Nautika

Vesla za kajak – Najvažniji deo kajakaške opreme

veslo za kajak Tehnonautika 1

Kajak jeste jedno od najkorišćenijih plovila današnjice. Rafting, brza vožnja, plovljenje iz hobija ili u okviru sportskih aktivnosti (kajakaštvo) nezamislivi su bez kajaka i kanua. Pored samog plovila, koje mora da bude kvalitetno po svim parametrima, najvažniji deo kajaka svakako je veslo za kajak.

Zima je godišnje doba kada je veliki broj vlasnika čamaca i drugih plovila odlučio da izvuče svoja plovna sredstva iz vode. Međutim, toplije vreme i više temperature nam se približavaju iz dana u dan, što znači da uskoro počinje i priprema plovnih objekata za predstojeću sezonu. Jedno od najpopularnijih plovila današnjice svakako je kajak. U pitanju je malo plovilo, odnosno čamac dizajniran tako da se pokreće ljudskom snagom, odnosno pomoću vesla.

Iako izbor vesla za kajak na prvu loptu deluje jednostavno (nabavka običnog vesla sa dve lopate), kupovina ovog dela nautičke opreme podrazumeva mnogo više od toga. Kajakaši izvode više od hiljadu zaveslaja na sat. Biti informisan o specifikacijama i karakteristikama vesla od ključnog je značaja za najbolje iskustvo na vodi. Jer, ukoliko veslo za kajak ne odgovara vašim i potrebama kajaka, onda će vaše plovilo najverovatnije morati da ostane u garaži.

Stoga vam u ovom blogu skrećemo pažnju na stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine vesla za kajak.

Veslo za kajak – Obratite pažnju na dužinu ovog vesla

Različite vrste vesala za kajak zavise od same namene kajaka. Tako, na primer, ukoliko koristite kajak za ribolov, rekreaciju ili turističke obilaske, u skladu sa tim će biti dizajnirana i izrađena vesla za kajak.

Jedna od najvažnijih stvari na koje treba obratiti pažnju kada birate veslo za kajak svakako je njegova dužina. Ovo veslo ne sme biti ni isuviše dugačko, ni prekratko, jer će u oba slučaja negativno odraziti na veslanje. Generalno govoreći, vesla za kajak se u najvećem broju slučajeva isporučuju u tri veličine: 220, 230 i 240 centimetara. Odgovarajuća dužina ovog vesla zavisi od dva faktora – visine veslača i širine kajaka.

veslo za kajak Tehnonautika 2

Što je kajak širi, veslo za kajak treba da bude duže. Što je veslač viši, ovo veslo takođe treba da bude duže, kako bi omogućilo adekvatno veslanje. Tako na primer, ukoliko ste visoki do 180 cm, a širina kajaka je oko 80 centimetara, onda bi dužina ovog vesla trebalo da iznosi oko 230 cm. Ili, ukoliko ste viši od 180 cm, a širina kajaka je manja od 60 cm, onda bi trebalo da kupite veslo dužine oko 220 cm. Ako se kojim slučajem dvoumite između dve slične, ali različite dužine, bolje da kupite kraće veslo za kajak.

Materijal od kojeg sačinjeno veslo je od velike važnosti

Materijal od koijeg je veslo napravljeno ima veliki uticaj ne samo na performanse u vodi, već i na njegovu cenu. Za običnu rekreativnu i turističku vožnju kajakom, prednost treba dati laganijem i efikasnijem materijalu, naspram snage. Međutim, za veslanje u bržim rekama, gde vam je neophodna spretnost i snaga, potreban vam je materijal koji je dovoljno jak, ali i lagan za rukovanje. U tom smislu, postoji nekoliko vrsta materijala za vesla za kajak.

  • Aluminijumska vesla. Izuzetno otporna i čvrta vesla sa visokim spektrom kvaliteta. Nisu toliko lagana, ali su odličan izbor za brze vode.
  • Plastična vesla. Izdržljiiva, efikasna i fleksibilna vesla, prilično popularna zbog svoje povoljne cene. Odličan su izbor za rekreativne veslače.
  • Vesla od karbonskih vlakana. U pitanju je materijal koji je njakvalitetniji kada je u pitanju veslo za kajak. Karbonska vlakna su lagana, ali ujedno i čvrsta i jaka. Za razliku od aluminijumskih vesala, imaćete veći osećaj topline na rukohvatu kod ovog vesla.
  • Vesla od staklopastike. Lagana, kruta i veoma izdržljiva vesla. Idealan kompromis između težine, otpornosti i cene.
  • Drvena vesla. Ljubitelji drvenih vesala vole fleksibilnost, toplinu i estetiku pri veslanju. Zbog drvenog materijala, ova vesla zahtevaju održavanje u vidu brušenja, lakiranja i slično.

Veslo za kajak – Nemojte zanemariti dizajn lopate i drške

Prilikom kupovine vesla za kajak, naročito pažnju treba posvetiti dizajnu i obliku lopate. Upravo od ovog dela vesla za kajak zavise i vaše sveukupne performanse na vodi. Većina vesala za kajak imaju dvostrani asimetrični oblik. Ova karakteristika uravnotežuje veslo kada se ono nalazi u vodi i sprečava njegovo uvijanje. Asimetrična lopata vesla je relativno uska i kraća sa jedne strane. Zbog ugla asimetrične lopate, njegova površina je ujednačena kada se vrši zaveslaj.

veslo za kajak Tehnonautika 3

Dvostranost lopate vesla omogućava da se pritisak vode ravnomerno raspodeljuje sa obe stane vesla prilikom zaveslaja. Uže lopate vesla su prijemčivije za duže i mirnije ture na vodi. Šire lopate za vesla su prigodne za snažne zaveslaje koje omogućavaju veliko ubrzanje. S druge strane, lopate za vesla mogu da budu ujednačene (kada su obe lopate u ravni jedna sa drugom) ili neujednačene. Većina drški za veslo vam omogućava da sami podešavate položaj lopata.

Drška za veslo može biti ravna ili nagnuta pod uglom. Vesla koja imaju blago nagnute drške za rukohvat pružaju udobniji položaj za ruke, čime se smanjuje nelagoda ili bol u zglobovima.

Veslo za kajak može biti dizajnirano za zaveslaj pod malim ili velikim uglom. Kod vesala sa manjim uglom, prilikom zaveslaja, vaše ruke ostaju ispod visine ramena. Idealni su za mirne vode. Vesla sa višim uglom zahtevaju veću brzinu, okretnost, preciznost i namenjeni su za nemirne vode.

Gde nabaviti najkvalitetnija vesla za kajak? 

Možemo da zaključimo da postoji više faktora od kojih zavisi kupovina idealnog vesla za kajak, zbog čega vaš odabir ne sme da bude paušalan. Upravo zato prodaja vesla za kajak beleži iz dana u dan konstantni rast. Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije veslo za kajak koje će vam omogućiti udobnost, sigurnost i maksimalnu bezbednost prilikom veslanja, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas.

Pored vesala, naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam sve što vam je neophodno od nautičke opreme, palubne opreme, kao i ostale sigurnosne plovidbene opreme. Celokupnu našu ponudu možete pogledati u našoj web prodavnici, što znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovilo možete obaviti online putem.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili stupite u kontakt sa nama odmah i opremite svoj brod, čamac, jedrilicu, kajak, jahtu ili bilo koje druge plovilo onako kako ste oduvek želeli.

Related Posts

One thought on “Vesla za kajak – Najvažniji deo kajakaške opreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *