Nautika

Zaštita i održavanje plovila – Jedini način za dugovečnost vašeg plovnog objekta

oprema za zaštitu plovila Tehnonautika 1

Oprema za zaštitu plovila obezbediće vašoj „ljubimici na vodi“ duži vek trajanja, kao i udobno plovljenje gde god se nalazite.

Krstarenje brodom ili plovidba nekim drugim plovnim objektom za svakog pravog mornara i vlasnika plovila predstavlja nezaboravnu avanturu. Nevezano da li putuje privatno ili iz korporativnih razloga. Dakle, plovila se većinu svog životng veka nalaze u vodi. Čak i kada nisu u vodenoj sredini, kao i svako drugo prevozno sredstvo, podložni su promenama, kvarovima i oštećenjima. Da bi vaša plovidba bila bezbedna i prijatna, neophodno je da, koliko god da je to u vašoj moći, smanjite rizike od neželjenih uticaja na plovila. Drugim rečima, svako plovilo treba redovno održavati, proveravati i štititi, kako bi im se životni vek produžio. Zato je potrebno nabaviti odgovarajuću opremu pomoću koje ćete ovaj cilj i postići.

Oprema za zaštitu i održavanje plovila – Preventiva je „lek“

Bolje je sprečiti nego lečiti.“ Izreka koju ste verovatno mali milion puta do sada čuli. Čuvena rečenica koja se u svakom smislu može primeniti i kada je u pitanju zaštita i održavanje plovila. Dakle, jedino preventivnim delovanjem predupredićete sve negativne efekte koji mogu „pogoditi“ vaše plovilo. Zato je neophodno preduzeti niz pripremnih radnji pre nego što se otisnete put vode. Na prvom mestu morate redovno održavati svoje plovno sredstvo. To znači da periodično čistite svoje plovilo od prljavštine, vlage i sličnih nepoželjnih stvari. Dakle, higijena je na prvom mestu.

Kada čistite plovilo, proverite ima li nekih oštećenja i kvarova, kako biste odmah mogli da reagujete. Ukoliko ih ima, uklonite staru staru podlogu i nanesite novu. Ona mora biti čvrsta i stabilna, jer samo na taj način srečava sva buduća oštećenja. Ako ima potrebe, skinite i staru boju, i obavezno stavite novu. Pored zaštitne, farbanje ima i estetsku funkciju, tako da će vaše plovilo biti i atraktivno i bezbedno za plovljenje. Radi zaštite od korozije i podmazivanja određenih delova plovila možete koristiti odgovarajuće sprejeve.

oprema za zaštitu plovila Tehnonautika 2

Obavezna i neophodna oprema za zaštitu plovila podrazumeva i korišćenje antivegetativnih premaza, odnosno antialgina. Nakon što antialgin nanesete na plovilo, njegovo zaštitno dejstvo može trajati do dve godine, pod uslovom da se plovilo sve vreme nalazi u vodi.

Zaštitite svoje plovilo od UV zračenja i mehaničkih udaraca

Leto predstavlja savršeno godišnje doba za plovljenje. Upravo su u ovom periodu temperaturni i vremenski uslovi idealni za plovidbu na duži rok. Međutim, to ne znači da zaštitu broda, čamca, jedrilice, jahte i slično treba zapostaviti. Naprotiv, jer čak i u tada plovni objekti dolaze pod neposredni „udar“ nepovoljnih efekata. Ovde na prvom mestu podrazumevamo UV zrake. Naravno, sunčevo zračenje možete, putem solarnih panela, pretvoriti u električnu energiju. Ali, ipak, morate zaštiti ne samo plovilo, već i sebe od njih.

Zato je uvek neophodno imati vrhunske tende. One obezbeđuju plovnom objektu i vama hladovinu i zaštitu tokom najtoplijih dana u godini. Takođe, putem tendi zaštitićete plovilo i od kiše, grada, kao i sličnih loših vremenskih uslova za plovidbu. Kao što smo već napomenuli, čak i kada plovilo izvadite iz vode, potrebno je brinuti o njemu. Najbolja oprema za zaštitu plovila u ovom slučaju su kvalitetne cerade i prekrivke. S druge strane, mehanička oštećenja i udarci uvek predstavljaju potencijalnu opasnost po plovilo. Ovo se naročito odnosi prilikom pristajanja plovila u luku, pristanište ili uz neki drugi objekat. Iz tog razoga neophodno je snabdeti plovilo pouzdanim bokobranima.

Jedan od trendova koji je sve popularniji u Srbiji, a čiji cilj je istovremeno personalizacija, zaštita i ulepšavanje plovila, svakako je njihovo presvlačenje. Odnosno, oblepljivanje celog plovila ili pojedinih delova odgovarajućim folijama. Ovo je ujedno i ekonomično rešenje jer ćete vam uštedeti i vreme i budžet.

Koja oprema je neophodna za zaštitu plovnih objekata?

Dakle, vidimo da oprema za zaštitu plovila igra veliku (ako ne i najveću) ulogu u njegovom održavanju i omogućavanju funkcionalne i udobne plovidbe. Bez ovih zaštitnih sredstava, svako plovilo bi se redovno kvarilo, a svakodnevna oštećenja postala bi vaša realnost. Zato se postavlja pitanje – šta je sve neophodno od opreme kako se ove i slične stvari ne bi dešavale? Jedan od najtraženijih proizvoda, kada je higijena i čišćenje plovila u pitanju, jeste International Boat Shampoo. Uklanja svu moguću prljavštinu i može se koristiti na svim površinama. Takođe, International UV Wax Sealer mnogi koriste za dugotrajnu zaštitu voska. Ovo sredstvo sadrži UV zaštitu koja dodatno produžava vek trajanja voska.

Za uklanjanje tvrdokorne rđe i svih mrlja, kao i tragova od vodene linije, neophodno je imati International Stain Remover. Od antialgina, poželjno je nabaviti Nautical Antialgin ili Seajet 034 Emperor White. Naravno, ukoliko vam je lakše, možete koristiti i antialgine u spreju. Takođe, sprejevi za zaštitu i održavanje omogućiće vam dugotrajnu funkcionalnost i upotrebljivost plovila. Sve ovo, ali i mnogo više od toga, možete pronaći u Tehnonautici – vrhunsko opremljenoj i najkvalitetnijoj prodavnici opreme za plovidbu u zemlji. Prodajemo, po najpovoljnijim cenama, nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu nautičku opremu.

Našu celokupnu ponudu možete pogledati u jedinstvenom web-shopu, što znači da kupovinu možete obaviti i online putem. Posetite nas ili nas kontaktirajte, i pronađite sve što vam je potrebno da vaše plovilo zablista na vodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *