Nautika

Drveni čamci – Uživajte u plovidbi na klasičan način

drveni čamci Tehnonautika 1

Drveni čamci predstavljaju odabir sve većeg broja ljubitelja klasične i udobne plovidbe. Postoje i dobri razlozi za to.

Drvo, kao sirovina i kao materijal za izradu velikog broja stvari, koristilo se od pamtiveka. Isti je slučaj i sa drvenim plovnim objektima, koji su se pravili hiladama godina unazad. Iako danas pretežno dominiraju čamci napravljeni od drugih modernih materijala (aluminijumski čamci, plastični čamci, čamci od stakloplastike), strast za plovidbom u drvenom čamcu ne jenjava.

Za razliku od drugih materijala, drveni čamci, kada plovite njima, dočaravaju sliku nekih starijih, romantičnijih mornarskih vremena. Ovi čamci pružaju osećaj elegancije i topline, a dizajnirani su i izrađeni prema ličnim potrebama njihovog vlasnika.

Uprkos prijatnijim temperaturama, mnogi zaljubljenici plovidbe su, usled aktuelne situacije sa korona virusom, sprečeni da spuste svoja plovila u vodu i otisnu se put nezaboravne avanture. Međutim, ovakvo stanje stvari nikako ne treba mešati sa strahom od plovidbe. U pitanju su mere zaštite kako bi se sačuvali životi i zdravlje ljudi.

Kada i krizna situacja prođe, budite sigurni da ćete moći da uživate u neograničenoj i klasičnoj avanturi na vodi u svom drvenom čamcu.

Drveni čamci – Koje su njihove prednosti?

U eri izgradnje plovila od savremenih materijala, ponekad je teško objasniti mlađim ljubiteljima plovljenja zbog čega su drveni čamci i dalje popularni. Razlog leži u brojnim prednostima koje drvo obezbeđuje čamcima.

drveni čamci Tehnonautika 2

Pre svega, u poređenju sa drugim nautičkim materijalima, poput aluminijuma, polisterske smole, pa čak i visokokvalitetnog čelika, drvo ima najveći koeficijent kvaliteta. Taj koeficijent označava odnos između gustine materijala i njegove čvrstine. To znači da će drveni čamac biti lakši, ali imati istu snagu kao i čamac od drugog materijala većih dimenzija. Drugim rečima, između čamaca pojednako teške konstrukcije i iste veličine, drveni čamac će imati najveću snagu.

Drveni čamci su najotporniji na tzv. stres materijala (smanjenje njegove čvrstine, kao posledica intenzivnog dinamičkog naprezanja). Jer, dok plovi, čamac je pod konstantnim uticajem vode i sopstvene težine. Ova vrsta čamaca je lagana i ima bolje toplotne i akustične karateristike u odnosu na druga plovila. To znači da nećete imati problema sa kondenzacijom na unutrašnjem delu trupa.

Estetske osobine i vizuelni doživljaj boravka na vodi u drvenom plovnom objektu svakako će biti jači. Ali, opet, to je subjektvini osećaj svakog vlasnika čamca. I, na kraju krajeva, uprkos uvreženom mišljenju, drveni čamci se veoma lako održavaju.

Kako održavati drveni čamac?

Uz redovno i minimalno održavanje drvenog čamca, ova plovila, verovali ili ne, mogu trajati prilično dugo.

Propadanje i oštećenje drvenog čamca u najvećem broju slučajeva nastaje zbog tzv. suve truleži. Do truljenja drveta dolazi usled nagomilavanja i pojave gljiva koje parazitiraju na ovom materijalu kada je sadržaj vlage u drvetu, koje je izloženo kiseoniku, iznad 20 odsto, a temperatura veća od 45 stepeni. Ove gljive praktično umanjuju čvrstinu i jačinu drveta.

Nasuprot tome, mali drveni čamci u kojima dolazi do ventilacije prirodno su manje osetljivi na truljenje, iako je drvo, usled kontakta sa vodom vlažno, ali i toplo. Stoga, postoje tri osnovna i jednostavna naćina za održavanje drvenog čamca.

Koliko je moguće, neka čamac ostane suv. Ova tvrdnja je, naizgled, u suprotnosti sa „životnom sredinom“ čamca – vodom, ali je i te kako tačna. Tokom sezone plovljenja, sasvim je u redu da drveni čamac držite u vodi. Drvo koje se nalazi ispod vodene linije odsečeno je od vazduha i neće istruleti. Međutim, kada izvadite čamac iz vode, važno je da ga držite na suvom mestu gde nema mnogo vazduha, vlage ili toplote. Taj prostor mora biti dobro provetren kako bi se sprečilo formiranje truleži.

Redovno čistite čamac. Prljavština privlači vlagu, a vlaga izaziva truljenje. Zato je neophodno da periodično perete i čistite čamac. Počev od palubnog dela, preko trupa, pa sve do plovidbene opreme. Za najkvalitetnije čišćenje drvenog čamca morate koristiti i najkvalitetniju kozmetiku za plovila.

Neka vam čamac bude ofarban. Potrudite se da čamac, makar dva puta godišnje, ofarbate. Naime, golo drvo apsorbuje vlagu, a vlaga, kao što je poznato, podstiče truljenje. Farba, kao i drugi premazi, poput antialgina, sprečavaju da voda uđe u drvo.

Drveni čamci – Osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine

S jedne strane, drveni čamci su dovoljno fleksibilni da mogu da apsorbuju određenu jačinu udara ili neželjenih vibracija. S druge strane, drvo je i dovoljno čvrst materijal za palubu ili trup čamca.

Međutim, ukoliko želite da postanete ponosni vlasnik drvenog čamca, postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine istih. Kolike god prednosti vam pružaju drveni čamci, ne smete biti naivni prilikom odabira ovog plovila.

drveni čamci Tehnonautika 3

Testirajte čamac pre nego što ga definitivno nabavite. Najvažnija stvar koju treba da uradite jeste da proverite plovne sposobnosti čamca. Ujedno, testiranje drvenog čamca na vodi će vam omogućiti i da vidite da li postoje oštetećenja, kvarovi ili znakovi curenja.

Odlučite u koje svrhe ćete ga upotrebljavati. Važno je da znate da li ćete čamac koristiti u svrhe ribarenja ili jednostavnog hobija. Od toga da li želite da plovite sami, ili sa prijateljima i porodicom, zavise i dimenzije čamca. Nakon što donesete odluku o nameni, izaberite odgovarajući model drvenog čamca.

Upoznajte se sa istorijom tog čamca. Ukoliko kupujete polovni drveni čamac, pronađite plovilo na kojem je izvršena kompletna restauracija i obnova. Raspitajte se i o prethodnoj upotrebi čamca, dužini životnog veka i načinu održavanja.

Povedite sa sobom stručnjaka za nautiku. Kako biste izbegli moguće malverzacije, neka sa vama u kupovinu pođe osoba od poverenja koja vam može ukazati na eventualne neispravnosti čamca.

Izaberite čamac u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Nikada nemojte kupovati čamac koji premašuje vašu platežnu sposobnost.

Posetite sajmove nautike, kako biste se upoznali sa najvećim brojem čamaca. Samo na ovim sajmovima moći ćete da vidite najširu ponudu drvenih i ostalih čamaca i plovila.

Tehnonautika – Najbolja oprema za sva drvena plovna sredstva

Kao što možemo da vidimo, ukoliko uživate u avanturama na vodi, vaš izbor slobodno mogu biti drveni čamci. Ali, kojim god čamcem plovili, uvek morate imati adekvatnu nautičku opremu koja će omogućiti da vaša plovidba bude ugodna i bezbedna.

Tehnonautika vam nudi najširi izbor najkvalitetnije plovidbene opreme po najpovoljnijim cenama. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći pouzdanu opremu i delove za plovila, palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu. Sve što vam je neophodno možete videti u našem web shop-u i kupovinu izvršiti jednostavno online putem.

Nalazimo na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili nas pozovite odmah i opremite svoje plovilo na nabolji način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *