Blog

Kad vetrovi „zagrme“ bež’te sa Dunava

vetrovi na Dunavu Tehnonautika 1

Vetrovi na Dunavu umeju biti veoma jaki, a ponekad i kobni po ljude. Zato uvek sa sobom morate imati odgovarajuću bezbednosnu, odnosno sigurnosnu opremu za plovljenje po svim vremenskim okolnostima.

Beograđani vole da uživaju u plovidbi, ali kad vetrovi „zagrme“ bež’te sa Dunava. Ovo kažu poznavaoci naše najveće reke, jer „priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo“. Na ovoj reci najčešće kosi Košava, ali isto važi i za druge vetrove koji su ređi. Međutim, i oni znaju da naprave haos među rečnim plovilima. Jak vetar vas neće oduvati ako se nalazite na tlu, ali ako ste na reci… Mnogi se tada pitaju – šta raditi u slučaju nevremena na vodi?

Elem, da li ste se nekada pitali šta je u Beogradu starije od Beograda? Kada bi vam postavili ovo pitanje verovatno biste slegli ramenima ne pomišljajući da vas tačan odgovor upravo „šamara“ po obrazima ili vam mrsi kosu. Plahoviti simbol srpske prestonice može da bude topao i leden, da bude blag ili da dostiže udare od više od 130km na čas. U svakom slučaju, vetar košava svakako je najstarija prirodna pojava u beogradskom kraju, ali i u celom Podunavlju.

Vetrovi na Dunavu – Sulejman kumovao košavi

Staro srpsko ime za ovaj vetar je Ustoka, ali se u narodu zadržao naziv košava koji je u avgustu 1521. godine vetru kumovao sultan Sulejman Veličanstveni kada su Osmanlije osvojile Beograd. Košava (hoš hava – turc.) u prevodu znači brz vetar.

Meteorolozi ističu da u Beogradu košava dostiže najveće brzine na Dunavu i na Dorćolu, a najveća je izmerena u jesen 1976. godine – 130 kilometara na čas. To znači da vetrovi na Dunavu umeju biti i te kako opasni. Pri ovakvim udarima padaju krovovi, tende, lome se i grane drveća.

vetrovi na Dunavu Tehnonautika 2

Beograđani kažu da košavu broje tri, sedam ili 21 dan. Dok statistike meteorologa kazuju da taj najveći prečistač vazduha zna da „kosi“ i po mesec dana.

Ipak, najveće glavobolje košava zadaje plovilima na Dunavu, posebno u donjem toku reke. Čamdžije, skeledžije i nautičari tvrde da ako košava u Beogradu duva 20 kilometara na čas njena brzina kod Golupca je najmanje tri puta veća. Zato i oni poručuju da kad vetrovi „zagrme“ bež’te sa Dunava. Kapetani brodova i barži navode da je, dok duva košava, plovidba Dunavom nizvodno opasnija od one uzvodno.

Osim košave, koja je istočnog i jugoistočnog pravca, Dunavom duvaju i jaki vetrovi severnog pravca, koji prodiru iz Panonske nizije. Posledice tih strujanja vazduha u više navrata su bile tragične. Zato naročito budite oprezni kada putujete Dunavom od Beograda do Crnog mora.

Za tri minuta udavljeno 126 putnika

Siloviti vetrovi na Dunavu, inače, nisu najnovijeg datuma. Najveća nesreća na Dunavu izazvana snažnim naletom vetra se dogodila 9. septembra 1952. u Beogradu kada je oluja potopila brod „Niš“ sa 150 putnika, od kojih je njih 126 smrtno stradalo.

Brod je bio predviđen za 60 putnika. Niko nije očekivao da će jedna iznenadna promena vremena imati takvu moć da obori ne baš mali brod za svega tri minuta. Sve se odigralo tako munjevito da nije bilo vremena za spasavanje putnika.

Brod „Niš“ kasnije je nazvan „dunavski Titanik“.

Vetrovi na Dunavu – Vetar nosio Andonova 300 metara

Na isti dan, posle 67 godina od te tragedije, na Dunavu je nastradao popularni srpski reper Dalibor Andonov Gru (47). Andonov je paraglajdingom upao u reku, a nesreću je izazvalo iznenadno nevreme praćeno jakim vetrom. Iako je bio snažan i iskusan sportista, vetar ga je nosio kroz Dunav čak 300 metara. Svedok nesreće Vladimir Polča je ispričao medijima da je odjednom dunuo snažan severni vetar koji je podigao kajtera u kojem je bio Gru, a onda ga dva puta udario o vodu. Gruovi prijatelji, koji su s njim bili na surfrovanju, brzo su čamcem stigli do nastradalog repera. Ali, kada su ga izvukli na obalu mogli su samo da konstatuju najgore.

vetrovi na Dunavu Tehnonautika 3

I u novembru 2016. godine jak olujni vetar je potopio teretni brod „Beograd II“ kod Donjeg Milanovca. Na sreću, posada je nekoliko minuta pre prevrtanja broda iskočila sa palube tako da žrtava i povređenih nije bilo. Zato je uvek neophodno posedovati i pouzdanu opremu za spasavanje i preživljavanje na vodi.

U poslednjih nekoliko godina Srbijom često protutnji tornado ili pijavica, koji opustoši sve pred sobom. Poslednji put to se dogodilo pre dve godine u beogradskom naselju Borča kada je za svega par minuta sve bilo paralisano. Dok je Dunav u isto vreme tada zaličio na pomahnitalu reku. Ovu pojavu metereolozi objašnjavaju klimatskim promenama i povećanjem temperature za jedan stepen.

Kad god i gde god da plovite – Sigurnost na vodi je uvek prioritet

Bez obzira da li plovite prvi put ili ste iskusan nautičar, uvek imajte na umu da je bezbednost najvažnija stvar prilikom plovljenja. Zato uvek pri sebi morate imati odgovarajuću sigurnosnu nautičku opremu. Kada su vetrovi na Dunavu u pitanju, neophodno je da, pre svega, vežete svoje plovilo najkvalitetnijim i čvrstim kanapima za bilo koju stabilnu površinu. Naravno, biće vam potrebna i adekvatna oprema za sidrenje. Ona će vam pomoći da zaustavite svoj plovni objekat na siguran način. Takođe, kako ne biste napravili štetu na plovilu, prilikom zadržavanja u luci ili radi izbegavanja sudara sa drugim plovnim sredstvom, obavezno postavite bokobrane.

Ukoliko želite da nabavite ovu, ali svu drugu potrebnu opremu za plovidbu, onda je Tehnonautika jedino pravo rešenje za vas. Ova prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam, pored sigurnosne, nautičku i palubnu opremu za sve vrste plovila. I to po najpovoljnijim cenama u gradu. Celokupnu našu ponudu možete pronaći u našoj jedinstvenoj web prodavnici, što znači da kupovinu plovidbene opreme možete izvršiti i onlajn putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja u Zemunu u prodavnici koja se prostire na više od 280 metara kvadratnih.

Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate, jer je zadovoljstvo naših kupaca nama na prvom mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *