Nautika

Plovidba tokom zime može biti doživljaj za pamćenje! Evo i kako!

plovidba tokom zime Tehnonautika 1

Plovidba tokom zime jeste izazov, ali ako znate šta radite, onda vam plovljenje tokom hladnih meseci može biti nezaboravna avantura.

Leto i idealni uslovi plovidbe davno su ostali iza nas. Zima, kalendarski posmatrano, samo što nije stigla, ali zato su hladno vreme i niske temperature uveliko prisutni. Objektivno posmatrano, vremenske okolnosti tokom zime nisu idealne za plovidbu. Iz tog razloga, mnogi vlasnici plovila odlučuju da izvuku svoje brodove, čamce, jahte i druge plovne objekte iz vode. Međutim, to ne znači da u potpunosti treba da zanemarite svoje aktivnosti na vodi. Naprotiv. Krstarenje, odnosno plovidba tokom zime pruža vam bezbroj mogućnosti za potpuno novu vrstu avanture i zabave na vodi.

Sve u svemu, pre nego što se otisnete put vode tokom zime, morate dobro pripremiti svoje plovilo za zimu. S druge strane, da biste imali potpuni ugođaj i lično zadovoljstvo plovljenja tokom zime, na umu morate imati i sledeće stvari.

Plovidba tokom zime – Ne planirajte dugačko putovanje

Kao što smo istakli, temperaturni i vremenski uslovi tokom zime nisu baš najpogodniji za plovljenje. Zato, prvu stvar koju treba da uradite pre nego što započnete zimsko plovljenje, jeste da detaljno proverite vremensku prognozu. Raspitajte se da li, u vremenskom periodu u kojem planirate da krstarite, postoji mogućnost obilnih padavina i ekstremno niskih temperatura. Ukoliko je to slučaj, onda bi najbolje bilo da svoju plovidbu odložite za neke druge i „sigurnije“ dane.

Kako biste maksimalno uživali u zimskoj plovidbi, najbolje bi bilo da odaberete dane bez ili sa laganim vetrom. Iako temperatura zimi ne mora nužno da bude niska, jak vetar može pojačati osećaj hladnoće tokom plovljenja. Takođe, imajte na umu da su zimski dani mnogo kraći nego letnji, odnosno da noć brže „pada“. Upravo zato, nemojte planirati putovanje u dužem vremenskom periodu, već je sasvim dovoljna jednodnevna plovidba tokom dnevne svetlosti. Izaberite svoju najdražu rutu i destinaciju u blizini i uživajte u čarima zimske plovidbe.

plovidba tokom zime Tehnonautika 2Ako planirate da plovite na dužoj relaciji, onda bi najbolje bilo da krenete rano ujutru i vratite se natrag pre mraka i pada temperature.

Provera motora i akumulatora je obavezna

Akumulatori za plovila, poput onih za automobile, poznati su po tome da „ne vole“ baš hladno vreme i niske temperature. To je zbog toga što im je potrebno više energije za rad zimi, nego tokom toplog, letnjeg vremena. Zato, pre nego što plovidba tokom zime otpočne, proverite da li su akumulatori u svakom trenutku napunjeni. Kako biste osigurali da akumulatori budu napunjeni, nabavite odgovarajuće punjače ili instalirajte manje solarne panele.

Pored akumulatora, obavezno morate proveriti i rad motora plovila. Malo je verovatno da temperature budu toliko niske da uzrokuju smrzavanje motora. Međutim, najbolja mera predostrožnosti, kada je u pitanju plovidba tokom zime u pitanju, jeste da motor bude napunjen rashladnom tečnošću i odgovarajućim antifrizom.

Jedan od najvećih izazova tokom plovljenja i krstarenja zimi jeste izbegavanje kondenzacije. Hladne spoljašnje temperature u kombinaciji sa toplim temperaturama unutar broda ili drugog plovila mogu prouzrokovati nastanak kondenzacije i buđi. Zato je korišćenje odgovarajućeg odvlaživača vazduha najbolji način za eliminisanje ili smanjenje kondenzacije. I što je još bitnije – proverite da li na plovilu ima znakova oštećenja koji mogu rezultovati curenjem. Ako voda uđe unutar plovila tokom zime, ona se može zamrznuti i oštetiti plovilo.

Plovidba tokom zime – Dobro se zagrejte

Pored toga što morate svoje plovilo zaštititi od zime, na isti način se morate ophoditi i prema sebi. Drugim rečima, plovidba tokom zime podrazumeva da i vi budete zagrejani i zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uslova. Ovo na prvom mestu znači da kabinu plovila, u kojoj ćete provesti većinu vremena kada plovite zimi, morate opremiti adekvatnim grejačima. Pored toga što će vam biti toplo, ovi grejači će osigurati da unutrašnjost vašeg plovila bude istovremeno i suva.

Veoma je važno da se obučete na takav način da vam ni u jednom trenutku ne bude hladno tokom zimske plovidbe. Bitno je da vam odeća koju nosite bude udobna, otporna na vetar i sa više izolacionih slojeva. Mnogi nautičari, pak, ploveći tokom zime, nose skijašku opremu koja je, prema njihovim rečima, savršena za plovljenje u ovo doba godine. Obavezno sa sobom ponesite rukavice, kapu, i šal, jer morate zaštititi uši, glavu i vrat od hladnoće. Kada je obuća u pitanju, najbolje bi bilo da imate tople i neklizajuće čizme sa gumenim đonom. Boce sa toplom vodom, termofori, obilje vrućih bezalkoholnih pića (čajeva) i supa takođe će omogućiti da ne osetite hladnoću u slučaju plovljenja tokom zime.

plovidba tokom zime Tehnonautika 3

Ukoliko želite, kojim slučajem, da prenoćite na plovilu, onda ponesite sa sobom toplu i debelu posteljinu. Imajte u vidu da vreće za spavanje mnogo bolje i duže zadržavaju toplotu u odnosu na obične jorgane.

Nabavite adekvatnu opremu za plovljenje

Uz svu ovu redovnu odeću i obuću, uvek na brodu tokom zime morate imati i drugu vrstu, nazovimo, rezervne opreme. Govorimo, naravno, o opremi za spasavanje i preživljavanje na plovilima jer je bezbednost na vodi, bez obzira u koje doba godine plovite, uvek prioritet. Pod ovom opremom podrazumevamo odgovarajuće sigurnosne pojaseve, pojaseve za spasavanje, zaštitne prsluke i kolutove za spasavanje. Ne treba naročito isticati važnost nošenja seta prve pomoći.

Ukoliko želite da nabavite najsigurniju i najpouzdaniju nautičku opremu za plovljenje u svakoj prilici, onda je Tehnonautika jedini pravi izbor za vas! Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu u ponudi ima samo najkvalitetniju nautičku opremu, kao i palubnu opremu. S obzirom na to da tokom plovljenja bezbednost uvek treba biti na prvom mestu, kod nas možete pronaći i vrhunsku sigurnosnu nautičku opremu od proverenih proizvođača. Celokupnu našu ponudu možete pogledati u našem jedinstvenom web shopu. To, drugim rečima, znači da kupovinu željene nautičke opreme možete jednostavno obaviti online putem.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate. Izaberite Tehnonautiku i budite sigurni da će vam zimska plovidba biti nezaboravno iskustvo!

2 thoughts on “Plovidba tokom zime može biti doživljaj za pamćenje! Evo i kako!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *