Blog

Akumulatori za plovila – Sve što treba da znate o njima

akumulatori za plovila Tehnonautika 1

Akumulatori za plovila predstavljaju neophodan deo elektronske opreme plovnih objekata. Njihova važnost je utoliko veća što oni „zauzimaju“, možda, i najskuplju stavku u celokupnoj nautičkoj opremi.

Akumulatori ili baterije za plovna sredstva su, nesumnjivo, najspecifičniji i najosetljiviji deo plovidbene opreme. Oni su dizajnirani isključivo za upotrebu na brodu, jahti, jedrilici ili drugom plovilu. Njihova konstrukcija i ploče su jače, tvrđe i otpornije na vibracije ili bilo koje druge spoljašnje efekte. To znači da ove akumulatore ni na koji način ne treba mešati ili upodobljavati sa akumulatorima za vozila u drumskom saobraćaju. Pojedini vlasnici plovila prave veliku grešku ugrađujući, umesto brodskog, akumulator za automobil. Na taj način skraćuje se životni vek, ne samo akumulatora, već i celokupne elektronike na plovilu. Nemojte nikako činiti ovo, već nabavite pouzdan, siguran i kvalitetan akumulator za plovilo, na čiju upotrebu i funkcije se možete osloniti u dužem vremenskom periodu.

Akumulatori za plovila – Koje vrste ovih baterija postoje?

Voda je, prilikom plovljenja, logično, prirodno i gotovo konstantno okruženje svakog plovila. Ali, bez obzira na to, akumulatori za plovila uvek treba da budu instalirani što dalje od uticaja vode i vlage, odnosno na suvom mestu kako ne bi došlo do oštećenja ili kvara. Pritom, mesto na kojem se ove baterije postavljaju mora biti stabilno, odnosno akumulator mora biti dobro pričvršćen. Ovo važi za bilo koji tip akumulatora. Zato se sada postavlja pitanje – koliko ima tipova akumulatora za plovila? Postoje tri osnovne vrste akumulatora za plovila.

akumulatori za plovila Tehnonautika 2

  1. Startna baterija (akumulator). Ove baterije snabdevaju plovila sa brzom i, istovremeno, snažnom električnom energijom u toku veoma kratkog vremenskog perioda. One su, dakle, napravljene da pokrenu motor plovila. Ali, njihova funkcija jeste i da brzo napune alternator motora, kao i da održavaju njegov rad. Startna baterija se ne sme koristiti kao uređaj za napajanje.
  2. Duboko prazneći (deep-cycle) akumulator. Ove baterije, tokom dužeg vremenskog perioda, sporo i polako ispuštaju električnu energiju i omogućavaju rad svih elektroinstalacija na brodu. Duboko prazneći akumulator ima dug vek trajanja i može podneti više stotina ciklusa punjenja i pražnjenja. Deep-cycle akumulator je pravi izbor za napajanje motora broda, kao i drugih uređaja na plovilu koji se pune putem baterije. Ovaj akumulator možete najlakše razlikovati od startne baterije prema ceni, jer su deep-cycle baterije skuplje.
  3. Marina baterije dvostruke namene. Ovi akumulatori kombinuju performanse startnih i duboko praznećih baterija i dobar su izbor za manja plovila, u slučaju kada nema mesta za dva akumulatora. Iako poseduju sve funkcije obeju vrsta baterija, nisu toliko efikasni i izdržljivi kao zasebni akumulatori.

Zbog čega dolazi do kvara ovih akumulatora?

Akumulatori za plovila, kao, uostalom, i bilo koji drugi električni uređaji, podložni su kvarovima i oštećenjima. Ovo se najčešće dešava kada se ne vodi računa o njihovom održavanju. Kada se sve sabere i oduzme, postoji nekoliko razloga zbog čega dolazi do kvara baterija za plovna sredstva. Na prvom mestu, ovi akumulatori se kvare zbog boravka u ekstremnim temperaturnim okolnostima. Iako napravljeni da izdrže teške vremenske uslove, ovi akumulatori se kvare usled pregrevanja ili izlaganja preteranoj hladnoći.

Takođe, veliki broj akumulatora za plovila kvari se zbog nepravilnog punjenja. Svaka baterija je posebna kada je u pitanju njeno ponovno punjenje. Ukoliko akumulator stavite na isuviše visoki napon zarad brzog punjenja, verovatno će ovo uzrokovati prestanak rada baterije. Visoki naponi, naime, ubrzavaju stepen korozije baterije. Uzrok kvara može biti i sumporizacija akumulatora. Kada olovno-kiselinske baterije isprazne manje od trideset procenata svog kapaciteta, ova kiselina se može nakupiti u vidu kristala sulfata na olovnim pločama. Mnogima će delovati čudno, ali se akumulatori za plovila mogu pokvariti usled neadekvatnog odlaganja, odnosno skladištenja na duži rok.

akumulatori za plovila Tehnonautika 3

Još neki od uzročnika kvarova akumulatora za plovila su i njegova pogrešna instalacija, kao i korišćenje pogrešnog tipa baterija za određenu namenu.

Akumulatori za plovila – Kako ih održavati?

Sada kada smo videli zbog se najčešće akumulatori za plovila kvare, nameće se pitanje – na koji način ih treba održavati? Kako im produžiti životni vek kako bi elektronika na plovilu besprekorno radila? Zato vam sada pružamo nekoliko jednostavnih i korisnih saveta za održavanje ovih baterija. Biće vam potrebno svega nekoliko minuta da preduzmete ove radnje. I upravo će ove mere omogućiti da vaš akumulator bez problema radi duži niz godina.

  1. Uvek koristite odgovarajući punjač za baterije. Time ćete izbeći rizik od oštećenja ili kvara.
  2. Obavezno napunite akumulator nakon svake upotrebe.
  3. Redovno uklanjajte prljavštinu i nečistoću sa ploče akumulatora i održavajte ih čistim. Na taj način sprečićete mogućnost nastanka korozije.
  4. Koristite odgovarajuće matice kako biste učvrstili električne žice.
  5. Održavajte adekvatni nivo vode u natopljenim baterijama. Destilovana voda je primarna tečnost neophodna za održavanje „zdravlja“ olovno-kiselinskih akumulatora.

Gde nabaviti najkvalitetnije akumulatore za čamce, brodove i druga plovila?

Kao što smo mogli da zaključimo, akumulatori za plovila igraju najvažniju ulogu u pravilnom radu električnih instalacija na plovilu. Zato je u svakom trenutku potrebno imati samo vrhunske i kvalitetne akumulatore. Stoga, nikada nemojte kupovati jeftine baterije plovila. Ne samo što vam takav akumulator neće dugo trajati, već će uzrokovati i prevremena oštećenja i na drugim uređajima pripojenim na tu bateriju. A to, nikako ne želite. Pored akumulaotra, morate posedovati i odgovarajuću kutiju za akumulator izrađenu od polipropilenske plastike. Bitne komponente akumulatora su, između ostalih, panel ampermetar, kao i odgovarajući on-off prekidač.

akumulatori za plovila Tehnonautika 4

Ukoliko želite najbolju i najkvalitetniju elektroniku i elektro opremu za svoje plovilo, onda vaš izbor definitivno treba da bude Tehnonautika. Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam samo najsavremeniju opremu i delove za čamce, brodove i druga plovila. Kod nas možete pronaći, po najpovoljnijim cenama, vrhunsku nautičku opremu, sve od palubne opreme, ali sigurnosnu nautičku opremu. Našu kompletnu ponudu možete pogledati u našoj jedinstvenoj web prodavnici, tako da kupovinu lako i brzo možete obaviti i online putem. Dakle, iz udobnosti svog doma, a isporuka na kućnu adresu stiže vam u najkraćem roku.

Nalazimo na na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu, te budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate odmah. Opremite i pripremite svoje plovilo onako kako ste i zamišljali i spremite se za nezaboravne avanture na vodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *