Blog

Šta raditi na plovilu ukoliko vas zatekne oluja i nevreme? Saveti koji će vam koristiti

ponašanje na plovilu u slučaju nevremena Tehnonautika 1

Svim ljubiteljima plovljenja će se kad tad dogoditi da ih „pogode“ nepovoljne vremenske prilike na vodi. Zato je ponašanje na plovilu u slučaju nevremena ključno kako bi se maksimalno izbegle sve negativne posledice.

Ukoliko je plovidba na moru, jezeru ili reci vaša strast, onda morati biti spremni da makar jednom iskusite sve izazove koje nevreme na vodi može doneti. Koliko god da danas postoje precizna merila, vreme je i te kako nepredvidiva kategorija. U jednom trenutku uslovi za plovidbu mogu biti idealni, a već se naredne sekunde sve može preokrenuti. Mnogi vlasnici plovila prave grešku kada misle da treba da ubrzaju svoje plovilo kako bi izbegli kišu, grmljavinu, munje i gromove. Taj stav će gotovo sigurno posadu plovila i samo plovilo dovesti samo u nevolje ako do nevremena dođe. Jer, upravo tada može doći do mnogih kvarova na brodu. Imajte u vidu da oluja na vodi ostavlja veoma malo ili nimalo prostora da „pobegnete“ od nje.

Sigurnost na brodu i ostalim plovilima uvek je na prvom mestu svih prioriteta. Stoga vam dajemo savete šta treba da radite ukoliko dođe do nevremena na vodi. Prečice ne postoje, zato morate biti strpljivi i odgovorni.

Ponašanje na plovilu u slučaju nevremena – Uvek pre plovidbe proverite vremensku prognozu

Čak i pre nego što se otisnete put vode, morate uraditi nekoliko ključnih stvari kako biste predupredili mogućnost nastanka svih neželjenih posledica. Bez obzira plovite li sami, sa porodicom ili prijateljima, uvek pre plovidbe napravite jasan plan putovanja. Potrebno je obavestiti kuda plovite i ljude koji neće biti sa vama na plovilu. Ovo je bitno jer u slučaju nemogućnosti povratka, zbog nevremena, ti ljudi će moći da obaveste nadležne organe kuda ste se uputili. Na taj način steći će predstavu gde se tačno nalazite i moći će da vam pomognu.

ponašanje na plovilu u slučaju nevremena Tehnonautika 2

Takođe, od velike važnosti jeste da se pre same plovidbe informišete o predstojećim vremenskim uslovima. Odnosno, pre nego što se zaplovite, raspitajte se o vremenskoj prognozi i kakve vas temperaturne i vremenske prilike „vrebaju“ na vodi. Takođe, obratite pažnju na jačinu, intenzitet i pravac duvanja vetra. Dakle, s velikom obazrivošću pratite vremensku prognozu, ali ostanite i rezervisani i spremni za onaj „nepoznati element“ i iznenađenja, kada je vreme u pitanju. Jer, kao što smo naglasili – majka priroda je izuzetno nepredvidiva. Prema tome, prva i preventivna zaštita od nevremena na vodi jeste da ga izbegnete odgovarajućom pripremom za plovljenje.

Obucite zaštitnu plovidbenu opremu i uklonite sve nepotrebne objekte

Treba reći da ne postoji apsolutna zaštita posade plovila i samog plovila u slučaju nevremena. Međutim, svakako postoji opcija da mogućnost nastanka štete svedete na minimalnu meru. Zato je od ključne važnosti da pre same plovidbe opremite svoje plovilo odgovarajućom zaštitnom opremom. Ponašanje na plovilu u slučaju nevremena nalaže da odmah celokupna posada obuče sigurnosne pojaseve, kao i pojaseve za spasavanje. To će vas osigurati u slučaju pada u vodu sa palube. Iskusni nautičari olako zanemaruju važnost ove opreme, pravdajući se da su vešti plivači. Međutim, koliko god bili iskusni, budite sigurni da nećete „pobediti“ uzburkanu i nemirnu vodu.

Ukoliko vas nevreme zatekne na vodi, bitno je da plovilo bude što lakše, jer to minimalizuje mogućnost potonuća. Zato se oslobodite nepotrebnih stvari, tereta, opreme i predmeta i bacite ih tokom oluje. Budući da je i samo plovilo tokom nevremena nestabilno, takvi objekti mogu prouzrokovati ne samo povrede, već i smrt. Nažalost, mnogi iskusni nautičari i mornari su izgubili svoje živote saplićući se o takve predmete, onesvešćujući se, pri čemu su padali u otvoreno more. Zato, čim nevreme počne, pokušajte da se u što kraćem roku otarasite i rešite svega što vam na plovilu nije potrebno.

Ponašanje na plovilu u slučaju nevremena – Klonite se od metalnih objekata i usporite plovilo

Kao što već verovatno dobro znate, metal je odličan strujni provodnik. Mnogi brodovi i druga plovila sadrže veliku količinu metalnih i drugih strujno provodnih materijala, čineći ih „idealnim“ za udar munje. Na primer, na jedrilici to može biti jarbol, dok na čamcima i manjim plovilima to može biti stolica za pecanje. Dakle, ne postoji plovilo ili brod koje je u potpunosti imuno na udar munje, odnosno na grmljavinu. Sam udar munje može u sekundi uništiti motor i ceo električni sistem plovila. Štaviše, nisu nepoznati slučajevi da je munja bila toliko jaka, praviviši pukotine ili rupe na brodu, uzrokujući njegovo potonuće.

ponašanje na plovilu u slučaju nevremena Tehnonautika 3

Dakle, nemoguće je u potpunosti se odbraniti plovilo od udara munje. Naravno, najgori ishod udara munje svakako je gubitak ljudskih života, što se, nažalost i dešavalo. U slučaju munja, izbegavajte bilo kakav kontakt sa metalnim predmetima. Jednostavno, klonite se od svih metalnih drški i objekata dok opasnost i grmljavina ne prođu. Takođe, čim nevreme počne odmah usporite svoje plovilo na najsigurniji način. Nemojte ga zaustavljati, već brzina broda treba da bude dovoljno velika kako biste samo održavali pravac i upravljanje brodom. Nikako ne pokušavajte da nadmašite brzinu talasa i nemirne vode, jer u suprotnom rizikujete da izgubite kontrolu nad plovilom.

Obavezno zatvorite prozore i kabinu i krećite se pod odgovarajućim uglom

Kada se nađete na vodi tokom oluje i grmljavine, osećaj nije nimalo lagodan. Ponašanje na plovilu u slučaju nevremena ume da bude izrazito stresno i panično, naročito ako se niste dobro pripremili za buru. Upravo usled te panike, koja „uhvati“ ljude zbog nevremena, mnogi zaborave da zatvore prozore i zaključaju kabinu. Ovo je bitno jer zatvaranje prozora i kabine sprečavaju mogućnost da voda poplavi kabinu. Poplavljene kabine povećavaju rizik potonuća plovila. Takođe, upravljanje plovilom pod uglom od 45 stepeni, prilikom nevremena, najsigurniji je način da stignete do obale. To će vam pomoći da talasi u što manjoj meri zapljuskuju vaše plovilo.

Tokom nevremena najbolje rešenje je da, koliko je moguće, ostanete mirni i delujete racionalno. Ovi saveti i mere predostrožnosti će vam svakako pomoći da vi i vaša posada budete bezbedni sigurni. Jer, kao što smo već naglasili, bezbednost tokom plovidbe je uvek prioritet. Stoga, ukoliko želite da nabavite najkvalitetniju sigurnosnu nautičku opremu za vas i vaše plovilo, onda je Tehnonautika jedini pravi izbor za vas! Pored sigurnosne, kod nas možete naći kompletnu plovidbenu opremu za sve vrste plovila. U našoj ekskluzivnoj ponudi vas čeka, i to po najpovoljnijim cenama, vrhunska nautička oprema, ali i najsavremenija palubna oprema.

Celokupnu ponudu Tehnonautike možete pronaći u našem jedinstvenom web shop-u, te kupovinu jednostavno možete obaviti i putem interneta. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate, jer je vaše zadovoljstvo naša obaveza i prioritet.

2 thoughts on “Šta raditi na plovilu ukoliko vas zatekne oluja i nevreme? Saveti koji će vam koristiti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *