Nautika

Bitve za plovila – Vežite svoje plovno sredstvo na siguran način

bitve za plovila Tehnonautika 1

Bitve za plovila predstavljaju jedan od najvažnijih delova palubne opreme. Njihova osnovna funkcija jeste vezivanje i pričvršćivanje broda, jahte, čamca ili drugog plovnog sredstva za luku (pristanište) ili drugo plovilo.

Svaki nautičar će se saglasiti da ne postoji bolji osećaj od plovljenja. Iz tog razloga, prijatne temperature i lepo vreme izmamile su mnoge ljubitelje plovidbe na reku, more ili jezero. Priprema plovila za predstojeću sezonu uveliko je završena i ova plovna sredstva su napokon spuštena u vodu. Vaše putovanje do željene destinacije i avantura na vodi napokon mogu da počnu.

Međutim, koliko god da je plovidba sama po sebi užitak, sigurno je da ćete u jednom trenutku morate da zaustavite svoje plovilo. S jedne strane, to možete učini sidrenjem plovila na mestu određenom za to – sidrište. S druge strane, to možete učiniti vezivanjem plovila pomoću odgovarajućih kanapa za nautiku.

Vezivanje i pričvršćivanje plovila nezamislivo je bez postojanja jedinstvenih bitvi za plovila.

Od kog materijala se prave bitve? 

Bitve za plovila, zapravo, jesu esencijalni deo palubne opreme jer omogućavaju da plovna sredstva budu vezana na siguran, kvalitetan i bezbedan način. Takođe, bitve pomažu da se nautički čvorovi, za koje jeste potrebno iskustvo i mornarska veština, naprave brzo i lako. Na taj način se, jednostavno, poboljšava vaše iskustvo u vezivanju plovila.

bitve za plovila Tehnonautika 2

Bitve za plovila se uglavnom prave od sledećih materijala:

  • drvo;
  • najlon;
  • aluminijum;
  • metal;
  • galvanizovani čelik:
  • nerđajući čelik.

Na primer, metalne bitve se na metalno plovilo (tačnije, njegovu palubu) postavljaju tako što se zavare. S druge strane, kada je u pitanju drvena paluba, metalne bitve se montiraju tako što se ispod palube stavlja ojačanje koje bitvu, preko navoja, spaja sa palubom.

Izbor materijala od koga su bitve napravljene zavisi od toga u koje svrhe želite bitvu da iskoristite. Recimo, mala drvena bitva na plovilu može izgledati lepo kao estetski dodatak koji je u velikom broju slučajeva prilkadan samo za stavljanje bokobrana. Dok su, s druge strane, čelične bitve veoma pogodne i pouzdane za čvrsto vezivanje kanapa.

S obzirom na to da postoji dosta vrsta i varijacija bitvi, moći ćete da nađete bitvu koja će biti spoj lepog i korisnog. Bitve od nerđajućeg čelika su veoma jake i izgledaju odlično na svakom plovilu.

Bitve za plovila – Izaberite odgovarajuću veličinu i mesto postavljanja 

Nisu sve bitve istih dimenzija i „građe“. Veličina bitve za plovila zavisi od veličine, odnosno dužine kanapa koji koristite za vezivanje. Kanapi za nautiku, s druge strane, zavise od veličine broda, čamca ili drugog plovila koje koristite.

Dužina bitve za plovilo, od ivice do ivice bitve, treba da iznosi otprilike 2, 5 cm za svakih 0, 15 centimetara prečnika kanapa. Dok kanapi za nautiku treba da budu prečnika 0, 3 centimetara za svakih 274 centimetara dužine plovila.

Pogledajmo to na sledećem primeru. Ako je dužina vašeg plovila oko 12 metara, onda debiljna kanapa za vezivanje treba da iznosi minimum 1, 2 centimetra. To znači da dužina bitve treba da iznosi otprilike dvadesetak centimetara.

bitve za plovila Tehnonautika 3

Važno je istaći da se ovi proračuni odnose na minimalne veličine kanapa, plovila i bitvi. Stoga, ako imate više kanapa, biće vam potrebno ili veći broj bitvi ili veće dimenzije postojećih bitvi. Sve to treba da uzmete u obzir prilikom kupovine bitve. Kada je montaža bitvi u pitanju, generalno važe sledeća pravila:

  • Postavite bitve za plovila u jednakim razmacima duž plovnog objekta.
  • Koristite najmanje po tri bitve za svaku stranu plovila: krma, pramac i sredina plovila.
  • Što više bitvi montirate na razuman način, to je bolje.

Kako na pravilan način izvršiti vezivanje kanapa za bitvu? 

Kao što smo istakli, postoje brojni tipovi palubnih bitvi za plovila: prenosive bitve, okretne bitve, jam bitve, pop-up bitve (sigurnosne bitve), pull-up bitve, solarne bitve i još mnogo drugih. Većina nautičara je upoznata sa makar nekom od ovih bitvi, naročito sa tzv. „T“ bitvom sa dva „roga“.

„T“ bitve su pogodne za svako plovilo i za svaku situaciju. Jedna od najnovijih i najpraktičnijih inovacija, kada su u pitanju bitve za plovila, jeste mogućnost njihovog sakrivanja (uklanjanja) sa palube kada ih ne upotrebljavate.

Vezivanje kanapa za bitve nije mudrost, ali nije ni isuviše lako. Potrebno je imati odgovarajuću dozu spretnosti, veštine i isukustva. Pre svega  obmotajte kanap oko osnove (tela) bitve, zatim ga prebacite oko roga („T“ nastavka) koji je dalji, a potom oko drugog nastavka. To sve učinite pre nego što počnete da pravite čvor. Potom, koliko god da je potrebno, zategnite kanap i napravite čvor (omču) i prebacite ga preko roga, tako da se radni (živi) kraj kanapa kreće ka telu bitve.

Zatim, napravite još jedan čvor i prebacite ga na drugu granu, tako da opet radni kraj kanapa bude okrenut ka bitvi. To bi bilo to, tako da više ne morate da namotavate. Ostatak kanapa uredno složite kako ne bi došlo do njegovog preplitanja ili saplitanja drugih ljudi.

Tehnonautika – Pronađite najbolje bitve za plovila 

Vezivanje plovila je gotovo najbitnija komponenta svake plovidbe, pri čemu će vam bitve, kao što vidimo, umnogome olakšati ovaj posao. Ako želite da nabavite najkvalitetnije bitve za plovila od pouzdanih i priznatih proizvođača, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas.

bitve za plovila Tehnonautika 4

Kod nas možete pronaći masivne prohromske bitve od livenog inoxa za brodove i pontone. Nudimo vam i jedinstvene bitve od poliranog nerđajućeg čelika na 4 šrafa, kao i polirane bitve sa montažom na dva šrafa. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći i plastične bitve, izuzetno jake i otporne na UV zrake, koje dolaze u nekoliko dimenzija i montiraju se na dva šrafa. Tu su i bitve od sjajnog poliranog inoxa, sa montažom na četiri rupe.

Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam najveći i najširi izbor opreme i delova za sve vrste plovila. Celokupnu ponudu naše nautičke, palubne, sigurnosne i druge vrste plovidbene opreme možete pronaći u našoj web prodavnici. To znači da kupovinu možete obaviti jednostavno, putem interneta, a isporuka na kućnu adresu kupca stiže u najkraćem roku.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu, te budite slobodni da nas posetite ili pozovete odmah. Vežite svoje plovilo na najbolji mogući način, a naše bitve će vam u tome sigurno pomoći.

1 thoughts on “Bitve za plovila – Vežite svoje plovno sredstvo na siguran način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *