatno mesto i nagnite panel pod određenim uglom gde je sunčevo zračenje najjače. S druge strane, ako montirate solarni panel na brod ili neko drugo veće plovilo, potrebno je nabaviti i veće solarne ploče. To su, naravno, monokristalne ili polikristalne solarne ploče. Pri instaliranju ovakvih panela na brodu, vodite računa da ni u jednom segmentu ne budu pod senkom i da budu pod savršenim uglom. Samo tada će doći do najboljeg upijanja sunčeve svetlosti. Zato se oni u velikom broju slučajeva montiraju na krmi broda.

Tehnonautika – Sve što vam je potrebno za najbolji solarni sistem na vašem plovilu

Vidimo da solarni paneli za plovila pružaju nebrojeno mnogo prednosti. Ne postoje pokretni dleovi, tiho i stabilno rade, ne zahtevaju preterano održavanje i kontinuirano pune akumulator (baterije). I, naravno, predstavljaju jednostavan i ekonomičan izbor kada je u pitanju proizvodnja struje. Ukoliko želite na svom plovilu da imate najbolju vrstu solarne opreme, onda je Tehnonautika pravo rešenje za vas. Kod nas možete pronaći sve što vam je potrebno za solarni sistem na vašem plovilu od firme Victron Energy. Ova kompanija je najveći svetski lider u proizvodnji najkvalitetnije solarne opreme, tako da ne možete pogrešiti.

Nudimo vam vrhunske kiselinske akumulatore za vaše plovilo, kao i gelske akumulatore koji predstavljaju idealno rešenje za čuvanje energije dobijene putem solarnih panela. Naravno, kod nas možete pronaći i sve ostalo što vam je potrebno od elektrike. Takođe, kako biste u novu sezonu zaplovili spremni, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, celokupnu plovidbenu opremu za sve vrste plovila. U najširem izboru proizvoda možete pronaći sve što vam treba od nautičke opreme, palubne opreme i sigurnosne opreme. Našu ponudu možete pogledati u jedinstvenoj online prodavnici, tako da kupovinu možete lako izvršiti i putem interneta.

Nalazimo se na Keju Oslobđenja 23 u Zemunu i budite slobodni da nas posetite ili kontakirate. Uverite se iz prve ruke zbog čega smo najbolji u ovom poslu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *