Blog

Dunavom od Beograda do Crnog mora – Uživajte u neverovatnoj plovidbi

trasa Beograd Crno more Dunavom Tehnonautika 1

Trasa Beograd – Crno more Dunavom jedan od je plovnih puteva koji najinteresantniji za plovidbu i istraživanje. Naročito tokom leta.

Svi ljubitelji plovljenja obradovali su se dolasku leta. Oni veoma dobro znaju da je ovaj period najbolji i najpovoljniji za plovidbu na reci, jezeru ili moru. Upoznavanje sa netaknutim prirodnim lepotama, kao i samo putovanje vodom, užitak je za svakog vlasnika plovila. Ovo naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju krstarenje drugom, po dužini, najvećom rekom u Evropi. Govorimo, naravno, o lepom, plavom Dunavu. Jedno je kada se nalazite na obali, a potpuno je drugačije iskustvo kada ovu reku doživljavate sa broda, jahte, čamca i slično. Ako želite da plovite Dunavom od Beograda do Crnog mora, spremite se za nezaboravno putovanje koje ćete pamtiti celog života.

Dunav je mnogo više od reke

Pre nego što se „bacimo“ na opis plovnog puta od Beograda do Crnog mora Dunavom, treba reći nešto više o ovoj veličanstvenoj reci. Pored toga što je, kako smo već rekli, jedna od najdužih reka na Starom kontinentu (2.850 km), Dunav krase i druge zanimljivosti. Kroz istoriju, Dunav je delio mnoge imperije i nacije, a danas je reka koja spaja mnoge narode. Protiče kroz deset država, od čega se na njegovim obalama nalaze čak četiri glavna grada. I sva četiri počinju na slovo B: Beč, Budimpešta, Beograd i Bratislava.

trasa Beograd Crno more Dunavom Tehnonautika 2

Kao što je verovatno mnogima poznato, Dunav izvire u Nemačkoj, na planini Švarcvald („Crna šuma“), a uliva se u Crno more. Delta Dunava, zbog svog neverovatno velikog ekološkog značaja, predstavlja područje koje se nalazi na listi UNESCO-ve Svetske baštine. Za ljubitelje istorije biće interesantno znati da se na samom dnu ove reke nalaze brojni ratni brodovi. Štaviše, oni se mogu i videti, naročito tokom leta, kada je vodostaj Dunava relativno nizak. Jednostavno, Dunav je, zaista, mnogo više od reke. Kulturna, istorijska, geografska i prirodna blaga i različitosti čine Dunav jednom na najlepših i najfascinantnijih reka na planeti.

Trasa Beograd – Crno more Dunavom – Upoznajte fenomenalne predele u Srbiji

Sada kada znamo najzanimljivije podatke o ovoj reci, pređimo na ono što vas najviše zanima. Dakle, kako izgleda plovni put, odnosno trasa Beograd – Crno more Dunavom? Dok putujete Dunavom do Prahova prema rumunsko-bugarskoj granici, naići ćete na prelepe predele u Srbiji od kojih zastaje dah. Pre svega, plovni put Dunava u Srbiji je izuzetno bezbedan i udoban za plovidbu. Prolazeći od Beograda, pored Smedereva i Kostolca, stići ćete do prelepog Srebrnog jezera, koje predstavlja jednu od najposećenijih turističkih lokacija kod nas.

Izlazeći iz zaliva Kiseljevo, preko Velikog Gradišta, stižete bezbedno do mesta gde se Dunav račva u dva velika plovna kraka gradeći čuveno rečno ostrvo – Adu Moldovu. Desni plovni pravac vodi vas do čuvene srpske srednjovekovne Golubačke tvrđave, koja je kulturni spomenik od ogromne istorijske važnosti. Prateći dalje tok Dunava, upoznaćete se sa jednim od najvećih prirodnih lepota i fenomena u Srbiji. Radi se o poznatom Nacionalnom parku „Đerdap“. Ploveći dalje, preko Donjeg Milanovca i Tekija, dolazite do čuvene Đerdapske klisure. Ovo područje predstavlja izazov, u pozitivnom smislu, za sve koji plove ovom trasom, zbog bogate flore i faune, istorijskog značaja, kao i važnog geostrateškog položaja.

trasa Beograd Crno more Dunavom Tehnonautika 3

Nakon ovog interesantnog putovanja, doći ćete, preko Kladova, i do poslednje destinacije na Dunavu u Srbiji – Prahovo. Doduše, treba reći da se granica, nakon koje izlazite iz Srbije, nalazi na ušću Timoka u Dunav. To mesto je poznatije kao tromeđa između Srbije, Bugarske i Rumunije.

Čeka vas zanimljivo putovanje nakon izlaska iz naše zemlje

Trasa Beograd – Crno more Dunavom krije razna iznenađenja i nakon prelaska srpske granice. Nakon Prahova, prvenstveni zadatak vam je, kako biste sigurno stigli do obala Crnog mora, dolazak do bugarskog grada Silistre. Posle izlaska iz Srbije obavezno je podizanje žute zastavice na plovilu, kako biste nadležnim i lokalnim vlastima pokazali da je vaše putovanje tranzitno. Do Silistre stižete preko luke Vidin i istoimenog grada u Bugarskoj i grada Lom, a potom možete odmoriti u čuvenoj i najvećoj luci u Bugarskoj na Dunavu – Ruse.

Kada stignete u Silistru, znajte da se nalazite na granici između Rumunije i Bugarske. Nakon Silistre, dakle, napuštate Bugarsku, ulazite u Rumuniju gde je plovni put Dunava praktično najrazgranatiji i najživopisniji. Prateći tok reke, putujete pravo do mesta Černavoda. Ovde Dunav pravi nagli zaokret ka severu, čineći izlazak i putovanje do Crnog mora dužim. Upravo zato od Černavode prokopan je sjajan za plovidbu kanal, dugačak oko 70 km, koji Dunav spaja sa najvećom rumunskom lukom na Crnom moru – Konstancom. Međutim, ako želite svoju plovidbu da učinite više avanturističkom, onda možete od Černavode, preko rumunskih velegradova Braile i Galaca, putovati do grada Tulče.

trasa Beograd Crno more Dunavom Tehnonautika 4

Od Tulče dolazi do velikog račvanja Dunava na dva kanala: Sulina kanal i Sveti Đorđe kanal. Tada stižete do čuvene delte Dunava koju, naprosto, morate da vidite čim ste toliki put prešli. Ploveći kanalom Sulina, stižete i do svog odredišnog cilja – grada Suline, koji se nalazi na samoj obali Crnog mora. Tu se putovanje do ovog mora završava, ali ne i vaše uživanje!

Trasa Beograd – Crno more Dunavom – Opremite svoje plovilo najkvalitetnijom opremom

Pokušali smo da vam, u najkraćim crtama, slikovito prikažemo da trasa Beograd – Crno more Dunavom, može i te kako biti zanimljiva i osvežavajuća plovidba tokom letnjih meseci. Međutim, kao i pri svakoj drugom plovljenju, bitno je da budete dobro opremljeni i u potpunosti spremni za ovo putovanje. Kao što vidimo, plovni put nije lak, nije kratak, ali je izuzetno interesantan sa brojnim izazovima za svakog pravog nautičara. Ako želite da obezbedite sebi maksimalno udobnu i sigurnu plovidbu, i nabavite najkvalitetniju opremu za plovljenje, onda je Tehnonautika pravo rešenje za vas.

Nudimo vam, po najpristupačnijim cenama u zemlji, najmoderniju opremu za sva plovila, odnosno nautičku opremu i palubnu opremu, napravljenom po poslednjim standardima nautičke profesije. Budući da je sigurnost na vodi prioritet kada plovite, kod nas možete naći i vrhunsku sigurnosnu nautčku opremu. Između ostalog, u našoj bogatoj ponudi ovde se nalaze navigacioni uređaji, potom oprema za sidrenje, kao i oprema za svetlosno obeležavanje plovila. Našu celokupnu ponudu možete pronaći u našoj web prodavnici. To znači da kupovinu željene opreme sasvim jednostavno možete izvršiti online, a isporuka na kućnu adresu stiže u najkraćem roku.

Budite slobodni da nas posetite i kontaktirate. Opremite i pripremite svoje plovilo onako kako ste oduvek zamišljali!

1 thoughts on “Dunavom od Beograda do Crnog mora – Uživajte u neverovatnoj plovidbi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *