Nautika

Merdevine za plovila – Neizostavan deo palubne opreme

merdevine za plovila Tehnonautika 1

Merdevine za plovila jesu esencijalni i neophodni deo palubne opreme svakog plovnog objekta. One omogućavaju nautičarima da bezbedno uđu u vodu sa plovila ili, pak, da se popnu na njegovu palubu.

Kako nam se sve toplije temperature približavaju, mnogi nautičari uveliko spuštaju svoja plovila u vodu u želji za novim avanturama i nezaboravnim plovidbama. Zima je daleko iza nas, a to znači da je priprema plovila za predstojeću letnju sezonu uveliko u toku. Jedan deo ove pripreme podrazumeva nabavku i postavljanje adekvatnih i kvalitetnih merdevina za plovilo.

Svi vlasnici čamaca znaju da naprosto nema boljeg osećaja kada se sa svojim plovilima, u vrućim letnjim danima, nalaze u savršeno hladnoj vodi. S druge strane, moguće je da ne postoji gori osećaj kada ne znate kako da se sigurno popnete natrag na svoj čamac. Jednostavno rešenje ovog problema počinje i završava se sa merdevinama za plovila.

Plovilo, dakle, jednostavno nije dovršeno i kompletno bez posedovanja odgovarajućih merdevina. Zbog toga je važno da za svoj brod, čamac, jahtu, ili drugo plovilo izaberete ono koje najbolje odgovara vašim plovnim potrebama.

Merdevine za plovila – Koje vrste postoje?

Postoji više različitih tipova merdevina za plovila. One se međusobno razlikuju u zavisnosti od vrste i dimenzije vašeg plovila. Potom, merdevine za plovila zavise od vaših aktivnosti na vodi, kao i od toga gde fizički želite da se „ukrcate“, odnosno popnete na svoje plovilo.

merdevine za plovila Tehnonautika 2

Transom merdevine. U pitanju su merdevine koje se postavljaju na krmeni (zadnji) deo plovila. Idealne su za ona plovila koja ne poseduju platformu za plivanje. Montažni nosači omogućavaju lako postavljanje, dok se horizontalne cevi merdevina mogu lako iseći i prilagoditi vašem plovilu.

Gunwale merdevine. Ovaj tip merdevina se postavlja na najvišu oplatu trupa plovila. Većina modela je lagana i jednostavna za upotrebu. Kuke ovih merdevina lako prianjaju i zakačinju se za trup plovila. Takođe, mnogi modeli sadrže tzv. teleskopske podesive noge, štp im obezbeđuje kompaktno čuvanje.

Pontonske merdevine. Merdevine koje su posebno dizajnirane za pontonske čamce. Postoji više modela pontonskih merdevina (u zavisnosti od vrste pontonskog čamca) i mogu biti pokretni ili fiksirani. Trajne pontonske merdevine poseduju šarke ili klizne kehanizme koje obezbeđuju uklanjanje donjih delova merdevina iz vode.

Merdevine sa platformom za plivanje. Ovaj tip merdevina postavlja se na zadnjem delu plovila i montira se direktno, kako im naziv sugeriše, na platformu za plivanje. Omogućavaju jednostavno penjanje na plovni objekat. U velikom broju slučajeva imaju samo dva ili tri stepenika (gazišta).

Ronilačke merdevine. Putem nosača za montažu, ove merdevine se pričvršćuju na pregradu čamca i postavljaju pod određenim uglom kako bi omogućile lakše penjanje. Stepenici su široki i postoji jedna srednja cev. Ove karakteristike omogućavaju roniocima lako i sigurno penjanje sa perajima.

Dock merdevine. U zavisnosti od modela, mogu biti permanentne ili uklonjive. Ručke omogućavaju čvrst hvat dok se penjete. Nekoliko modela dock merdevina dolazi sa šarkama ili drugim kliznim mehanizmima koji podižu merdevine iz vode i sprečavaju koroziju.

Izbor merdevina najpre zavisi od veličine plovila

Kada se nalazite u vodi, samo su vam glava i gornji deo ramena iznad površine vode. Verovali ili ne, ovo je jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba da razmišljate kada koristite merdevine za plovila. Naime, ako se merdevine ne pružaju dovoljno duboko u vodu, doći ćete u situaciju da morate da podignete nogu do svojih grudi kako biste se popeli na prvi stepenik. A to ne želite. Prema tome, vrlo je važno odabrati merdevine koje „idu“ makar dva do tri stepenika ispod površine vode (do jednog metra dubine).

merdevine za plovila Tehnonautika 3

Da biste odredili ukupnu visinu merdevina koje zadovoljavaju vaše plovne potrebe, izmerite visinu bočne strane vašeg plovila. Na tu visinu dodajte još maksimum jedan metar koji je neophodan za potapanje merdevina (deo koji će ići ispod površine vode). S jedne strane, merdevine za plovila moraju biti dovoljno duboko u vodi, dok, s druge strane, one moraju biti i dovoljno visoke kako bi maksimalno olakšale penjanje na plovilo. Uvek neka vam na umu bude i mesto na kojem želite da montirate merdevine.

Ako se penjete na plovilo sa njegovog boka, izaberite merdevine koje imaju odgovarajući oslonac na trup. Ovo doprinosi stabilnosti, čvrstini i sigurnosti merdevina prilikom ulaska i silaska u vodu. Većina nautičara je saglasna u oceni da su široka i antisikd gazišta bolja opcija od nerđajućih cevi.

Merdevine za plovila – Na šta obratiti pažnju prilikom njihove montiranja

Pre nego što uopšte donesete odluku o kupovini merdevina za plovilo, pre svega treba da odredite gde ćete i kako ćete te merdevine montirati. Postoje li ikakve prepreke na vašem plovilu koje sprečavaju instalaciju i postavljanje merdevina? Takođe, zapitajte se želite li permanentne (trajne) ili mobilne (pokretne) merdevine za plovila.

U tom smislu, merdevine za plovila se mogu naći u mnogo različitih oblika i veličina. Bez obzira na sve to, postoji nekoliko uopštenih smernica na koje treba obratiti pažnju prilikom monitranja ovih merdevina.

Pre svega, prepustite postavljanje merdevina profesionalcima, jer to obezbeđuje da montiranje bude obavljeno sigurno i pravilno. Obavezno pročitajte uputstva pre montiranja.

merdevine za plovila Tehnonautika 4

U zavisnosti od mesta gde će merdevine biti postavljene, najverovatnije će biti neophodno bušenje i rezanje palube i trupa. Pre bušenja, izmerite površinu merdevina, odredite i obeležite njihovu poziciju na čamcu. Za dodatnu podršku prilikom penjanja i za pojačavanje trupa, neophodno je ugraditi i odgovarajuću potpornu ploču.

Koje su najbolje merdevine za plovne objekte?

Ako želite da nabavite najbolje merdevine za plovila, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći samo najkvalitetnije merdevine za plovne objekte, izrađene po poslednjim standardima od proverenih proizvođača.

Tako, kod nas možete pronaći jedinstvene merdevine INOX na preklapanje sa tri ili četiri gazišta. Ukoliko ste vlasnik gumenog čamca, onda su za vas najprikladnije i merdevine za gumene čamce. Jedna od najtraženijih vrsta merdevina svakako su teleskopske merdevine od INOX-a na preklop. Nudimo vam i vrhunske merdevine u beloj boji koje se monitraju ispod platforme.

U našoj bogatoj ponudi palubne opreme, možete pronaći i aluminijumsko-plastične merdevine sa odbojnicima i pokretno-sklopivim kukama. Za jednostavnija plovila, tu su i merdevine od kanapa i polikarbonatskih gazišta. Pored samih merdevina, u Tehnonautici možete pronaći i sve neophodne delove za merdevine (nosači, držači, račve, zglobovi i drugo).

Osim merdevina i pratećih delova, nudimo vam i svu drugu potrebnu nautičku opremu, a našu celokupnu ponudu pogledajte u jedinstvenom web shopu. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili pozovete. Tehnonautika je tu da vam omogući ugodnu, prijatnu i bezbednu plovidbu.

1 thoughts on “Merdevine za plovila – Neizostavan deo palubne opreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *