Nautika

Vinč za brod – Jedan od najvažnijih elemenata nautičke opreme

vinč za brod Tehnonautika 1

Vinč za brod predstavlja jedan od najrelevantnijih delova svake nautičke opreme i bez njega brodovi uopšte ne bi trebalo da isplovljavaju.

Dok se sa svojim plovilom nalazite na vodi, gotovo je izvesno da ćete u jednom trenutku morati da stanete i da se zadržite. U tom trenutku bitno je da čamac, brod, jahta ili bilo koji drugi plovni objekat bude maksimalno stabilan zbog bezbednosti. Ovo je posebno važno kada je voda „nemirna“ usled nepovoljnih vremenskih okolnosti ili kada duže boravite na vodi. Tada na snagu stupa proces sidrenja koji predstavlja jednu od najznačajnijih veština svakog mornara. Da bi sidrenje bilo kvalitetno i sigurno, neophodno je, između ostalog, imati i odgovarajuću opremu za taj poduhvat. Jedan od najbitnijih elemenata svakog sidrenja, ali i drugih bitnih stvari u vezi sa plovljenjem, svakako je vinč za brod.

Zašto je vinč za brod jedan od najvažnijih delova plovidbene opreme?

Brodski vinč predstavlja jedan od najneophodnijih delova plovidbene opreme. Pod njim se podrazumeva uređaj koji se direktno montira, odnosno postavlja na brod koji se u najvećem broju slučajeva koristi za sidrenje. Međutim, njegova važnost je utoliko veća tim pre što je i njegova namena višestruka. Odnosno, koristi se i u druge svrhe. Naime, kada se brod ukrcava ili iskrcava iz luke, vinč se koristi za sigurno zaustavljanje, odnosno zadržavanje broda u jednom položaju. Bez kretanja napred-nazad. Što je veoma bitno za sigurnost broda i ljudi koji se u njemu nalaze.

vinč za brod Tehnonautika 2

Dakle, vinčevi za brodove se mogu upotrebljavati za privezivanje i pridržavanje broda. Tada ovaj uređaj, svojom snagom i dimenzijama, prilagođava i kompenzuje sve devijacije na vodi uzrokovane vibracijama i talasima. To u velikoj meri pomaže i omogućava sigurno stacioniranje i pozicioniranje broda, smanjujući rizike od bilo kakvih nezgoda i povreda. Takođe, vinčevi se mogu koristiti i za vuču, podizanje tereta, povlačenje kanapa, kablova, lanaca i slično. Dakle, njihova uloga u plovidbi je neverovatno velika i nikako ih ne treba zapostavljati ili zanemarivati prilikom opremanja broda.

Kako se vinčevi za brodove mogu klasifikovati?

Važno je znati da vinč za brod nije univerzalan i unikatan uređaj. Odnosno, različiti brodovi, kao i njihove različite namene, iziskuju i različite vinčeve. Brodovi, zbog svoje veličine, poseduju znatno veće i krupnije vinčeve u odnosu na ostala plovila. Prema tome, postoji nekoliko vrsta vinčeva u zavisnosti od svrhe, funkcije i dimenzija broda. Prema načinu na koji se vinčevi upotrebljavaju, odnosno kontrolišu, postoje manuelni (ručni) i automatski vinčevi. Ručni vinčevi se danas retko kada koriste, naročito na brodovima većih dimenzija, jer zahtevaju veliku snagu. Prema pogonu, vinčevi se mogu podeliti na one koji se pokreću na paru, hidraulične vinčeve, električne vinčeve i dizel vinčeve.

Hidraulični vinčevi uglavnom imaju veći kapacitet od električnih. U nekim slučajevima vinčevi se proizvode na taj način da kombinuju različite izvore snage, odnosno energije koja ih pokreće. Prema broju bubnjeva na kojima se namotavaju kanapi, sidrenjaci, lanci ili kablovi, vinčevi mogu imati jedan, dva, tri ili više bubnjeva. Sami bubnjevi na vinču mogu podeljeni ili integrisani u jednu celinu, a od veličine bubnjeva zavisi i kapacitet namotavanja. Prema svom kočionom sistemu, odnosno režimu kočenja, vinčevi se mogu podeliti na one koji koče pomoću kaiša, diska, opruge ili mehaničke spirale.

Vinč za brod – Na koji način odrediti njegovu optimalnu snagu?

Pre odabira odgovarajućeg vinča za brod, treba znati da sidrenje predstavlja veoma važnu proceduru u plovidbi. Da biste znali koji vinč da nabavite, bitno je dobro poznavati veštinu sidrenja, ali i sve ostale pojedinosti u vezi sa vašim brodom. Tu podrazumevamo veličinu, dimenzije i oblik broda. Takođe, da biste se uverili da ste odabrali idealan vinč za svoj brod, treba obratiti na njegovu podlogu, koji omogućava da vinč bude u čvrstom i stabilnom stanju. Obavezno proverite sve elemente vinča, poput bubnjeva, kanapa, žica, kočnica i ostalih stvari. Ovo je bitno kako biste sidrenje, vezivanje, vuču, podizanje i druge stvari mogli da izvedete bez problema.

Kanap na bubnju vinča mora biti pravilno namotan, kako prilikom njegovog odmotavanja ne bi došlo do uvrtanja ili zaplitanja. Međutim, da biste odabrali odgovarajući vinč, potrebno je da prethodno odredite i njegovu snagu, u zavisnosti od vašeg broda i potreba. Da biste izračunali kolika je jačina vinča, treba istaći je njegova snaga vučenja i do nekoliko puta (tri do četiri) jača i veća u odnosu na snagu kompletne opreme za sidrenje. Najpre izaberite sidro i sidrenjak (lanac za sidrenje) odgovarajućih dimenzija, težine, veličine, širine, dužine i debljine. Za svaki slučaj, opterećenje vinča ne sme biti veće od trećine opterećenja koje su proizvođači predvideli. Kada dobijete konačni rezultat, pomnožite ga sa brojem 3.

Dakle, ako sidro ima 50 kg, sidrenjak 40 kg, njihova ukupna kilaža iznosi 90 kilograma. 90 kg x 3 x 3 = 810 kg. Što dalje znači da treba da izaberete onaj vinč koji može da povuče teret, odnosno čija je snaga veća od 810 kilograma.

Tehnonautika – Pronađite najbolje vinčeve za brodove

Sada kada znamo koliko je vinč za brod važan element plovidbene opreme, važno je znati kako i gde odabrati vrhunski vinč. Jedan od traženijih vinčeva je X1 LOFRANS vinč sa snagom od 500W / 12V. On je izuzetno pogodan za plovila od šest do 27 metara. Jedinstven je po tome što sadrži vodonepropusni kuglični ležaj od nerđajućeg čelika u bazi. Električni motor i menjač povezani su posebnom spojnicom koja je napravljena radi lakšeg održavanja. Takođe, izuzetno je kvalitetan i vinč QUICK PRINCE DP1 od 500W / 12V. Poseduje integrisani magnet i senzor za brojač lanca, kao i anodizirani aluminijumski adapter, kao i relej i ručicu.

Horizontalni palubni vinč GENIUS IP66 800W /12 V za sidrenje s anodiziranom aluminijumskom tvrdom oksid bazom predstavlja takođe odličan izbor. Sa epicikličnim menjačem, pruža izuzetno veliku efikasnost sa potrošnjom od 40 odsto. Nikako nećete pogrešiti i ako odaberete vinč QUICK EAGLE E1 500W / 12V. Ukoliko želite da nabavite ove, ali i druge vinčeve, onda je definitivno Tehnonautika pravi izbor za vas! Pored vinčeva, kod nas možete pronaći sve što vam je neophodno od plovidbene opreme za sve vrste plovila. Prodajemo, po najpovoljnijim cenama, nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu opremu.

Našu kompletnu ponudu možete pogledati u jedinstvenom web-shopu, tako da kupovinu možete jednostavno izvršiti i online putem. Posetite nas ili nas odmah kontaktirajte i budite sigurni da ćete dobiti najkvalitetniju uslugu za vaše plovilo od vrhunskih profesionalaca!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *