Blog

Plovidba tokom jeseni – Šta sve treba unapred znati i uraditi?

plovidba tokom jeseni Tehnonautika 1

Plovidba tokom jeseni može biti vaše najlepše, ali i najizazovnije iskustvo na vodi. Sve zavisi od toga da li ste se i kako unapred pripremili za jesenju plovidbu.

Letnja sezona je završena, ali to ne znači da je i sezoni plovljenja došao kraj. Naprotiv. Mnogi nautičari će vam reći da jesen, zapravo, predstavlja idealno godišnje doba za plovidibu. S jedne strane, na rekama, morima ili jezerima manje je plovila, tako da nećete imati problem sa gužvom. Odnosno, imaćete više prostora za sopstveni plovidbeni manevar. S druge strane, vremenski uslovi za plovidbu, naročito u jesen, mogu da budu zaista prijatni i ugodni.

Ali, naravno, postoji i druga strana medalje. Dani postaju kraći, temperatura lagano pada, ali i vetrovi umeju i te kako da „šibaju“. Što plovljenje može učiniti velikim izazovom. Zato je najbitnije preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti i izvršiti dobru pripremu plovila za jesenju plovidbu.

Plovidba tokom jeseni – Unapred se dobro pripremite za vremenske uslove i organizujte put

Pre nego što pripremite svoj brod, jedrilicu, čamac ili drugo plovno sredstvo za plovidbu, prvo pripremite sebe i dobro organizujte svoje putovanje. Koje god da je godišnje doba, vreme je uvek nepredvidiva kategorija i za trenutak se sunčani intervali mogu pretvoriti u kišu i oluju. Ovo naročito dolazi do izražaja tokom jeseni. Zato, pre nego što se otisnete put vode – uvek prvo proverite vremensku prognozu. Moderni mobilni telefoni imaju aplikaciju koja vam može pokazati tačne vremenske podatke u svakom trenutku.

plovidba tokom jeseni Tehnonautika 2

Ovo je jedini način da predupredite sve loše vremenske uslove, odnosno da znate unapred šta vas čeka, kada je plovidba tokom jeseni u pitanju. Druga, ne manja važna stvar za jesenju plovidbu jeste da takođe unapred isplanirate svoju rutu. Dobro je poznato da noć veoma brzo „pada“ tokom jeseni. Stoga, kojim god plovnim putem da se krećete, važno je da pre plovidbe uvek imate opremu za svetlosno obeležavanje, kao i odgovarajuće navigacione uređaje. I što je najbitnije – svoj plan putovanja uvek saopštite porodici, prijateljima i drugim ljudima koji ne putuju sa vama. Na taj način, ukoliko dođe do neke nepovoljne situacije, oni će moći da obaveste nadležne službe kuda ste se uputili i gde da vas pronađu.

Obavezno se dobro se obucite

Sa dolaskom jeseni, dolazi i do pada temperatura. Još ako planirate da na vodi budete više dana ili nedelja, kao u slučaju plovdibe Dunavom od Beograda do Crnog mora, znajte da noći i te kako umeju biti hladne. Zato plovidba tokom jeseni podrazumeva da se prethodno dobro obučete, kako ne biste rizikovali bilo kakve zdravstvene probleme na putovanju. Vetrovi tokom jeseni ne samo što su hladniji, već duvaju i većom snagom nego tokom leta. Jedino ako imate pravu, udobnu i višeslojnu odeću, vaše putovanje na vodi tokom jeseni će vam biti avantura za pamćenje. Imajte u vidu da su komadi odeće sa više slojeva bolje rešenje od jednog ili dva džempera.

To je zbog toga što veći broj tankih slojeva bolje zadržavaju vazduh, čime održavaju njegovu ravnomernu cirkulaciju, ali optimalnu toplinu i temperaturu tela. Bitno je da uvek budete spremni. Zato, nemojte zaboraviti da ponesete i odgovarajuću odeću za kišu i oluju, jer vas tokom jeseni može iznenada zadesiti snažno nevreme. Ponesite i dodatni set odeće i obuće, jer uvek postoji mogućnost da se suočite sa hladnom vodom. Nemojte se libiti da ponesete i neku vrstu grejača ili radijatora sa sobom. I to ne samo zbog toga što su temperature niže, pa će vas ugrejati, već zato što će grejači dobro osušiti i vas, ali i delove broda. Oni takođe smanjuju kondenzaciju i vlagu, čime će učiniti vašu jesenju plovidbu mnogo podnošljivijom.

Plovidba tokom jeseni zahteva prethodnu celokupnu proveru sistema plovila

Ubedljivo najvažnija stavnka, kada je u pitanju plovidba tokom jeseni, jeste kompletna i detalja provera (sistema) plovnog objekta. S kraćim danima i hladnijim temperaturnim prilikama tokom jeseni, od životnog značaja može biti pravilno funkcionisanje vašeg plovila. Proverite da li postoje neka oštećenja plovila ili pukotine, kako voda ne bi mogla da prodre. Takođe, ispitajte ispravnost kaljužne pumpe, ventilacionog sistema, motora, kao i celokupne elektroinstalacije na plovilu. Treba istaći da jedrenje tokom jeseni ume i te kako da bude opterećujuće za vaše akumulatore.

plovidba tokom jeseni Tehnonautika 3

Ne samo da akumulatori „ne vole“ hladno vreme, već će zbog svetala i grejača na brodu morati pod većim pritiskom da rade. Što znači da veoma lako može doći do kvara. Zato, pre jesenje plovidbe proverite da li su akumuluatori dobro napunjeni, ali i zamenite ih ukoliko postoji potreba za tim. S obzirom na to da noć pada ranije nego za vreme leta, ponesite sa sobom i dodatne vodotporne lampe. Istovremeno, proverite i funkcionisanje navigacionog sistema. Nemojte zaboraviti da ispitate da li ispravno radi vaš radiotelefonski uređaj.

Ne bi bilo loše da, pre jesenje plovidbe, razmislite o menjanju goriva, odnosno o prelasku sa butana na propan. Jer, propan mnogo bolje radi u hladnijim sredinama.

Uvek ponesite zaštitnu opremu za jesenju plovidbu

Već smo pomenuli da je potrebno da se obučete adekvatno pre nego što započnete svoje jesenje plovljenje. Međutim, pored ove osnovne odeće, plovidba tokom jeseni iziskuje i nošenje odgovarajuće zaštitne opreme, odnosno opreme za spasavanje. Naime, tokom jeseni, voda postaje hladnija iz dana u dan, te slučajan pad u vodu povećava rizik nastanka hipotermije. Zato je neophodno plovilo opremiti sigurnosnim pojasevima, sigurnosnim prslucima, kao i kolutovima za spasavanje. Nikada nemojte zaboraviti da ponesete i odgovarajući set prve pomoći. Njega uvek morate imati sa sobom.

Koliko god plovljenje tokom jesenje sezone imalo svojih velikih prednosti, vidimo da uvek morate biti dobro pripremljeni i opremljeni za ovaj poduhvat. Da ništa ne bi pošlo po zlu dok se nalazite na vodi i kako biste vi bili bezbedni, Tehnonautika vam nudi najkvalitetniju plovidbenu opremu za jesen. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći apsolutno sve što vam je potrebno za vrhunsku plovidbu u svakoj prilici. Nudimo vam, između ostalog, najsavremeniju nautičku opremu, palubnu opremu, ali i najbezbedniju sigurnosnu nautičku opremu. Našu celokupnu ponudu možete pogledati u našoj online prodavnici, što znači da kupovinu možete izvršiti i putem interneta.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate, jer vaše zadovoljstvo nama je na prvom mestu. Neka vaša jesenja plovidba bude događaj koji će se prepričavati!

Related Posts

2 thoughts on “Plovidba tokom jeseni – Šta sve treba unapred znati i uraditi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *