Blog

Oprema za izvlačenje čamaca – Kako pravilno izvaditi ovaj plovni objekat iz vode?

oprema za izvlačenje čamaca Tehnonautika 1

Oprema za izvlačenje čamaca će vam omogućiti da izvučete, odnosno izvadite ovo plovno sredstvo iz vode lako i na bezbedan način.

Zimska sezona nam se približava iz dana u dan. Iako plovidba tokom jeseni ume da bude veoma zanimljiva i uzbudljiva, najvažnije je da u ovom periodu pripremite svoje plovilo za zimu. Jedan od najvažnijih segmenata pripreme brodova, jedrilica, jahti i drugih plovila jeste i njihovo izvlačenje iz vode. Zato se ovde postavlja pitanje – kako pravilno izvući čamac iz vode? Koju opremu za izvlačenje treba posedovati da bi ova procedura bila efikasna i uspešna? Koje pripremne radnje treba preduzeti kako bi izvlačenje čamaca iz vode proteklo na najbezbedniji način?

U najkraćim crtama – izvlačenje čamaca iz vode se vrši gotovo na isti način kao i njihovo puštanje u vodu, samo u obrnutom smeru. Bez obzira na to, proces izvlačenja čamaca ima i svojih specifičnosti na koje treba obratiti pažnju. Naročito treba povesti računa o kvalitetnoj i sigurnoj opremi za izvlačenje čamaca.

Oprema za izvlačenje čamaca – Priprema za izvlačenje je veoma važna

Pre nego što uopšte pristupite izvlačenju čamaca, potrebno je da se prethodno dobro pripremite za ovaj manevar, kako ne biste imali bilo kakvih problema. Pre svega, izaberite idealno vreme kada ćete izvući čamac iz vode. Drugim rečima, pokušajte da izvučete čamac iz vode kada nije „na snazi“ plima, jer će ova okolnost olakšati celokupni proces. Morate znati kako da pravilno za svoje vozilo zakačite prikolicu, na kojoj će se kasnije naći vaš čamac. S obzirom na to da ćete sada imati dodatni teret u vidu prikolice, neophodno je da se pažljivo krećete kroz saobraćaj. Proverite da li je opterećenje vašeg vozila ravnomerno, kako se prikolica ne bi otkačila.

oprema za izvlačenje čamaca Tehnonautika 2

Nakon što stignete na rampu za čamce, potrebno je da vozilo i prikolicu pravilno pozicionirate. Uzgred, rampa za čamce, brodove i druga plovila je mesto na obali na kojem se ova plovna sredstva premeštaju u vodu ili izvlače iz nje. Dakle, neophodno je da vozilo, zajedno sa prikolicom, „namestite“ na ovoj rampi tako da ne ometate druge ljude u upravljanju njihovim plovilima. Prikolica treba u jednoj meri da zađe u određenu dubinu vode. Ta mera je sve dok dve trećine njenih valjaka ili ležajeva ne bude potopljeno. Ovo će omogućiti čamcu da se sigurno stacionira na tim valjcima, bez prevrtanja vitla, odnosno vinča. Ležajevi (valjci) su, inače, dizanjnirani tako da pomognu da se čamac poravna (centrira) na prikolici.

S druge strane, točkovi vašeg vozila, po pravilu, moraju uvek biti na suvom, osim ako okolnosti ne zahtevaju drugačije.

Kako pravilno izvući čamac iz vode?

Kada prikolicu pravilno pozicionirate na rampi, pre svega sledi „evakuacija“ sa čamca. Odnosno, izvadite sav nepotreban prtljag i stvari iz čamca, kako bi se čamac što lakše izvukao iz vode. I, naravno, ako ima putnika i posade, neophodno je i da oni izađu iz čamca, kako bi pomogli pri usmeravanju vozača i izvlačenju čamca. Nakon što ste preduzeli ove pripremne radnje i sve mere predostrožnosti, sledi glavni deo, a to je izvlačenje čamca iz vode. Ostavite motor vozila da radi i podignite ručnu kočnicu. Potom, neka vaši prijatelji (a možete i sami) lagano gurnu čamac ka prikolici. Ali, to treba učiniti na taj način da pramac, odnosno prednji deo čamca bude tačno na sredini valjka.

Kada prikolica i čamac budu u istoj ravni, povežite vinč, odnosno vitlo za pramac čamca i dobro ga zategnite, sve dok čamac ne bude čvrsto postavljen na valjkove prikolice. Dok upravljate vitlom, sve vreme vodite računa da li se čamac kreće pravolinijski ka prikolici, kako ne bi iskliznuo. Čim se prednji deo čamca „prilepi“ uz vinč, vreme je da prikačite sigurnosni lanac, odnosno čeličnu sajlu. Zarad dodatne sigurnosti, čamac možete za prikolicu vezati kanapima. Za sve vreme ovog manevra neophodna vam je, dakle, i adekvatna oprema za izvlačenje čamaca.

oprema za izvlačenje čamaca Tehnonautika 3

Kada je čamac sigurno smešten i pričvršćen na prikolicu, polako počnite svojim vozilom da vučete prikolicu, izlazeći sa rampe.

Koji su neophodni delovi i oprema za izvlačenje ovih plovnih sredstava?

Kao što možemo da vidimo, proces izvlačenje čamaca iz vode ni najmanje nije jednostavan. Štaviše, ova procedura može biti i te kako komplikovana ako se niste opremili i pripremili za ovaj poduhvat. Zato se sa razlogom postavlja pitanje – koja je neophodna oprema za izvlačenje čamaca? Pored, naravno, prikolice, bez koje je izvlačenje čamca nemoguće, potrebno je imati i prateće delove. Na prvom mestu, to su odgovarajući valjkovi za prikolice. Pored njih, treba imati i roler za prikolice. Kako prednji deo broda ne bi bio oštećen prilikom njegovog izvlačenja i kako bi se izvršilo centriranje čamca na prikolicu, neophodno je posedovati i kvalitetni pramčani odbojnik.

Ručni vinč od cinkovane i hromirane legure sa ojačanom ručkom će vam pomoći da izvlačenje čamca bude besprekorno. Takođe, visokootporna poliesterska gurtna sa kukom predstavlja idealnu zamenu za čelične sajle. Zato, ukoliko želite da nabavite opremu za izvlačenje čamaca po najpovoljnijim uslovima i cenama, onda je Tehnonautika rešenje za vas. Pored opreme za izvlačenje čamaca, u našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete naći sve što vam je potrebno za sigurnu, kvalitetnu i opuštajuću plovidbu.

Nudimo vam, dakle, pouzdanu nautičku opremu, kao i palubnu opremu, ali i proverenu sigurnosnu nautičku opremu. Našu kompletnu ponudu možete pronaći u našoj jedinstvenoj web prodavnici, što znači da kupovinu možete izvršiti i online putem. Isporuka vam stiže na kućnu adresu u najkraćem roku. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu, te budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate. Uz opremu i delove za čamce, brodove i druga plovila iz našeg bogatog asortimana, vaša plovidba će biti avantura za pamćenje!

Related Posts

One thought on “Oprema za izvlačenje čamaca – Kako pravilno izvaditi ovaj plovni objekat iz vode?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *