Blog

Creva za plovila – Zbog čega su ona značajni deo nautičke opreme?

creva za plovila Tehnonautika 1

Creva za plovila predstavljaju jedan od najneophodnijih, ali, na neki način i zapostavljenih delova nautičke opreme. Njihov značaj je utoliko veći zato što od njih zavisi normalno funkcionisanje plovila.

Iz dana u dan nam se približava proleće, a samim tim i prijatnije temperature. To znači da nam predstoje idealne okolnosti za plovidbu, kao i da je već sada neophodno da započnete sa pripremom plovila za sledeću sezonu. Jedan od najvažnijih segmenata pripreme plovnih objkeata svakako je provera i nabavka odgovarajućih creva za plovila. Naime, na plovilu ne postoji univerzalno crevo napravljeno za sve namene. Nijedna vrsta creva ne može istovremeno izbacivati izduvne gasove motora, omogućavati protok vode za piće, transportovati gorivo do karburatora i slično.

Korišćenje neadekvatnog creva, odnosno creva u neodgovarajuće svrhe može uzrokovati brojne probleme. Počev od običnog nereda na plovilu, pa sve do zapaljenog plovnog sredstva. Upravo iz tog razloga postoji više tipova creva za plovne objekte. Svako od njih ima svoju funkciju i zadatak.

Koje su osnovne stvari koje treba znati o crevima za plovne objekte?

Pre nego što spomenemo koje kategorija creva za plovila postoje, potrebno je znati neke stvari koje su zajedničke za sve tipove creva. Pre svega, sva creva, odnosno njihova veličina određuje se prema njihovom unutrašnjem prečniku. Svako creva treba da bude čvrsto, da ima dobru potporu i ne sme da curi, niti da bude isuviše olabavljeno.

Jedan od najboljih načina za pregled i inspekciju kvaliteta creva jeste putem stiskanja. Ukoliko su isuviše tvrda (ili meka), pucketava ili imate osećaj drobljenja u prstima, znajte da je tim crevima rok upotrebe istekao. Takođe, od krucijalnog je značaja da pregledate i krajeve creva – ukoliko su pukli ili, pak, ako su podeljeni ili otečeni (naduveni), znajte da je crevo u veoma lošem stanju.

creva za plovila Tehnonautika 2

Dalje, crevo koje u sebi zadržava bilo koju tečnost (gorivo,vodu…) neće trajati dugo, tako da je bitno imati creva koja efikasno dovode i odvode tečnosti – bez zadržavanja. S obzirom na to da su ova creva u kontaktu sa tečnošću, važno je koristiti stege od nerđajučeg čelika. Ukoliko ima i naznaka korozije na stezaljki, obavezno je zamenite. Važno je da na plovilu imate crevo koje ima ispravnu oznaku, jer to znači da samo takvo crevo ispunjava nautičke standarde.

Creva za plovila – Creva za vodu i gorivo

Kao što je život vez vode nemoguć, tako je opstanak na plovilu nemoguć bez odgovarajućeg creva za vodu. Ova creva, kao što im sam naziv govore, transportuju pijaću vodu. Creva za vodu moraju biti izrađena od kvalitetnih i netoksičnih materijala. Na taj način sprečava se da hemikalije, koje postoje u toksičnim materijalima, dospeju u pijaću vodu. U ove svrhe najčešće se koristi PVC crevo. S druge strane, za plovila većih dimenzija (brodove), sa dugim cevovodima, uvek su dobar izbor PEX creva. Ova creva su dobro rešenje zbog svoje polutvrde strukture i otpornosti na pregibe.

Iako su u najvećem broju slučajeva creva za vodu čista, neprozirna creva imaju prednost jer spečavaju formiranje sluzi. Jedno od najtraženijih creva za vodu svakako crevo koje je ojačano INOX žicom.

Takođe, veoma bitan tip creva za plovila svakako je i crevo za gorivo. U najvećem broju slučajeva, ova creva se prave od gumenih komponenti. Prepoznaćete ga tako što je ovo crevo uglavnom crno sa crvenim prugama. Postoji više tipova creva za gorivo. Na primer, crevo tipa A deblje je od creva tipa B i mora proći dvoipominutni test zapaljivosti. Test je osmišljen kako biste imali dovoljno vremena da siđete sa plovila u slučaju požara. Ili, crevo tipa 1 mnogo je manje propusno od creva tipa 2.

Životni vek ovog creva je oko 10 godina.

Zbog čega su bitna creva za izduv i ventilaciju?

Postoje, pored creva za vodu i creva za gorivo, i druge vrste creva za plovila. Govorimo o crevima za izduv i o crevima za ventilaciju. Jedno od najrelevantnijih i, ujedno, najkritičnijih creva na plovilu svakako je crevo za izduv. Ukoliko ovo crevo curi, ne samo što će doći do izlivanja rashladne vode, već će doći i do oslobađanja smrtonosnog ugljen monoksida. Većina izduvnih creva napravljeno je od gumenog materijala i dizajnirana su da izdrže temperaturu i do 120 stepeni Celzijusovih. S druge strane, specijalna creva za izduv, koja su napravljena od silikonske gume, mogu podneti temperaturu i do 260 Celzijusovih stepeni.

creva za plovila Tehnonautika 3

Ukoliko se motor na plovilu često pregreva, možda će vam creva za izduv izgledati da su u dobrom stanju, ali najverovatnije će sadržati oštećenja iznutra. Zbog čega je neophodna njihova hitna zamena. Crevo za izduv možete lako uočiti jer je uglavnom plave boje. Jedno od najkvalitetnijih svakako je crevo za izduv ISO. Veoma je pogodno za hlađenje toplote izmenjivača na plovilu.

Značaj ventilacionog sistema na plovilu je svim nautičarima dobro poznat. Jedan od najvažnijih delova ovog sistema svakako je crevo za ventilaciju. Ova creva obično imaju deblje zidove i glatka su iznutra. Ojačana PVC ventilaciona creva uvek su pravi izbor. Drugi naziv za ovu vrstu nautičke opreme su i sanitarna creva. Ova creva eliminišu neugodne mirise na plovilu. U njima ne sme doći do zadržavanja vode, jer će to podstaći njegovo prerano oštećenje.

Gde pronaći najbolja i najkvalitetnija creva za plovila?

Pored svih ovih, važno je napomenuti da postoje i creva za otpadne vode, kao i odgovarajuća creva za kaljužnu pumpu. Ukoliko želite da nabavite vrhunska creva za izduv, gorivo, ventilaciju i vodu, onda je Tehnonautika najbolji izbor za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete naći samo creva za plovila od pouzdanih i proverenih proizvođača. Pored creva za sve vrste plvila, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama u gradu, kvalitetnu nautičku opremu, palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu.

Našu celokupnu ponudu pronaći ćete u jedinstvenoj web prodavnici Tehnonautike. Dakle, kupovinu željenog dela ili opreme za vaš brod, čamac, jahtu, jedrilicu ili drugo plovilo možete obaviti jednostavno online putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili stupite u kontakt sa nama odmah.i zaplovite u novu sezonu spremniji nego ikada!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *