Blog

Zaštita plovila tokom zime – Bezbednost pre svega

Zaštita plovila tokom zime

Zaštita plovila tokom zime je obavezna ukoliko želite da uživate u plovljenju tokom sunčanih dana. Da bi vaš čamac ili brod bio spreman za toplu sezonu, neophodno je da se adekvatno pobrinete za njega tokom zime.

Nažalost, kod nas ne vlada večito leto i sa prvim jakim vetrom i padavinama, neophodno je zaštititi plovila od mraza i snega. Za razliku od automobila, plovilo ima mnogo više delova koji su skloni nagrizanju i propadanju usled loših vremenskih uslova. Popravke su značajno skupe, tako da nemar posle leta ne dolazi u obzir. Kako vas ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje u proleće, obezbedite plovilo na vreme i prekontrolišite da li ste mislili na sve.

Zaštita plovila tokom zime – Spoljašnjost plovila

Pre nego što odlučite da odložite plovilo, provozajte se još jedan put i uverite da je sve u redu. Obratite pažnju na eventualna oštećenja u trupu kako se ne bi pogoršalo stanje tokom zime. Takođe, oslušnite rad motora i uverite se da ne postoji problem.

Odmah nakon vožnje, ako je sve u redu, izvadite plovilo iz vode i dobro ga isušite. Ovaj savet se naročito odnosi na kaljužnu pumpu, cevi i rezervoare za vodu. Pokušajte da ubrzate drenažu podizanjem luka. Uklonite sve ulazne i izlazne vodovodne cevi, kako ne bi došlo do zaleđivanja i stvaranja štete. Takođe, veoma je važno da nanesete mazivo za uklanjanje vlage. Sipajte antifriz u kaljužnu pumpu i vodene rezervoare.

Zaštita plovila tokom zime

Nakon temeljnog isušivanja plovila, treba ga očistiti sapunom i slatkom vodom, od trupa ka unutrašnjosti broda. Pažljivo uklonite sve biljke i alge koje su se uhvatile za korito. Posle detaljnog pranja, ostavite plovilo da se osuši. Takođe, važno je da nanesete sloj voska na trup i ravnomerno ispolirate.

Zaštita plovila tokom zime – Mehanika plovila

Priprema motora za zimu je nešto kompleksnija. Isperite motor zajedno sa sistemom za hlađenje. Važno je da uklonite so slatkom vodom, kao i prljavštinu i koroziju. Sistem za hlađenje dopunite antifrizom. Blago zagrejte motor, a onda zamenite ulje i sve filtere. Ne zaboravite da skinete pogonske kaiševe kako ne bi popucali od hladnoće. Na kraju, dopunite motor punim rezervoarom goriva sa stabilizatorom.

Važan detalj jeste podmazivanje pokretnih delova, kao što su upravljački mehanizmi. Nanesite mazivo koje smanjuje vlagu na metalne delove, poput spona i šarki. Odvojte propeler, podmažite i vratite u prvobitni položaj.

Akumulator je, takođe, jedan od delova koji treba pripremiti za hladan period. Napunite ga do kraja, o onda očistite kontakte baterije i premažite ih mašću. Isti postupak ponovite sa krajevima kabla. Akumulator čuvajte na toplom i suvom mestu.

Spakujte sve osetljive predmete koji vam neće trebati do nove sezone. To se naročito odnosi na spasilačke jakne, prsluke, aparate za gašenje požara i signalizacione rakete. Ne zaboravite da se na tkanike poput kože hvata plesan, pa zaštitite i unutrašnjost plovila. Elektronika se lako oštećuje pri veoma niskim temperaturama, pa je sklonite na vreme na toplo i suvo mesto.

Zaštita plovila tokom zime

Izduvni otvori bi morali da budu zatvoreni. Zapečatite ih trakom kako štetočine ne bi ušle i napravile problem sa komponentama. Plovilo bi trebalo da bude pokriveno ceradom ili pokrivkom koje štite od ekstremnih vremenskih uslova. Dodatno zamotajte plovilo zbog bolje zaštite. Ukoliko skladištite plovilo u zatvorenom prostoru, koristite odvlaživač vazduha. Savetuje se i da montirate čamac na nosače sa lukom nagnutim nagore, kako bi se podstakla drenaža.

Sve za bezbednost i zaštitu plovila tokom zime

Sve što vam je potrebno za kvalitetnu i temeljnu zaštitu plovila tokom zime, možete da nađete na jednom mestu – Tehnonautici. Nalazimo se u Zemunu, a ukoliko nismo u vašoj blizini, na raspolaganju vam je naš web-shop. Na internet prodavnici možete da naručite cerade, maziva, kao i sve druge neophodne stvari za pravovremenu zaštitu plovila. U našoj prodavnici nalazi se najveći izbor nautičke opreme, a osim toga, veoma brzo isporučujemo sve što vam je potrebno na željenu adresu.

Ukoliko niste sigurni u odabir ili u to šta vam je zaista potrebno, kontaktirajte nas, a naši prodavci će vam razrešiti sve nedoumice i posavetovati na pravi način. Posetite nas već danas i uverite se u veliki i kvalitetan izbor, kao i stručnost naših prodavaca. Dočekajte mraz spremni i na vreme osigurajte plovilo opremom iz Tehnonautike. Kod nas su cene veoma pristupačne, a kupovina sigurna!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *