Blog

Uz pravu opremu, skijanje na vodi nikada nije bilo lakše i lepše!

oprema za skijanje na vodi Tehnonautika 1

Ako želite da uživate u svim čarima sve popularnijeg vodenog sporta – skijanja na vodi – onda će vam biti potrebna i adekvatna oprema za skijanje na vodi.

Letnje temperature i lepše vreme približavaju nam se iz dana u dan. Ova okolnost naročito je obradovala mnoge ljubitelje plovidbe koji su zadovoljstvom spustili svoje plovne objekte u vodu. Pored samog plovljenja, koje definitivno predstavlja užitak sam za sebe, sportovi na vodi postaju sve rasprostranjenija atrakcija i zanimacija velikog broja ljudi. Vodeni sportovi su jednostavno stvoreni za sve entuzijaste avanturističkog duha koji žele da dožive pravu adrenalinsku injekciju.

Spisak svih sportova na vodi raste neprestano. Tu spadaju, recimo, kajakaštvo, džet skijanje, kajtbording, kajtsurfing, parasejling, paraglajding, vožnja kanuom, veslanje i slično. Ali, niko ne može ostati imun i ravnodušan prema skijanju na vodi! U pitanju je rekreativno-sportska disciplina u kojoj skijaš klizi na površini vodi zahvaljujući skijama, pri čemu se on sve vreme drži rukama za kanap ili sajlu koju vuče drugo plovilo.

Oprema za skijanje na vodi je esencijalni deo opreme za vodene sportove.

Na svu sreću, pandemija COVID-a 19 popušta u svim krajevim sveta, te ćete uskoro moći maksimalno da se opustite u plovidbi i vodenim sportovima. Međutim, iz razloga predostrožnosti, uvek treba ostati u toku sa pravilima plovidbe za vreme korona virusa.

Dobra priprema je ključ uspešnog skijanja

Činjenica je da ne možete tek tako da stavite skije na svoja stopala i otisnete se put vode. Da biste bili znali šta radite dok skijate na vodi i da bi vam ovaj vodeni sport bio ekstremno zabavan, potrebno je da se na odgovarajući način pripremite.

oprema za skijanje na vodi Tehnonautika 2

Pre svega, izaberite vreme kada nema talasa, odnosno kada je voda prilično mirna. Kada skijate na vodi, budite što dalje od obale, pristaništa ili drugih objekata. Takođe, nemojte skijati u plitkim vodama ili na mestima gde ima bilo kojih prepreka malo ispod ili iznad površine vode. Statistika je pokazala da se većina nezgoda na skijanju na vodi događa tako što dolazi do sudara sa čvrstim predmetima koji se nalaze na i u vodi. Morate biti veoma pažljivi prilikom boravka u otvorenim vodama.

Ispravan stav za skijanje na vodi možete vežbati dok ste na kopnu. Pravilna startna pozicija za skijanje na vodi naziva se „topovska kugla“. Vodite računa da kolena budu spojena sve vreme, kao i da ruke držte u horizontalnoj poziciji kako bi kanap mogao da vas povuče. Kada uvežbate stav za „sedenje bez stolice“, onda je bitno da isti taj stav zauzmete i kada kročite u vodu.

 1. Stavite skije na stopala.
 2. Uhvatite čvrsto dršku na kojoj se nalazi kanap obema rukama.
 3. Povucite kolena prema svojim grudima, sa rukama oko kolena i kanapom između skija.
 4. Skije držite uspravno, sa vrhovima okrenutim u smeru nagore.
 5. Osigurajte da je kanap čvrsto prikačen pre nego što vas gliser povuče.
 6. Držite kolena savijena, nagnite se nazad i sačekajte da vožnja počne.

Oprema za skijanje na vodi – Kako se održavati na vodi tokom skijanja?

Nakon svih pripremih radnji, spremni ste za pravu avanturu na vodu. Ali, da bi vam skijanje vodi bio istinski užitak, svakako ne želite da malo-malo padate u vodu, već da se konstantno održavati na vodi. U tom smislu, važno je pridržavati se određenih pravila. Pored toga, verovali ili ne, oprema za skijanje na vodi je najbitniji faktor koji će vam pomoći da sve vreme skijanja održavate ravnotežu na vodi.

Pre svega, držite kolena sve vreme savijena. S druge strane, ruke treba sve vreme da budu ispravljene, jer ćete na taj način omogućiti da vas gliser vuče napred. Ne pokušavajte da vučete sebe napred ili da povlačite kanap. Budite sve vreme nagnuti nazad, ali na taj način da kukovi budu u istoj ravni sa ramenima. Nemojte dozvoliti da skije budu isuviše ispred vas, jer će to prouzrokovati pad. Takođe, ne naginjite se napred, jer će skije pomeriti iza vas, što će ponovo za posledicu imati pad.

Možda vam mnogi neće reći, ali važno je da sve vreme dišete normalno, bez zadržavanja daha. Tek kada se budete osećali potpuno sigurno i udobno u skijanju vodoravnim pravcem, pokušajte malo da izmenite pravac. Napravite lagani pritisak na unutrašnjoj ivici skije suprotno od one strane u odnosu na koju želite da promenite pravac.

U čemu se sastoje zdravstvene prednosti skijanja na vodi? 

Pored toga što je skijanje na vodi veoma zabavan i zanimljiv sport na vodi, ova avantura skijašima donosi i brojne zdravstvene koristi. I to nevezano od toga da li ste profesionalni skijaš ili početnik.

oprema za skijanje na vodi Tehnonautika 3

 • Tonizacija mišića. Skijanjem na vodi aktivirate svaki mišić, a ne samo mišićne grupe u donjem delu tela. Skijanje na vodi doprinosi vašoj pravilnoj posturi, ali i jačini u ramenima i rukama.
 • Poboljšana ravnoteža i stabilnost trbušnbog dela. Održavanje na skijama dok vas gliser vuče zahteva idealnu telesnu ravnotežu i jačinu kora. Morate imati mnogo snage i balansa istovremeno kako biste sprečili padove u vodu.
 • Trening sa otporom. Skijanje na vodi je sport koji je sigurniji od korišćenja tegova, jer aktivira sve mišiće u vašem telu, bez rizika od njihovog istezanja.
 • Neopterećenje zglobova i razvijanje mišića nogu. Ovaj vodeni sport apsolutno štedi i ne troši vaše zglobove, dok ujedno jača nožne mišića – naročito kvadricepse.
 • Duhovni aspekt. Biti na vodi, bez obzira da li se plovite ili se bavite vodenim sportom, ima umirujući (meditativni) efekat. Drugim rečima, skijanje na vodi oslobađa čoveka od briga i stresa, čineći vas srećnom i zdravom osobom.

Koja je najbolja oprema za skijanje na vodi? 

Kao što možemo da vidimo, skijanje na vodi zahteva odgovarajuću veštinu i znanje, ali se zato višestruko isplati – u svakom pogledu. Glavni aspekt koji se ne sme zanemariti jeste i adekvatna opremljenost. Naime, oprema za skijanje na vodi je osnovni preduslov za kvalitetno skijanje na vodi. S druge strane, ova oprema ima i bezbednosnu funkciju, budući da vas štiti od svih potencijalnih rizika i nezgoda.

Ako želite da nabavite najkvalitetniju opremu za skijanje na vodi, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, vrhunske skije sa zaobljenim rubovima. One će vam omogućiti da vaše skijanje protekne bez ikakvih problema. Kod nas možete pronaći i izuzetno stabilne plutajuće kanape za vuču, kao i aluminijumske ručke obložene mekom gumom, za siguran hvat.

oprema za skijanje na vodi Tehnonautika 4

Za maksimalno bezbedno skijanje, zaduženo su sigurnosni pojasevi Pro Race, dizajnirani kao ultimativni prsluci sa visokim performansama. Njihova potpora za plutanje ima visoku gustinu plutajuće pene od PVC-a, dvostrane trake za čičak, bočni zip, kao i brojne druge sigurnosne komponente.

Tehnonautika je prodavnica nautičke opreme u Beogradu koja se nalazi u na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. U našoj bogatoj ponudi opreme i delova za plovila od svetski priznatih proizvođača, možete pronaći nautičku opremu i palubnu opremu proizvedenu po poslednjim standardima. Našu celokupnu ponudu možete pogledati u jedinstvenoj web prodavnici, što znači da kupovinu možete jednostavno izvršiti online putem.

Budite slobodni da nas posetite ili nas pozovite odmah. Uz našu profesionalnu uslugu, plovidba i sportovi na vodi će vam biti doživljaji za pamćenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *