Blog

Oprema za sportove na vodi kao najvažniji deo ovih sportskih aktivnosti

oprema za sportove na vodi Tehnonautika 1

Oprema za sportove na vodi će vam omogućiti da vam ove avanturističke vodene aktivnosti budu maksimalno udobne i sigurne.

Sportovi na vodi već duži niz godina privlače veliku pažnju brojnih avanturista. Štaviše, ovaj tip sportskih aktivnosti, zbog svoje raznolikosti i atraktivnosti, postaje sve rasprostranjeniji i popularniji širom planete. Sportovi na vodi uključuju, između ostalih, jedrenje, kajakaštvo, rafting, veslanje, surfovanje, kajting, skijanje na vodi… Međutim, koliko god sportovi na vodi, sami po sebi, bili uzbudljivi i „adrenalinski“, ovaj vid sportova može biti i životno opasan. Brojni su faktori koji na to utiču. Nažalost, čuveni srpski reper Dalibor Andonov Gru ove godine izgubio je život baveći se kajtingom usled, kako mediji ističu, jakih vetrova na Dunavu.

Pored nepovoljnih vremenskih okolnosti, postoje i druge stvari zbog kojih se bavljenje bilo kojim sportom na vodi umesto užitka, može pretvoriti u njegovu suprotnost. Kako biste predupredili mogućnost bilo kakvih povreda i nesrećnih slučajeva, neophodno je da budete dopro pripremljeni i opremljeni. Upravo zato oprema za sportove na vodi predstavlja najsigurnije rešenje za bezbednost svih učesnika.

Oprema za sportove na vodi – Zaštita, priprema i bezbednost su uvek prioritet

Rizik od nesrećnih slučajeva se, tokom bavljenja sportovima na vodi, gotovo sigurno može smanjiti ukoliko se akcenat stavi na zaštitu. Međutim, čak i pre nego što uopšte „kročite“ u vodu, potrebno je da preuzmete nekoliko mera predostrožnosti. Tu, na prvom mestu, podrazumevamo adekvatnu pripremu za sportove na vodi. Koliko god izazovno izgledalo, savet je da se nikada ovim sportovima ne bavite ukoliko ste neplivač. Pored odgovarajuće opreme za sportove na vodi, sa sobom morate poneti i druge elementarne stvari kao što su: set prve pomoći, mobilni telefon, radio aparat, uređaj za gašenje požara, trube i slično.

oprema za sportove na vodi Tehnonautika 2

Takođe, veoma je bitno da unapred isplanirate kada ćete se i kojim sportom na vodi baviti. Svi učesnici sportova na vodi moraju da budu obavešteni o svim mogućim bezbednonim rizicima i načinima njihovog sprečavanja. Važno je da obavestite člana svoje porodice ili prijatelje kuda ste se uputili, kao i kada ćete se vratiti kući. I, što je najvažnije, uvek se unapred informišite o vremenskoj prognozi i temperaturnim okolnostima. Notorna je činjenica da je „majka priroda“ nepredvidiva, te se vremenski uslovi brzo i olako mogu promeniti.

Sportovi na vodi su „rezervisani“ za toplije vremenske prilike i sunčane dane. Upravo zato, zarad svoje bezbednosti i zdravlja, izbegavajte preteranu izloženost suncu kada ste na vodi.

Nikada se sportovima na vodi nemojte baviti sami

Bez obzira da li se bavite sprotom na vodi ili ne, samo bivstvovanje na vodi je uvek rizično ukoliko ste sami. Zarad višeg nivoa bezbednosti na vodi, uvek povedite nekoga sa sobom ako odlučite da se bavite bilo kojim vodenim sportom. Narodski rečeno – za svaki slučaj. I, kao što smo već istakli, uvek obavestite svoje prijatelje ili najbližu rodbinu. To je bitno u slučaju da se ne vratite kući na vreme, što može biti jasan „alarm“ za kontaktiranje nadležnih organa. Obratite pažnju na boju zastavice na plaži.

Crvena zastavica je znak najvećeg upozorenja koja znači da je ulazak u vodu strogo zabranjen.

Ako kojim slučajem idete sa decom, sve vreme vodite računa o njima. Deca nisu sklona da procene opasnosti na vodi, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, utapanje je jedan od glavnih razloga smrti dece uzrasta od 1 do 14 godina. Iz ovih razloga, postoji i posebna oprema za sportove na vodi specijalno dizajnirana za decu. Ukoliko se umorite ili vam postane hladno, obavezno izađite iz vode. Ako tokom surfovanja doživite bilo koju nezgodu, pokušajte da se držite za dasku surfovanje, s obzirom na to da ona ima plutajuće svojstvo. I naravno, nemojte konzumirati bilo kakva alkoholna pića pre sportskih aktivnosti na vodi.

Ključ uspešnog bavljenja sportovima na vodi je adekvatna oprema

oprema za sportove na vodi Tehnonautika 3

I pored svih mera predostrožnosti, oprema za sportove na vodi je definitivno najvažniji sigurnosni element, odnosno bezbednosni faktor bavljenja vodenim sportovima. Bez adekvatne opreme za sportove na vodi, nemojte se uopšte upuštati u ove aktivnosti. Na prvom mestu, najvažnije je sa sobom (odnosno, na sebi) imati sigurnosni prsluk, odnosno sigurnosni pojas. I to, ma koliko dobar i iskusan plivač bili. U tom smislu postoje sigurnosni pojasevi za odrasle, kao i sigurnosni pojasevi za decu. Ako ste neplivač, ali ipak ste ljubitelj vodenih sportova, onda bi najbolje bilo da imate specijalni sigurnosni pojas za neplivače.

Ako želite da doživite pravi adrenalinski nalet prilikom avanturističkih aktivnosti na vodi, onda je Jobe Hydra pravo rešenje za vas. S druge strane, skijanje na vodi podrazumeva posedovanje i vrhunskih skija na vodi, čiji dizajn omogućava podizanje iz dubokih voda i koordinaciju ukupnog balansa i kontrole. Ukoliko želite da nabavite ovu, ali i brojnu drugu opremu za sportove na vodi, onda je Tehnonautika pravi izbor za vas.

U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći samo najkvalitetniju opremu i delove za čamce i druga plovila. Drugim rečima, nudimo vam najveći izbor nautičke opreme, palubne opreme, ali i sigurnosne nauitčke opreme. Takođe, oprema za spasavanje, oprema za ulepšavanje plovila, kao i oprema za zaštitu plovila samo su deo našeg bogatog asortimana. Celokupnu ponudu možete pogledati u našem jedinstvenom web shopu. To znači da kupovinu u svakom trenutku možete obaviti putem interneta.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite i kontaktirate. Više hiljada zadovoljnih kupaca dokaz su našeg kvaliteta i profesionalizma. Izaberite najbolje za sebe i svoje plovilo. Izaberite Tehnonautiku.

Related Posts

2 thoughts on “Oprema za sportove na vodi kao najvažniji deo ovih sportskih aktivnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *