Nautika

Oprema za sidrenje – Da vaša i bezbednost plovila uvek budu prioritet

oprema za sidrenje plovila Tehnonautika 1

Oprema za sidrenje plovila predstavlja ubedljivo najvažniji deo sigurnosne nautičke opreme. Bez obzira na to da li želite da plovite kraćim ili dužim relacijama, neophodno je da na svom plovilu u svakom trenutku posedujete opremu za sidrenje. Zajedno sa navigacionim uređajima, kao i opremom za svetlosno obeležavanje plovila, oprema za sidrenje čini elementarni zaštitni faktor bilo kog plovila.

Plovljenje predstavlja jedan od najlepših ugođaja za sve ljubitelje nautike. Sa dolaskom prijatnijih temperatura i toplijeg vremena, mnogi nautičari su uveliko spustili svoje plovne objekte u vodu. Međutim, koliko god uživali u avanturama na vodi, sasvim je sigurno da ćete u jednom trenutku, hteli ili ne hteli, morati da zaustavite svoje plovno sredstvo.

U tom smislu, pravilno sidrenje plovila jeste najvažnija radnja usmerena ka pozicioniranju broda, čamca ili drugog plovila u jednoj tački na vodi. Ovo naročito dolazi do izražaja u slučaju nemirnog mora, krupnih talasa, vetrova ili nevremena na vodi. Koliko god da deluje jednostavno, sam proces sidrenja zahteva veliku spretnost, iskustvo i veštinu „kapetana broda“. I, što je najvažnije, glavni uslov za pravilno sidrenje jeste i posedovanje odgovarajuće opreme za sidrenje.

Saznajte u čemu se sastoji oprema za sidrenje plovila i zbog čega je važno odabrati kvalitetno sidro.

Oprema za sidrenje plovila – Sidro kao najvažniji deo

Prvi, glavni, osnovni i najrelevantniji deo bilo koje opreme za sidrenje nesumnjivo je sidro. Bez odgovarajućeg sidra, ni u kojem slučaju ne treba isplovljavati.

oprema za sidrenje plovila Tehnonautika 2

Sidro je deo nautičke opreme čiji je osnovni cilj ograničenje kretanja plovila i njegovo bezbedno zaustavljanje u ma kojim okolnostima na vodi. Zaštitna i bezbednosna funkcija sidra određuje i njiegov karakter. Sidra funkcionišu tako što se, nakon zabacivanja i spuštanja u vodu, ukopaju na jezersko, rečno ili morsko dno. Na taj način, sidra učvršćuju plovila na jednoj lokaciji, sprečavajući da plovni objekat odvuku talasi, morske struje ili vetar.

Dakle, sidro je mnogo više od običnog komada gvožda ili drugog materijala za koji se vezuje kanap. U skladu sa tim, sidro mora imati odgovarajuće dimenzije, težinu, svojstva, ali i da bude utravnoteženo sa veličinom i težinom plovila. Važno je istaći da se plovilo ne može sidriti na bilo kom mestu na vodi. Pre sidrenja, između ostalog, treba imati u vidu vremenske uslove, pravac vetra, dubinu vode, kvalitet dna i slično. Mesto na kojem se brod sidri naziva se sidrište.

Sidra se mogu koristiti iz brojnih razloga. Pored pomenutih nepovoljnih vremenskih prilika, ribar može koristiti sidro kako bi ostao duže vreme na jednom mestu da bi pecao. Veliki plovni objekti, poput tankera ili kargo brodova, koriste sidro kako bi ih držali u jednom mestu dok pristaju u luku ili dok vrše popravke na otvorenom moru.

Koje su najpopularnije vrste sidara?

Postoje brojne kategorije i tipovi sidara, u zavisnosti od njihovog oblika, dimenzija, veličine i težine. Sidra se uglavnom izrađuju od čelika (galvanizovani, nerđajući…), ali mogu biti i od aluminijuma. Takođe, svako plovilo bi trebalo da psoeduje makar tri sidra: glavno, pomoćno i dopunsko (rezervno). Međutim, u ovom blogu ćemo vam predstaviti neka od najpopularnijih i najkorišćenijih sidara u nautici.

Danforth sidro. U pitanju je jedno od najkorišćenijih sidara na nautičkom tržištu. Toplocinklovano, zglobno i nerđajuće sidro koje se odlično snalazi u blatu i pesku. Brzo i lako se ukopava i najzastupljenije je na srednjim ili većim plovilima (jahtama).

Hall sidro. Provereno i pouzadno sidro koje se efikasno ukopava skoro na svakoj podlozi. Glavno i sidro velike težine koje zahteva posedovanje odgovarajućeg ručnog ili električnog vinča (vitla).

oprema za sidrenje plovila Tehnonautika 3

Bruce sidro. Drugi naziv za ovo sidro je i Claw sidro i veoma je popularno među rekreativnim nautičarima. Univerzalno, ali izvrsno sidro koje odlično deluje na većini podloga: pesak, blato, stene i korali.

Admiralsko sidro. Teško i glomazno sidro, zbog čega se veoma čvrsto i stabilno drži u mestu u kom je ukopano. Upravo zato se se ovo sidro koristi u vanrednim, nepredviđenim situacijama (nevreme, oluja)

CQR sidro. Vrsta plužnog, glavnog i lakog sidra koje ostaje odlično ukopano za slučaj da sidreni lanac (sidrenjak) ode na stranu.

Grapnel sidro. Popularno i sklopivo sidro za manja plovila, naročito za kajake i gumene čamce. Sklapa se veoma kompaktno i ima jaku moć zadržavanja kada se zakači za drugi objekat (stenu, recimo).

Gamma sidro. Fantastično sidro od nerđajućeg čelika koje je predviđeno za bilo koje morsko dno. Odlična stabilnost i velika fleksibilnost omogućavaju brže ukopavanje.

Ostala oprema za sidrenje plovila

Dakle, sidro je svakako predominantni i najznačajniji deo opreme za sidrenje i samog procesa sidrenja. Međutim, oprema za sidrenje plovila je mnogo više od sidra, odnosno sadrži i druge delove koji obezbeđuju uspešno zadržavanje plovila na vodi.

Tu pre svega govorimo o sidrenjaku. U pitanju je metalni lanac ili kanap koji se vezuje za sidro. Njegova funkcija je pričvršćivanje i povezivanje sidra sa palubom. Nepisano je pravilo da dužina sidrenjaka treba biti minimum četiri do pet puta veća od dubine vode gde je sidro spušteno.

oprema za sidrenje plovila Tehnonautika 4

Jedan od najviše zapostavljenih delova opreme za sidrenje jeste i vrtilica. Ona se nalazi, odnosno postavlja između sidra i sidrenjaka i sprečava da se sidrenjak zapliće prilikom spuštanja sidra na dno. Za stabilnost i izdržljivost sidrenjaka upotrebljavaju se bitve. U opremu za sidrenje kod većih plovila spada i uređaj za namotovanje, privezivanje i pridržavanje plovila – vitlo ili vinč. U zavisnosti od načina upotrebe, vinčevi mogu biti električni i ručni.

Nautičari, za obeležavanje sidra i sidrišta koriste i adekvatne plovke.

Tehnonautika – Pronađite najpouzdaniju opremu za sidrenje 

Ako želite da obezbedite sebe i svoje plovilo prvoklasnom opremom, onda je Tehnonautika jedini pravi izbor za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći svu opremu i delove neophodne za sigurno i kvalitetno sidrenje.

Pored toga, nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, pouzdanu nautičku opremu i palubnu opremu od renomiranih svetskih proizvođača. Uz sve to, kod nas ćete naći i opremu pomoću koje će vaš plovni objekat izgledati lepše i sofisticiranije. Celokupnu našu ponudu možete pogledati u našoj online prodavnici, što znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovljenje možete obaviti putem interneta.

Budite slobodni da nas posetite (Kej Oslobođenja 23 u Zemunu) ili nas pozovite odmah. Za vašu maksimalnu bezbednost i užitak tokom plovljenja, tu je Tehnonautika.

Related Posts

One thought on “Oprema za sidrenje – Da vaša i bezbednost plovila uvek budu prioritet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *