Blog

Kako pripremiti plovilo za zimsku sezonu na najbolji način?

priprema plovila za zimu Tehnonautika 1

Priprema plovila za zimu podrazumeva preduzimanje više radnji kako bi vaše plovilo bilo sigurno tokom zimskog perioda.

Letnja sezona i topli dani su nam lagano na izmaku. Verovali ili ne, zimski period i hladne temperature će doći i pre nego što to mislimo. Zato na vreme treba pripremiti brod, jedrilicu, čamac ili bilo koje drugo plovno sredstvo za zimu. Jedno od najčešćih pitanja sa kojim se susreću čak i iskusni nautičari i dugogodišnji vlasnici plovila jeste – kako pripremiti plovilo za zimsku sezonu? Šta sve treba uraditi kako bi plovilo bilo najzaštićenije tokom zime? Mnogi pogrešno veruju da je dovoljno izvući plovilo iz vode i smestiti ga u garažu. Ili da je, pak, dovoljno držati ga prekrivenim u dvorištu ili na nekom drugom otvorenom mestu. Međutim, stvari uopšte nisu tako jednostavne.

Zimski vremenski uslovi i dugi vremenski period skladištenja mogu i te kako dovesti do oštećenja i habanja vašeg plovila. Što neminovno uzrokuje dodatne (i skupocene) troškove popravke i održavanja, što definitivno ne želite. Zato vam pružamo savete kako da svoje plovilo pripremite za zimski period.

Priprema plovila za zimu – Dobro očistite i isperite plovno sredstvo

Prvi i osnovni korak prilikom pripreme plovila za zimu jeste njegovo kompletno čišćenje. Dakle, i njegovu spoljašnjost i njegovu unutrašnjost. Kada plovilo izvadite iz vode, imaćete bolju i veću preglednost, odnosno možete ga videti u potpunosti. Na taj način, možete detaljno očistiti i one delove broda koji su vam bili nepristupačni, poput njegovih donjih delova i jedinica. Čistiji brod će biti otporniji na zimske temperaturne prilike i mnogo bolje će „podneti“ hladno vreme. Dakle, operite celo plovilo i njegov trup.

priprema plovila za zimu Tehnonautika 2

Uklonite svu prljavštinu koja se nakupila na osovinama, kormilu i drugim jedinicima donjeg dela broda. Obavezno očistite i isperite i gornji deo broda, odnosno njegovu palubu, a možete naneti i vosak. Ukoliko je potrebno, izvršite i peskarenje ili farbanje celokupnog plovila. Sve ove radnje imaju zaštitni karakter. Obavezno proverite ima li znakova curenja – obratite pažnju na sve ventile ili bilo koje druge delove na kojima može doći do curenja. Najbitnije je da plovilo, tokom zimske sezone, bude u potpunosti suvo, kako vlaga ne bi prouzrokovala koroziju.

Održavajte pogonski sistem plovila – Određene tečnosti morate zameniti ili dodati

Obavezna stavka, kada je u pitanju priprema plovila za zimu, jeste ispiranje, dodavanje ili zamena određenih tečnosti poput ulja, goriva ili antifriza. Temeljno isperite ventilacioni sistem, odnosno sistem hlađenja na vašem plovilu. Na taj način ćete ukloniti bilo kakvu so, prljavštinu ili znakove korozije. Nemojte praviti veliku grešku i ostaviti rezervoar plovila prazan tokom zime. Obavezno (ali obavezno!) napunite rezervoar gorivom kako ne bi došlo do nastanka kondenzacije. Promenite i filter za gorivo.

Poželjno je da u ovaj rezervoar dodate i stabilizator goriva, kako bi ceo motorni sistem plovila bio čist tokom zime. Ispustite i svu vodu iz motora. Nakon što sve ovo uradite, slobodno pokrenite motor kako biste se osigurali da ceo pogonski sistem funkcioniše. Promenite motorno ulje i filter za ulje, nakon što se on malo zagreje. Ovo će pomoći da se uklone sve nečistoće iz motora. Ubacite i netoksični antifriz, prema specifikacijama proizvođača, u rashladni sistem i motor koristeći odgovarajuća creva. Ova radnja će sprečiti zamrzavanje delova vašeg motora, a ujedno će ga zaštititi od korozije. Skinite i pogonske kaiševe, jer oni mogu pući pri dužim periodima zategnutosti.

Nemojte zaboraviti da ceo mehanizam za upravljanje plovilom podmažete.

Priprema plovila za zimu – Obratite pažnju na baterije i elektroniku plovila

Baterije, elektronika i električne instalacije vašeg plovila svakako moraju preživeti zimu. Zato celokupni ovaj sistem, a naročito baterije, morate održavati tokom zime adekvatnim i zdravim punjenjem. Najbolje rešenje bi bilo da isključite vaš glavni punjač za baterije na plovilu i da testirate baterije jednom mesečno. Ukoliko njihova napunjenost padne ispod 75 odsto, uključite punjač baterije i tokom noći ih napunite pod punim naponom. Potom ujutru, kada se baterije u potpunosti napunite, isključite punjač iz struje.

priprema plovila za zimu Tehnonautika 3

Za baterije je takođe bitno pomno pratiti i vremensku prognozu. Naime, ukoliko meteorolozi najavljuju nagle padove temperature ispod nule, kada dolazi do smrzavanja, najbolje bi bilo da baterije izvadite u potpunosti iz plovila. Odložite ih u svoj dom ili na neko drugo toplo mesto, nabavite neki mobilni punjač i povremeno punite baterije. Priprema plovila za zimu takođe podrazumeva da uklonite i sve nepotrebne stvari. Kada kažemo „nepotrebne“, tu mislimo na stvari koje neće koristiti plovilu tokom zime ni na koji način. Dakle, uklonite elektroniku, radio, dragocenosti, aparate za gašenje požara i druge uređaje, kako biste ih zaštitili od oštećenja ili krađe.

Nakon što sve ovo uradite, prekrijte plovilo odgovarajućim prekrivkama i navlakama koje će ga zaštititi od prljavštine, vlage i prašine.

Pronađite mesto gde ćete čuvati svoje plovilo tokom hladnih meseci

Jedno od načešćih pitanja, kada je u pitanju priprema plovila za zimu, jeste – gde čuvati plovilo? Na kom mestu ga treba ostaviti, odnosno uskladištiti? Ovde postoje dve opcije. Prva opcija jeste da plovni objekat ostavite na otvorenom, što je izuzetno jeftina ili, pak, besplatna mogućnost. Međutim, i tada je plovilo izloženo određenim spoljašnjim uticajima, što može prouzrokovati kvarove i oštećenja. Druga opcija jeste da plovilo držite u zatvorenom prostoru, poput garaže. Ukoliko iznajmljujete prostor za smeštaj plovila, to može biti malo skuplja opcija, ali mnogo bezbednija i sigurnija u odnosu na čuvanje broda u, recimo, dvorištu.

priprema plovila za zimu Tehnonautika 4

I naravno, s vremena na vreme, obiđite i proverite svoje plovilo. Ne može da škodi. Kao što vidimo, priprema plovila za zimu uopšte nije lak zadatak i iziskuje preduzimanje više radnji, koje za cilj imaju zaštitu broda tokom zimske sezone. Imajte u vidu da smo vam mi naveli samo osnovne stvari koje morate uraditi. Sve što vam je potrebno od opreme, koja će poslužiti da pripremite plovno sredstvo za predstojeću zimu, možete pronaći u prodavnici najkvalitetnije nautičke opreme u Beogradu – Tehnonautika. U našem bogatom asortimanu proizvoda možete naći celokupnu plovidbenu opremu za sve vrste plovila. Dakle, pored nautičke opreme, nudimo vam i, po najpovoljnijim cenama, pouzdanu palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu.

Našu kompletnu ponudu možete potražiti u našoj jedinstvenoj web prodavnici, tako da kupovinu opreme ili delova za plovilo možete brzo, lako i jednostavno izvršiti i onlajn putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili nas kontakirajte i pronađite sve što vam je potrebno za vašeg „ljubimca“ na vodi.

9 thoughts on “Kako pripremiti plovilo za zimsku sezonu na najbolji način?

 1. Nina Wilkins kaže:

  Thanks for the useful info.

 2. You made some fine points there. I did a search on the theme and found a good number of people will go along with with your blog.

 3. Hey, thanks for the article post. Fantastic.

 4. Carman Mack kaže:

  Wonderful, what a blog it is!

 5. Gilbert Poet kaže:

  If some one wants expert view on the topic of blogging and site-building after that i advise him/her to visit this website, Keep up the fastidious job.

 6. Shira Joynson kaže:

  Enjoyed every bit of your blog.Really looking forward to read more. Great.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *